Klasszikus

A Filharmónia rendezvényei a 2004/2005-ös évadban

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Augusztus 31-én a Filharmónia Budapest Kht. sajtótájékoztatót tartott a következő évad programjairól. A negyvenhatodik alkalommal megrendezett Budapesti Zenei Hetek és az idén harmincadik születésnapját ünneplő Korunk Zenéje rendezvénysorozatok mellett a Filharmónia budapesti ifjúsági bérleteiről és a vidéki koncertekről is tájékoztatást adtak az illetékesek.

46. Budapesti Zenei Hetek

A Filharmónia 1958-ban a főváros első zenei fesztiváljaként hozta létre a Budapesti Zenei Heteket. Azóta minden évben szeptember 25-én, Bartók Béla halálának évfordulóján indul a bő egy hónapos hangversenyciklus. A hagyományos Liszt-hangversenyt idén a hétszáz évvel ezelőtt született Francesco Petrarca emlékének szentelik a szervezők. Ebben az évben a három nagy cseh zeneszerzőnek, Dvoráknak, Janáceknek és Smetanának is kerek évfordulója van, ezért a programsorozat kiemelten fontos vendégei a Cseh Filharmonikusok. A meghívott együttesek között van még a Taipei Filharmonikus Zenekar, a Moszkvai Musica Viva Kamarazenekar, a Holland Évad keretében hazánkba látogató Het Residentieorkest den Haag, valamint a Combattimento Consort Amsterdam. A Budapesti Zenei hetek zárókoncertjén a Northern Sinfonia of England mutatkozik be. A vendég-szólisták és karmesterek névsora is reprezentatív: David Frühwirth, Mischa Maisky, Sabine Meyer, Alexandr Rudin, Jan Willem de Vriend, Thomas Zehetmair, Jaap van Zweden.

Harminc éves a Korunk Zenéje

A hagyományosan október elején zajló kortárs zenei sorozatot a szervezők kiterjesztik az év későbbi időszakára és az ország több pontjára is. A sokak által hiányolt „szendvics-koncerteken” több tucatnyi mai magyar szerző művét mutatják be klasszikus kompozíciók társaságában. A külföldi előadók sorában találkozhatunk Howard Williams, Esti Kenan Ofri, a Trio Rinascimento, Carlos Bruneel, Aiyun Huang, a Kaprizma Ensemble Jerusalem, valamint a Schola Gregoriana Pragensis nevével.

 
 
 

Budapesti ifjúsági bérletek

A Filharmónia Budapest Kht. egyik legfontosabb feladatának tekinti a jövő generációjának zenei nevelését, ismereteinek bővítését, igényes szórakoztatását. Az ifjúsági bérletek öt különböző tematikával, új helyszínekkel, széles választékkal várják a gyerekeket és a fiatalokat. A Mesélő Muzsika, A Zene Titkai, és A Muzsika Világa című bérletek mellett újdonság az Ifjúsági Mesterbérlet és az Egyházzenei Barangolások.

Vidéki koncertsorozatok

A három Filharmónia Kht. vidéki hangversenybérleteit immár második éve támogatja a Raiffeisen Bank, ennek köszönhető, hogy a kínálat egyre színvonalasabb és rangosabb. A három győri, a szombathelyi, veszprémi, székesfehérvári és keszthelyi bérletek mellett újraindulnak a soproni és zalaegerszegi koncertsorozatok is. A kínálatban egyaránt szerepelnek Magyarország vezető zenekarai (Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara) és külföldi együttesek (Taipei Filharmonikus Zenekar, Cseh Filharmonikusok, Het Residentieorkest den Haag, Combattimento Consort Amsterdam).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.