Klasszikus

A Filharmóniai Társaság segítséget kér

2005.11.17. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kilátástalan anyagi helyzetére hivatkozva segítséget kért a kulturális tárcától és az Országgyűlés kulturális bizottságától a BFT választmánya - erről Mali István, a testület megbízott elnöke beszélt.

A kulturális minisztérium politikai államtitkárához írott és múlt héten postázott levélben az olvasható, hogy Bozóki András miniszter több nyilatkozatában téves alapállásból kiindulva indokolta támogatásának visszatartását.

A BFT méltatlannak érzi, hogy a miniszter a zenekar egyesületi formáját jelölte meg a támogatás ellehetetlenülésének okaként. A BFT szerint hátrányos megkülönböztetés, hogy a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei - akik a dalszínház opera- és balett előadásain való közreműködésért kapják fizetésüket - elesnek a támogatástól „csak azért, mert Erkel, Dohnányi, Ferencsik és utódaik a színházi munka mellett, egyesületi formában hozták létre a zenekart és építették a magyar zenekultúrát”.

Az Országgyűlés kulturális bizottságához intézett levélben a BFT úgy fogalmaz: az elmúlt években sajnálatos, érthetetlen folyamat zajlik, amely a társaság ellehetetlenülését eredményezheti. Mint a BFT az MTI-t tájékoztatta, a kulturális miniszter a társaság többszöri kérelmére az idén 12 millió forintos támogatást ítélt meg, szemben az előző évek 65, illetve 50 milliójához képest. Ez az összeg azonban csak az előző, 2005 májusában zárult koncertévad költségeit pótolta ki; a 2005-2006-os évadra a társaságnak nincs tartaléka a jegybevételeken kívül, amelyek csak kis részét teszik ki a költségvetésnek.

A BFT hangsúlyozta, hogy Magyarország legrégebbi szimfonikus zenekarát 153 éves múltja kiemeli a magyar és az európai zenekarok közül, a név és a hozzá kapcsolódó kultúrtörténelem a magyar zenei élet jelképe. Az MTI csütörtök estig nem tudta elérni a tárca illetékesét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.