Klasszikus

A Filharmóniai Társaság segítséget kér

2005.11.17. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kilátástalan anyagi helyzetére hivatkozva segítséget kért a kulturális tárcától és az Országgyűlés kulturális bizottságától a BFT választmánya - erről Mali István, a testület megbízott elnöke beszélt.

A kulturális minisztérium politikai államtitkárához írott és múlt héten postázott levélben az olvasható, hogy Bozóki András miniszter több nyilatkozatában téves alapállásból kiindulva indokolta támogatásának visszatartását.

A BFT méltatlannak érzi, hogy a miniszter a zenekar egyesületi formáját jelölte meg a támogatás ellehetetlenülésének okaként. A BFT szerint hátrányos megkülönböztetés, hogy a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei - akik a dalszínház opera- és balett előadásain való közreműködésért kapják fizetésüket - elesnek a támogatástól „csak azért, mert Erkel, Dohnányi, Ferencsik és utódaik a színházi munka mellett, egyesületi formában hozták létre a zenekart és építették a magyar zenekultúrát”.

Az Országgyűlés kulturális bizottságához intézett levélben a BFT úgy fogalmaz: az elmúlt években sajnálatos, érthetetlen folyamat zajlik, amely a társaság ellehetetlenülését eredményezheti. Mint a BFT az MTI-t tájékoztatta, a kulturális miniszter a társaság többszöri kérelmére az idén 12 millió forintos támogatást ítélt meg, szemben az előző évek 65, illetve 50 milliójához képest. Ez az összeg azonban csak az előző, 2005 májusában zárult koncertévad költségeit pótolta ki; a 2005-2006-os évadra a társaságnak nincs tartaléka a jegybevételeken kívül, amelyek csak kis részét teszik ki a költségvetésnek.

A BFT hangsúlyozta, hogy Magyarország legrégebbi szimfonikus zenekarát 153 éves múltja kiemeli a magyar és az európai zenekarok közül, a név és a hozzá kapcsolódó kultúrtörténelem a magyar zenei élet jelképe. Az MTI csütörtök estig nem tudta elérni a tárca illetékesét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.