Klasszikus

A Filharmonikusoktól a zöldségesekig

2004.05.20. 00:00
Ajánlom
Bécs: a Filharmonikusoktól a zöldségesekig Bécs nemigen tud elszakadni az EU bővítésének ünneplésétől: május 25-én, kedden koncerttel köszönti az új tagországokat. A Hangverseny Európáért helyszíne a schönbrunni park: Bécsi Filharmonikusokat Bobby McFerrin vezényli, a belépés pedig ingyenes.

A program az európai zene sokféleségét tükrözi – jelentőségét pedig jól mutatja, hogy a rendezvényről Wolfgang Schüssel kancellár a Bécsi Filharmonikusok vezetőjével közös sajtóértekezleten tájékoztatott. A hangversenyt több európai ország televíziója közvetíti. Változatos a műsor, Mozart éppúgy szerepel benne, mint Brahms, Smetana, Mascagni, Chopin, Beethoven és természetesen Johann Strauss. Különlegesség a karmester személye: a Be happy, don’t worry előadójaként világhírű Bobby McFerrin még soha nem lépett fel együtt a Bécsi Filharmonikusokkal.

Bécsi Ünnepi Hetek második harmadában magyar előadás is szerepel a műsorban: a Budapesti Kamaraszínház társulata Sopsits Árpád rendezésében Dosztojevszkijt, illetve az orosz író művén alapuló Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című darabot adja elő. A május 25-i bemutató után a Schauspielhausban még négy este kerül színre a darab. A magyar nyelvű előadást német szinkrontolmácsolás teszi érthetővé a publikum számára.

Ugyancsak a Bécsi Ünnepi Hetek keretében nyílt a hét elején a Zsidó Múzeum új kiállítása: Bécs, a zsidók városa címmel a két világháború közötti, a Monarchia bukása után modernizálódó osztrák fővárosról kap képet a látogató. A mai Bécs vezetői ez alkalommal is hangsúlyozzák, hogy Bécs a zsidóság nélkül nem lenne az, ami, s a kiállítás jól jelzi, milyen széles skálán értendő ez. A két világháború között a bécsi zsidóság a kulturális életben, a politikában, a tudományban szép számmal képviseltette magát, de a szociális segélyen tengődők soraiban is jelen volt. Fotók, dokumentumok, festmények mutatják be, mi minden tűnt el a második világháborúval a város életéből. A kiállítás október 31-ig tart nyitva, szünnap a szombat, csütörtökön este nyolc óráig látogatható (1010, Dorotheergasse 11, www.jmw.at).

A Hadtörténeti Múzeum – amelynek épülete is látványosság – a Hitler-ellenes merénylettel foglalkozik, kissé megelőzve a július 20-i hatvanadik évfordulót. A szeptember ötödikéig megtekinthető kiállítás tárgyi emlékeket éppúgy bemutat, mint ahogy a hangulatot is igyekszik tükrözni, azt, mit jelentett ebben az időben az ellenálláshoz tartozni. Nemcsak a von Stauffenberg köréhez tartozó főszereplőkkel foglalkozik, hanem a kevésbé ismertekkel is, köztük azzal a Bécsben működő Karl Szokollal, akit a csodával határos módon nem lepleztek le. (Heeresgeschichtliches Museum, Arsenal, péntek kivételével naponta 9 és 17 óra között)

Könnyedebb szórakozást kínál a Hermes Múzeum, Sissi egykori kedves palotájában, a Lainzi Parkban: a Bécs Múzeummal közös kiállítás Mágikus helyek címmel a bécsi mondák világába nyújt betekintést. S mivel a legendák konkrét helyekhez kötődnek, a Bécs városról szerezhető ismeretek bővítésére is kap lehetőséget a látogató. A november 11-ig nyitva tartó kiállítás megtekintése a helyszín miatt kellemes kirándulással köthető egybe: a szünnap a hétfő, a villa termeit 10 és 18 óra között tartják nyitva.

Parasztgazdaságok bemutatói tarkítják ezen a héten az utcaképet: az osztrák fővárosban meglepő számban működő, a helyi szükségletek kielégítéséhez nagymértékben hozzájáruló zöldségtermesztők a tereken felállított standjaikon nemcsak a termékeikből adnak ízelítőt, de receptekkel, főzőbemutatókkal is szolgálnak.

Bécs, 2004. május

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.