Klasszikus

A Filharmonikusoktól a zöldségesekig

2004.05.20. 00:00
Ajánlom
Bécs: a Filharmonikusoktól a zöldségesekig Bécs nemigen tud elszakadni az EU bővítésének ünneplésétől: május 25-én, kedden koncerttel köszönti az új tagországokat. A Hangverseny Európáért helyszíne a schönbrunni park: Bécsi Filharmonikusokat Bobby McFerrin vezényli, a belépés pedig ingyenes.

A program az európai zene sokféleségét tükrözi – jelentőségét pedig jól mutatja, hogy a rendezvényről Wolfgang Schüssel kancellár a Bécsi Filharmonikusok vezetőjével közös sajtóértekezleten tájékoztatott. A hangversenyt több európai ország televíziója közvetíti. Változatos a műsor, Mozart éppúgy szerepel benne, mint Brahms, Smetana, Mascagni, Chopin, Beethoven és természetesen Johann Strauss. Különlegesség a karmester személye: a Be happy, don’t worry előadójaként világhírű Bobby McFerrin még soha nem lépett fel együtt a Bécsi Filharmonikusokkal.

Bécsi Ünnepi Hetek második harmadában magyar előadás is szerepel a műsorban: a Budapesti Kamaraszínház társulata Sopsits Árpád rendezésében Dosztojevszkijt, illetve az orosz író művén alapuló Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című darabot adja elő. A május 25-i bemutató után a Schauspielhausban még négy este kerül színre a darab. A magyar nyelvű előadást német szinkrontolmácsolás teszi érthetővé a publikum számára.

Ugyancsak a Bécsi Ünnepi Hetek keretében nyílt a hét elején a Zsidó Múzeum új kiállítása: Bécs, a zsidók városa címmel a két világháború közötti, a Monarchia bukása után modernizálódó osztrák fővárosról kap képet a látogató. A mai Bécs vezetői ez alkalommal is hangsúlyozzák, hogy Bécs a zsidóság nélkül nem lenne az, ami, s a kiállítás jól jelzi, milyen széles skálán értendő ez. A két világháború között a bécsi zsidóság a kulturális életben, a politikában, a tudományban szép számmal képviseltette magát, de a szociális segélyen tengődők soraiban is jelen volt. Fotók, dokumentumok, festmények mutatják be, mi minden tűnt el a második világháborúval a város életéből. A kiállítás október 31-ig tart nyitva, szünnap a szombat, csütörtökön este nyolc óráig látogatható (1010, Dorotheergasse 11, www.jmw.at).

A Hadtörténeti Múzeum – amelynek épülete is látványosság – a Hitler-ellenes merénylettel foglalkozik, kissé megelőzve a július 20-i hatvanadik évfordulót. A szeptember ötödikéig megtekinthető kiállítás tárgyi emlékeket éppúgy bemutat, mint ahogy a hangulatot is igyekszik tükrözni, azt, mit jelentett ebben az időben az ellenálláshoz tartozni. Nemcsak a von Stauffenberg köréhez tartozó főszereplőkkel foglalkozik, hanem a kevésbé ismertekkel is, köztük azzal a Bécsben működő Karl Szokollal, akit a csodával határos módon nem lepleztek le. (Heeresgeschichtliches Museum, Arsenal, péntek kivételével naponta 9 és 17 óra között)

Könnyedebb szórakozást kínál a Hermes Múzeum, Sissi egykori kedves palotájában, a Lainzi Parkban: a Bécs Múzeummal közös kiállítás Mágikus helyek címmel a bécsi mondák világába nyújt betekintést. S mivel a legendák konkrét helyekhez kötődnek, a Bécs városról szerezhető ismeretek bővítésére is kap lehetőséget a látogató. A november 11-ig nyitva tartó kiállítás megtekintése a helyszín miatt kellemes kirándulással köthető egybe: a szünnap a hétfő, a villa termeit 10 és 18 óra között tartják nyitva.

Parasztgazdaságok bemutatói tarkítják ezen a héten az utcaképet: az osztrák fővárosban meglepő számban működő, a helyi szükségletek kielégítéséhez nagymértékben hozzájáruló zöldségtermesztők a tereken felállított standjaikon nemcsak a termékeikből adnak ízelítőt, de receptekkel, főzőbemutatókkal is szolgálnak.

Bécs, 2004. május

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.