Klasszikus

A Filharmónia Magyarország őszi kínálata

2015.09.25. 00:49
Ajánlom
A Zeneszüret és a Korunk zenéje fesztiválok mellett családi bérleteket is kínál a Filharmónia Magyarország az őszi szezonra - hangzott el a programokat ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: az október 18. és 25. között Pécsett tartandó Zeneszüret fesztivál idén a skandináv művészetre - zenére és irodalomra - fókuszál. A zene világnapjától, október 1-jétől október 18-ig tartó Korunk zenéje fesztivál Budapest mellett négy vidéki városban és Kolozsváron kínál előadásokat, középpontban a zeneszerzői évfordulókkal: műsorra tűzik mások mellett a 40 éves Gyöngyösi Levente, a 75 éves Sáry László és Papp Gábor, a 80 éves Sári József és Balassa Sándor, valamint a 85 éves Soproni József műveit. A sajtótájékoztatón szó esett az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertekről is, melyeket három sorozatban hirdetett meg a Filharmónia, A muzsika világa, A zene titkai és Mesélő muzsika címmel.

A skandináv művészetre koncentráló Zeneszüret fesztivál nyitókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) adja Pécsett, a koncert előtt skandináv hangszerekből nyílik kiállítás a Kodály Központ aulájában a Néprajzi Múzeummal közös szervezésben. A fesztiválon fellépnek többek között a Budapesti Vonósok, a Góbé zenekar és lesz Virtuózok koncert is. A Zeneszüret két világhírű zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileuma előtt is tiszteleg. Mint Szamosi Szabolcs megjegyezte, október 23-án kilépnek kicsit a skandináv tematikából, a nemzeti ünnep előtt Liszt és Wagner műveivel tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely vezényletével. Az együttes először lép a pécsi Kodály Központ színpadára.

A Zeneszüret összművészeti jellegének jegyében lesz skandináv irodalmi est, filmklub és gasztronómiai programok is, és a gyerekeknek is több program, többek között bábszínházi előadás szól - sorolta Szamosi Szabolcs. A fesztivál védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Korunk zenéje fesztivál kiemelt programja lesz az idén 75 éves Sáry László különleges, groteszk, "félig komoly" operájának, a Weöres Sándor versére készült Remek hang a futkosásban című darabnak a bemutatása Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Egerben. Az előadást Sáry László különleges kottáinak kiállítása kíséri. A zeneszerző köszönetet mondott a szervezőknek, az előadóknak és az alkotótársaknak, kiemelve, milyen nagy dolog, hogy rövid időn belül négyszer is bemutatják a művet.

A 40 éves Gyöngyösi Leventének nőikari kompozícióit, valamint Karácsonyi oratóriumát mutatják be Budapesten és szülővárosában, Kolozsváron két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában. Gyöngyösi Levente megjegyezte, hogy a nőikari kompozíciók között ősbemutató is elhangzik, míg a Karácsonyi oratóriumról azt az érdekességet emelte ki, hogy a mű latin nyelvű szövegében egy József Attila-vers latin műfordítása is elhangzik.

A csaknem negyven éves múltra visszatekintő fesztivál egyik különleges programja lesz a közelmúlt jelentős magyar komponistáinak vetítés-sorozata is: Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Bozay Attila egy-egy operafilmjét vetítik - mondta Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere.

Az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertek közül A zene titkai sorozatban választ kaphat a közönség arra, hogy hogyan jelenik meg Magyarország a zenében, milyen szerepet kapott a verbunkos zene és a magyar népdal az elmúlt századok kompozícióiban és hogyan gondolkodtak a magyar zenéről külföldi zeneszerzők. A muzsika világa című sorozat Mozartról mesél először, novemberben. Harminc húron csendül fel a gitár négy évszázadot felölelő története: a reneszánsz kortól napjainkig tekintik át a mindvégig népszerű hangszer történetét. Ebben a programsorozatban nem lesz hiány bluesból, ragtime-ból és dixielandből sem, és más zenei műfajok vidám feldolgozásai is elhangzanak. A Mesélő muzsikában Erkel Ferenc híres opera-részletei (Hunyadi László, Bánk bán) mellett eredeti verbunkos dallamok és táncok is elhangoznak Lakner Tamásnak, a Szélkiáltó együttes frontemberének moderálásával. E sorozatban Amerika, Ázsia, Afrika és Európa hangjai is megszólalnak híres zeneművekből, Muszorgszkij híres műve, az Egy kiállítás képei pedig homokképekkel illusztrálva elevenedik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.