Klasszikus

A filmek miatt csatáznak a krumpliföldön

2007.09.26. 00:00
Ajánlom
Mivel idén a Budapesti Őszi Fesztivál programjaiban október 12-től 21-ig a zene, a tánc és a színház mellett a filmek kiemelkedő szerepet kapnak, ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy régi mesefilmek és népnevelő diafilmek kockáival hívják fel magukra a figyelmet. Így kerül a képbe Hófehérke és az Ütközet a krumpliföldön című opusz, valamint a "Egyenruhára nem illik az ékszer!" szlogen is.

A ma tartott sajtótájékoztatón Kovalik Balázs, a fesztivál művészeti vezetője volt a házigazda, és jelen volt Demszky Gábor főpolgármester, Horváth Csaba főpolgármesterhelyettes, Dr. Bakonyi Tibor a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója, és az NKA képviseletében Harsányi László elnök is, akik a hagyományokhoz híven egy-egy programot ajánlottak figyelmünkbe.

A fesztivál egy egész napot szentel Frank Zappa művészetének, aki a rock zene kiemelkedő alakja volt. Az Ed Mann, Michael Keneally, Fischer Ádám és az MR Szimfonikusok által fémjelzett nap eseményeire Demszky Gábor hívta fel a figyelmünket. Az idei programok összeállításánál a szervezők nem az alternatív színházak, hanem a kőszínházak felé fordultak: felkélrték őket egy-egy produkció létrehozására, így a Katona József Színház - Kamrában Az emberek veszedelmes közelségében című darab (rend.: Zsámbéki Gábor, október 18.), a Bárka Színházban Ágens új alkotása az Édes szívem, ribanc vagy (október 19.), az Örkény Színházban Kárpáti Péter: Búvárszínház – Nagy Endre Kabaréja (október 13.), a Radnóti Színházban Térey János: Asztalizene (október 21.), a Budapesti Bábszínházban pedig az Egy egér naplója (október 19.) című darabot mutatják be – mondta el Kovalik Balázs. Kiemelte még az Orosz Filmnapokat, amelyre a Cirko-Gejzír és a Tabán moziban kerül sor, és az EDIT Nemzetközi Táncfilmfesztivált is, amit a Művész moziban rendeznek.

Lesz némafilm- és filmkoncert is: Friedrich Wilhelm Murnau 1921-es némafilmjét, a Nosferatu, a borzalom szimfóniája című filmtörténeti klasszikust, a Drakula-történet első, és sokak szerint felülmúlhatatlan mozgóképes feldolgozását Wolfgang Mitterer muzsikája teszi még lebilincselőbbé október 15-én. Balázs Béla, a 20. század talán legnagyobb filmesztétája szerint Murnau képeiből "a túlvilág fagyos lehelete árad". A Paris qui dort (Párizs alszik), René Clair első filmje, amelyet 1925-ben mutattak be. A némafilmhez a Musée du Louvre felkérésére komponált zenét 2005-ben a fiatal francia zeneszerző, Yan Maresz. Kamaraegyüttesre és élő elektronikára írott darabja egyszerre kommentálja minuciózusan a filmet, és szolgál pszichologizáló kísérőzeneként október 12-én – emelte ki Horváth Csaba.

Harsányi László az október 14-i Egy nő című előadást emelte ki a Budapest Galériában, amely Esterházy Péter szövegei alapján Gryllus Dorka és Henriette Müller főszereplésével, Rácz Erzsébet rendezésében jön létre. Dr. Bakonyi Tibor a Kőbányai sörgyár és a Kelenföldi Hőerőmű Kapcsolótermének megtekintésére hívta fel a figyelmet és a Fővárosi Gázművek Zrt. jelmondatának segítségével zárta a sok dia- és spotfilm vetítésével tűzdelt, jóhangulató sajtóeseményt: "Mindig legyen energiájuk ezeken az eseményeken!" Vége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.