Klasszikus

A Filharmónia Magyarország őszi kínálata

2015.09.25. 00:49
Ajánlom
A Zeneszüret és a Korunk zenéje fesztiválok mellett családi bérleteket is kínál a Filharmónia Magyarország az őszi szezonra - hangzott el a programokat ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: az október 18. és 25. között Pécsett tartandó Zeneszüret fesztivál idén a skandináv művészetre - zenére és irodalomra - fókuszál. A zene világnapjától, október 1-jétől október 18-ig tartó Korunk zenéje fesztivál Budapest mellett négy vidéki városban és Kolozsváron kínál előadásokat, középpontban a zeneszerzői évfordulókkal: műsorra tűzik mások mellett a 40 éves Gyöngyösi Levente, a 75 éves Sáry László és Papp Gábor, a 80 éves Sári József és Balassa Sándor, valamint a 85 éves Soproni József műveit. A sajtótájékoztatón szó esett az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertekről is, melyeket három sorozatban hirdetett meg a Filharmónia, A muzsika világa, A zene titkai és Mesélő muzsika címmel.

A skandináv művészetre koncentráló Zeneszüret fesztivál nyitókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) adja Pécsett, a koncert előtt skandináv hangszerekből nyílik kiállítás a Kodály Központ aulájában a Néprajzi Múzeummal közös szervezésben. A fesztiválon fellépnek többek között a Budapesti Vonósok, a Góbé zenekar és lesz Virtuózok koncert is. A Zeneszüret két világhírű zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileuma előtt is tiszteleg. Mint Szamosi Szabolcs megjegyezte, október 23-án kilépnek kicsit a skandináv tematikából, a nemzeti ünnep előtt Liszt és Wagner műveivel tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely vezényletével. Az együttes először lép a pécsi Kodály Központ színpadára.

A Zeneszüret összművészeti jellegének jegyében lesz skandináv irodalmi est, filmklub és gasztronómiai programok is, és a gyerekeknek is több program, többek között bábszínházi előadás szól - sorolta Szamosi Szabolcs. A fesztivál védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Korunk zenéje fesztivál kiemelt programja lesz az idén 75 éves Sáry László különleges, groteszk, "félig komoly" operájának, a Weöres Sándor versére készült Remek hang a futkosásban című darabnak a bemutatása Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Egerben. Az előadást Sáry László különleges kottáinak kiállítása kíséri. A zeneszerző köszönetet mondott a szervezőknek, az előadóknak és az alkotótársaknak, kiemelve, milyen nagy dolog, hogy rövid időn belül négyszer is bemutatják a művet.

A 40 éves Gyöngyösi Leventének nőikari kompozícióit, valamint Karácsonyi oratóriumát mutatják be Budapesten és szülővárosában, Kolozsváron két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában. Gyöngyösi Levente megjegyezte, hogy a nőikari kompozíciók között ősbemutató is elhangzik, míg a Karácsonyi oratóriumról azt az érdekességet emelte ki, hogy a mű latin nyelvű szövegében egy József Attila-vers latin műfordítása is elhangzik.

A csaknem negyven éves múltra visszatekintő fesztivál egyik különleges programja lesz a közelmúlt jelentős magyar komponistáinak vetítés-sorozata is: Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Bozay Attila egy-egy operafilmjét vetítik - mondta Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere.

Az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertek közül A zene titkai sorozatban választ kaphat a közönség arra, hogy hogyan jelenik meg Magyarország a zenében, milyen szerepet kapott a verbunkos zene és a magyar népdal az elmúlt századok kompozícióiban és hogyan gondolkodtak a magyar zenéről külföldi zeneszerzők. A muzsika világa című sorozat Mozartról mesél először, novemberben. Harminc húron csendül fel a gitár négy évszázadot felölelő története: a reneszánsz kortól napjainkig tekintik át a mindvégig népszerű hangszer történetét. Ebben a programsorozatban nem lesz hiány bluesból, ragtime-ból és dixielandből sem, és más zenei műfajok vidám feldolgozásai is elhangzanak. A Mesélő muzsikában Erkel Ferenc híres opera-részletei (Hunyadi László, Bánk bán) mellett eredeti verbunkos dallamok és táncok is elhangoznak Lakner Tamásnak, a Szélkiáltó együttes frontemberének moderálásával. E sorozatban Amerika, Ázsia, Afrika és Európa hangjai is megszólalnak híres zeneművekből, Muszorgszkij híres műve, az Egy kiállítás képei pedig homokképekkel illusztrálva elevenedik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.