Klasszikus

A Filharmónia Magyarország őszi kínálata

2015.09.25. 00:49
Ajánlom
A Zeneszüret és a Korunk zenéje fesztiválok mellett családi bérleteket is kínál a Filharmónia Magyarország az őszi szezonra - hangzott el a programokat ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: az október 18. és 25. között Pécsett tartandó Zeneszüret fesztivál idén a skandináv művészetre - zenére és irodalomra - fókuszál. A zene világnapjától, október 1-jétől október 18-ig tartó Korunk zenéje fesztivál Budapest mellett négy vidéki városban és Kolozsváron kínál előadásokat, középpontban a zeneszerzői évfordulókkal: műsorra tűzik mások mellett a 40 éves Gyöngyösi Levente, a 75 éves Sáry László és Papp Gábor, a 80 éves Sári József és Balassa Sándor, valamint a 85 éves Soproni József műveit. A sajtótájékoztatón szó esett az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertekről is, melyeket három sorozatban hirdetett meg a Filharmónia, A muzsika világa, A zene titkai és Mesélő muzsika címmel.

A skandináv művészetre koncentráló Zeneszüret fesztivál nyitókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) adja Pécsett, a koncert előtt skandináv hangszerekből nyílik kiállítás a Kodály Központ aulájában a Néprajzi Múzeummal közös szervezésben. A fesztiválon fellépnek többek között a Budapesti Vonósok, a Góbé zenekar és lesz Virtuózok koncert is. A Zeneszüret két világhírű zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileuma előtt is tiszteleg. Mint Szamosi Szabolcs megjegyezte, október 23-án kilépnek kicsit a skandináv tematikából, a nemzeti ünnep előtt Liszt és Wagner műveivel tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely vezényletével. Az együttes először lép a pécsi Kodály Központ színpadára.

A Zeneszüret összművészeti jellegének jegyében lesz skandináv irodalmi est, filmklub és gasztronómiai programok is, és a gyerekeknek is több program, többek között bábszínházi előadás szól - sorolta Szamosi Szabolcs. A fesztivál védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Korunk zenéje fesztivál kiemelt programja lesz az idén 75 éves Sáry László különleges, groteszk, "félig komoly" operájának, a Weöres Sándor versére készült Remek hang a futkosásban című darabnak a bemutatása Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Egerben. Az előadást Sáry László különleges kottáinak kiállítása kíséri. A zeneszerző köszönetet mondott a szervezőknek, az előadóknak és az alkotótársaknak, kiemelve, milyen nagy dolog, hogy rövid időn belül négyszer is bemutatják a művet.

A 40 éves Gyöngyösi Leventének nőikari kompozícióit, valamint Karácsonyi oratóriumát mutatják be Budapesten és szülővárosában, Kolozsváron két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában. Gyöngyösi Levente megjegyezte, hogy a nőikari kompozíciók között ősbemutató is elhangzik, míg a Karácsonyi oratóriumról azt az érdekességet emelte ki, hogy a mű latin nyelvű szövegében egy József Attila-vers latin műfordítása is elhangzik.

A csaknem negyven éves múltra visszatekintő fesztivál egyik különleges programja lesz a közelmúlt jelentős magyar komponistáinak vetítés-sorozata is: Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Bozay Attila egy-egy operafilmjét vetítik - mondta Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere.

Az ősszel kezdődő fővárosi tematikus családi koncertek közül A zene titkai sorozatban választ kaphat a közönség arra, hogy hogyan jelenik meg Magyarország a zenében, milyen szerepet kapott a verbunkos zene és a magyar népdal az elmúlt századok kompozícióiban és hogyan gondolkodtak a magyar zenéről külföldi zeneszerzők. A muzsika világa című sorozat Mozartról mesél először, novemberben. Harminc húron csendül fel a gitár négy évszázadot felölelő története: a reneszánsz kortól napjainkig tekintik át a mindvégig népszerű hangszer történetét. Ebben a programsorozatban nem lesz hiány bluesból, ragtime-ból és dixielandből sem, és más zenei műfajok vidám feldolgozásai is elhangzanak. A Mesélő muzsikában Erkel Ferenc híres opera-részletei (Hunyadi László, Bánk bán) mellett eredeti verbunkos dallamok és táncok is elhangoznak Lakner Tamásnak, a Szélkiáltó együttes frontemberének moderálásával. E sorozatban Amerika, Ázsia, Afrika és Európa hangjai is megszólalnak híres zeneművekből, Muszorgszkij híres műve, az Egy kiállítás képei pedig homokképekkel illusztrálva elevenedik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.