Klasszikus

A filmek miatt csatáznak a krumpliföldön

2007.09.26. 00:00
Ajánlom
Mivel idén a Budapesti Őszi Fesztivál programjaiban október 12-től 21-ig a zene, a tánc és a színház mellett a filmek kiemelkedő szerepet kapnak, ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy régi mesefilmek és népnevelő diafilmek kockáival hívják fel magukra a figyelmet. Így kerül a képbe Hófehérke és az Ütközet a krumpliföldön című opusz, valamint a "Egyenruhára nem illik az ékszer!" szlogen is.

A ma tartott sajtótájékoztatón Kovalik Balázs, a fesztivál művészeti vezetője volt a házigazda, és jelen volt Demszky Gábor főpolgármester, Horváth Csaba főpolgármesterhelyettes, Dr. Bakonyi Tibor a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója, és az NKA képviseletében Harsányi László elnök is, akik a hagyományokhoz híven egy-egy programot ajánlottak figyelmünkbe.

A fesztivál egy egész napot szentel Frank Zappa művészetének, aki a rock zene kiemelkedő alakja volt. Az Ed Mann, Michael Keneally, Fischer Ádám és az MR Szimfonikusok által fémjelzett nap eseményeire Demszky Gábor hívta fel a figyelmünket. Az idei programok összeállításánál a szervezők nem az alternatív színházak, hanem a kőszínházak felé fordultak: felkélrték őket egy-egy produkció létrehozására, így a Katona József Színház - Kamrában Az emberek veszedelmes közelségében című darab (rend.: Zsámbéki Gábor, október 18.), a Bárka Színházban Ágens új alkotása az Édes szívem, ribanc vagy (október 19.), az Örkény Színházban Kárpáti Péter: Búvárszínház – Nagy Endre Kabaréja (október 13.), a Radnóti Színházban Térey János: Asztalizene (október 21.), a Budapesti Bábszínházban pedig az Egy egér naplója (október 19.) című darabot mutatják be – mondta el Kovalik Balázs. Kiemelte még az Orosz Filmnapokat, amelyre a Cirko-Gejzír és a Tabán moziban kerül sor, és az EDIT Nemzetközi Táncfilmfesztivált is, amit a Művész moziban rendeznek.

Lesz némafilm- és filmkoncert is: Friedrich Wilhelm Murnau 1921-es némafilmjét, a Nosferatu, a borzalom szimfóniája című filmtörténeti klasszikust, a Drakula-történet első, és sokak szerint felülmúlhatatlan mozgóképes feldolgozását Wolfgang Mitterer muzsikája teszi még lebilincselőbbé október 15-én. Balázs Béla, a 20. század talán legnagyobb filmesztétája szerint Murnau képeiből "a túlvilág fagyos lehelete árad". A Paris qui dort (Párizs alszik), René Clair első filmje, amelyet 1925-ben mutattak be. A némafilmhez a Musée du Louvre felkérésére komponált zenét 2005-ben a fiatal francia zeneszerző, Yan Maresz. Kamaraegyüttesre és élő elektronikára írott darabja egyszerre kommentálja minuciózusan a filmet, és szolgál pszichologizáló kísérőzeneként október 12-én – emelte ki Horváth Csaba.

Harsányi László az október 14-i Egy nő című előadást emelte ki a Budapest Galériában, amely Esterházy Péter szövegei alapján Gryllus Dorka és Henriette Müller főszereplésével, Rácz Erzsébet rendezésében jön létre. Dr. Bakonyi Tibor a Kőbányai sörgyár és a Kelenföldi Hőerőmű Kapcsolótermének megtekintésére hívta fel a figyelmet és a Fővárosi Gázművek Zrt. jelmondatának segítségével zárta a sok dia- és spotfilm vetítésével tűzdelt, jóhangulató sajtóeseményt: "Mindig legyen energiájuk ezeken az eseményeken!" Vége.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.