Klasszikus

A Filharmóniai Társaság segítséget kér

2005.11.17. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kilátástalan anyagi helyzetére hivatkozva segítséget kért a kulturális tárcától és az Országgyűlés kulturális bizottságától a BFT választmánya - erről Mali István, a testület megbízott elnöke beszélt.

A kulturális minisztérium politikai államtitkárához írott és múlt héten postázott levélben az olvasható, hogy Bozóki András miniszter több nyilatkozatában téves alapállásból kiindulva indokolta támogatásának visszatartását.

A BFT méltatlannak érzi, hogy a miniszter a zenekar egyesületi formáját jelölte meg a támogatás ellehetetlenülésének okaként. A BFT szerint hátrányos megkülönböztetés, hogy a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei - akik a dalszínház opera- és balett előadásain való közreműködésért kapják fizetésüket - elesnek a támogatástól „csak azért, mert Erkel, Dohnányi, Ferencsik és utódaik a színházi munka mellett, egyesületi formában hozták létre a zenekart és építették a magyar zenekultúrát”.

Az Országgyűlés kulturális bizottságához intézett levélben a BFT úgy fogalmaz: az elmúlt években sajnálatos, érthetetlen folyamat zajlik, amely a társaság ellehetetlenülését eredményezheti. Mint a BFT az MTI-t tájékoztatta, a kulturális miniszter a társaság többszöri kérelmére az idén 12 millió forintos támogatást ítélt meg, szemben az előző évek 65, illetve 50 milliójához képest. Ez az összeg azonban csak az előző, 2005 májusában zárult koncertévad költségeit pótolta ki; a 2005-2006-os évadra a társaságnak nincs tartaléka a jegybevételeken kívül, amelyek csak kis részét teszik ki a költségvetésnek.

A BFT hangsúlyozta, hogy Magyarország legrégebbi szimfonikus zenekarát 153 éves múltja kiemeli a magyar és az európai zenekarok közül, a név és a hozzá kapcsolódó kultúrtörténelem a magyar zenei élet jelképe. Az MTI csütörtök estig nem tudta elérni a tárca illetékesét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.