Klasszikus

A Filharmónia rendezvényei a 2004/2005-ös évadban

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Augusztus 31-én a Filharmónia Budapest Kht. sajtótájékoztatót tartott a következő évad programjairól. A negyvenhatodik alkalommal megrendezett Budapesti Zenei Hetek és az idén harmincadik születésnapját ünneplő Korunk Zenéje rendezvénysorozatok mellett a Filharmónia budapesti ifjúsági bérleteiről és a vidéki koncertekről is tájékoztatást adtak az illetékesek.

46. Budapesti Zenei Hetek

A Filharmónia 1958-ban a főváros első zenei fesztiváljaként hozta létre a Budapesti Zenei Heteket. Azóta minden évben szeptember 25-én, Bartók Béla halálának évfordulóján indul a bő egy hónapos hangversenyciklus. A hagyományos Liszt-hangversenyt idén a hétszáz évvel ezelőtt született Francesco Petrarca emlékének szentelik a szervezők. Ebben az évben a három nagy cseh zeneszerzőnek, Dvoráknak, Janáceknek és Smetanának is kerek évfordulója van, ezért a programsorozat kiemelten fontos vendégei a Cseh Filharmonikusok. A meghívott együttesek között van még a Taipei Filharmonikus Zenekar, a Moszkvai Musica Viva Kamarazenekar, a Holland Évad keretében hazánkba látogató Het Residentieorkest den Haag, valamint a Combattimento Consort Amsterdam. A Budapesti Zenei hetek zárókoncertjén a Northern Sinfonia of England mutatkozik be. A vendég-szólisták és karmesterek névsora is reprezentatív: David Frühwirth, Mischa Maisky, Sabine Meyer, Alexandr Rudin, Jan Willem de Vriend, Thomas Zehetmair, Jaap van Zweden.

Harminc éves a Korunk Zenéje

A hagyományosan október elején zajló kortárs zenei sorozatot a szervezők kiterjesztik az év későbbi időszakára és az ország több pontjára is. A sokak által hiányolt „szendvics-koncerteken” több tucatnyi mai magyar szerző művét mutatják be klasszikus kompozíciók társaságában. A külföldi előadók sorában találkozhatunk Howard Williams, Esti Kenan Ofri, a Trio Rinascimento, Carlos Bruneel, Aiyun Huang, a Kaprizma Ensemble Jerusalem, valamint a Schola Gregoriana Pragensis nevével.

 
 
 

Budapesti ifjúsági bérletek

A Filharmónia Budapest Kht. egyik legfontosabb feladatának tekinti a jövő generációjának zenei nevelését, ismereteinek bővítését, igényes szórakoztatását. Az ifjúsági bérletek öt különböző tematikával, új helyszínekkel, széles választékkal várják a gyerekeket és a fiatalokat. A Mesélő Muzsika, A Zene Titkai, és A Muzsika Világa című bérletek mellett újdonság az Ifjúsági Mesterbérlet és az Egyházzenei Barangolások.

Vidéki koncertsorozatok

A három Filharmónia Kht. vidéki hangversenybérleteit immár második éve támogatja a Raiffeisen Bank, ennek köszönhető, hogy a kínálat egyre színvonalasabb és rangosabb. A három győri, a szombathelyi, veszprémi, székesfehérvári és keszthelyi bérletek mellett újraindulnak a soproni és zalaegerszegi koncertsorozatok is. A kínálatban egyaránt szerepelnek Magyarország vezető zenekarai (Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara) és külföldi együttesek (Taipei Filharmonikus Zenekar, Cseh Filharmonikusok, Het Residentieorkest den Haag, Combattimento Consort Amsterdam).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.