Klasszikus

A Filharmonikusoktól a zöldségesekig

2004.05.20. 00:00
Ajánlom
Bécs: a Filharmonikusoktól a zöldségesekig Bécs nemigen tud elszakadni az EU bővítésének ünneplésétől: május 25-én, kedden koncerttel köszönti az új tagországokat. A Hangverseny Európáért helyszíne a schönbrunni park: Bécsi Filharmonikusokat Bobby McFerrin vezényli, a belépés pedig ingyenes.

A program az európai zene sokféleségét tükrözi – jelentőségét pedig jól mutatja, hogy a rendezvényről Wolfgang Schüssel kancellár a Bécsi Filharmonikusok vezetőjével közös sajtóértekezleten tájékoztatott. A hangversenyt több európai ország televíziója közvetíti. Változatos a műsor, Mozart éppúgy szerepel benne, mint Brahms, Smetana, Mascagni, Chopin, Beethoven és természetesen Johann Strauss. Különlegesség a karmester személye: a Be happy, don’t worry előadójaként világhírű Bobby McFerrin még soha nem lépett fel együtt a Bécsi Filharmonikusokkal.

Bécsi Ünnepi Hetek második harmadában magyar előadás is szerepel a műsorban: a Budapesti Kamaraszínház társulata Sopsits Árpád rendezésében Dosztojevszkijt, illetve az orosz író művén alapuló Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című darabot adja elő. A május 25-i bemutató után a Schauspielhausban még négy este kerül színre a darab. A magyar nyelvű előadást német szinkrontolmácsolás teszi érthetővé a publikum számára.

Ugyancsak a Bécsi Ünnepi Hetek keretében nyílt a hét elején a Zsidó Múzeum új kiállítása: Bécs, a zsidók városa címmel a két világháború közötti, a Monarchia bukása után modernizálódó osztrák fővárosról kap képet a látogató. A mai Bécs vezetői ez alkalommal is hangsúlyozzák, hogy Bécs a zsidóság nélkül nem lenne az, ami, s a kiállítás jól jelzi, milyen széles skálán értendő ez. A két világháború között a bécsi zsidóság a kulturális életben, a politikában, a tudományban szép számmal képviseltette magát, de a szociális segélyen tengődők soraiban is jelen volt. Fotók, dokumentumok, festmények mutatják be, mi minden tűnt el a második világháborúval a város életéből. A kiállítás október 31-ig tart nyitva, szünnap a szombat, csütörtökön este nyolc óráig látogatható (1010, Dorotheergasse 11, www.jmw.at).

A Hadtörténeti Múzeum – amelynek épülete is látványosság – a Hitler-ellenes merénylettel foglalkozik, kissé megelőzve a július 20-i hatvanadik évfordulót. A szeptember ötödikéig megtekinthető kiállítás tárgyi emlékeket éppúgy bemutat, mint ahogy a hangulatot is igyekszik tükrözni, azt, mit jelentett ebben az időben az ellenálláshoz tartozni. Nemcsak a von Stauffenberg köréhez tartozó főszereplőkkel foglalkozik, hanem a kevésbé ismertekkel is, köztük azzal a Bécsben működő Karl Szokollal, akit a csodával határos módon nem lepleztek le. (Heeresgeschichtliches Museum, Arsenal, péntek kivételével naponta 9 és 17 óra között)

Könnyedebb szórakozást kínál a Hermes Múzeum, Sissi egykori kedves palotájában, a Lainzi Parkban: a Bécs Múzeummal közös kiállítás Mágikus helyek címmel a bécsi mondák világába nyújt betekintést. S mivel a legendák konkrét helyekhez kötődnek, a Bécs városról szerezhető ismeretek bővítésére is kap lehetőséget a látogató. A november 11-ig nyitva tartó kiállítás megtekintése a helyszín miatt kellemes kirándulással köthető egybe: a szünnap a hétfő, a villa termeit 10 és 18 óra között tartják nyitva.

Parasztgazdaságok bemutatói tarkítják ezen a héten az utcaképet: az osztrák fővárosban meglepő számban működő, a helyi szükségletek kielégítéséhez nagymértékben hozzájáruló zöldségtermesztők a tereken felállított standjaikon nemcsak a termékeikből adnak ízelítőt, de receptekkel, főzőbemutatókkal is szolgálnak.

Bécs, 2004. május

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.