Klasszikus

A Filharmónia Magyarország őszi kínálata

2015.09.25. 00:49
Ajánlom
A Zeneszüret és a Korunk zenéje fesztiválok mellett családi bérleteket is kínál a Filharmónia Magyarország az őszi szezonra - hangzott el a programokat ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: az október 18. és 25. között Pécsett tartandó Zeneszüret fesztivál idén a skandináv művészetre - zenére és irodalomra - fókuszál. A zene világnapjától, október 1-jétől október 18-ig tartó Korunk zenéje fesztivál Budapest mellett négy vidéki városban és Kolozsváron kínál előadásokat, középpontban a zeneszerzői évfordulókkal: műsorra tűzik mások mellett a 40 éves Gyöngyösi Levente, a 75 éves Sáry László és Papp Gábor, a 80 éves Sári József és Balassa Sándor, valamint a 85 éves Soproni József műveit. A sajtótájékoztatón szó esett az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertekről is, melyeket három sorozatban hirdetett meg a Filharmónia, A muzsika világa, A zene titkai és Mesélő muzsika címmel.

A skandináv művészetre koncentráló Zeneszüret fesztivál nyitókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) adja Pécsett, a koncert előtt skandináv hangszerekből nyílik kiállítás a Kodály Központ aulájában a Néprajzi Múzeummal közös szervezésben. A fesztiválon fellépnek többek között a Budapesti Vonósok, a Góbé zenekar és lesz Virtuózok koncert is. A Zeneszüret két világhírű zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileuma előtt is tiszteleg. Mint Szamosi Szabolcs megjegyezte, október 23-án kilépnek kicsit a skandináv tematikából, a nemzeti ünnep előtt Liszt és Wagner műveivel tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely vezényletével. Az együttes először lép a pécsi Kodály Központ színpadára.

A Zeneszüret összművészeti jellegének jegyében lesz skandináv irodalmi est, filmklub és gasztronómiai programok is, és a gyerekeknek is több program, többek között bábszínházi előadás szól - sorolta Szamosi Szabolcs. A fesztivál védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Korunk zenéje fesztivál kiemelt programja lesz az idén 75 éves Sáry László különleges, groteszk, "félig komoly" operájának, a Weöres Sándor versére készült Remek hang a futkosásban című darabnak a bemutatása Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Egerben. Az előadást Sáry László különleges kottáinak kiállítása kíséri. A zeneszerző köszönetet mondott a szervezőknek, az előadóknak és az alkotótársaknak, kiemelve, milyen nagy dolog, hogy rövid időn belül négyszer is bemutatják a művet.

A 40 éves Gyöngyösi Leventének nőikari kompozícióit, valamint Karácsonyi oratóriumát mutatják be Budapesten és szülővárosában, Kolozsváron két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában. Gyöngyösi Levente megjegyezte, hogy a nőikari kompozíciók között ősbemutató is elhangzik, míg a Karácsonyi oratóriumról azt az érdekességet emelte ki, hogy a mű latin nyelvű szövegében egy József Attila-vers latin műfordítása is elhangzik.

A csaknem negyven éves múltra visszatekintő fesztivál egyik különleges programja lesz a közelmúlt jelentős magyar komponistáinak vetítés-sorozata is: Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Bozay Attila egy-egy operafilmjét vetítik - mondta Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere.

Az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertek közül A zene titkai sorozatban választ kaphat a közönség arra, hogy hogyan jelenik meg Magyarország a zenében, milyen szerepet kapott a verbunkos zene és a magyar népdal az elmúlt századok kompozícióiban és hogyan gondolkodtak a magyar zenéről külföldi zeneszerzők. A muzsika világa című sorozat Mozartról mesél először, novemberben. Harminc húron csendül fel a gitár négy évszázadot felölelő története: a reneszánsz kortól napjainkig tekintik át a mindvégig népszerű hangszer történetét. Ebben a programsorozatban nem lesz hiány bluesból, ragtime-ból és dixielandből sem, és más zenei műfajok vidám feldolgozásai is elhangzanak. A Mesélő muzsikában Erkel Ferenc híres opera-részletei (Hunyadi László, Bánk bán) mellett eredeti verbunkos dallamok és táncok is elhangoznak Lakner Tamásnak, a Szélkiáltó együttes frontemberének moderálásával. E sorozatban Amerika, Ázsia, Afrika és Európa hangjai is megszólalnak híres zeneművekből, Muszorgszkij híres műve, az Egy kiállítás képei pedig homokképekkel illusztrálva elevenedik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.