Klasszikus

A filmzene 100 éve

2008.09.20. 00:00
Ajánlom
A Francia Intézet különleges „tanévindító” zongoraestre készül a filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából. Szeptember 30-án André Calmettes és Charles Le Bargy Guise herceg meggyilkolása (1908) című 17 perces némafilmjét láthatja a közönség, amelyet Camille Saint-Saëns filmzenéje kísér. A zongoránál Marouan Benabdallah ül majd, aki 2008–2009-ben a francia kormány ösztöndíjasa, és az est első felében szólistaként lép pódiumra.

A Guise herceg meggyilkolásához a Francia Akadémia tagja írt forgatókönyvet, a szerepeket a Comédie-Francaise színészei játsszák, zenéjét pedig neves zeneszerző komponálta, nem csoda hát, hogy ez film emelte be a mozit a művészetek közé – s neki köszönheti a világ az első filmzenét. Camille Saint-Saens pályája csúcsán kapta a megrendelést. Ebben a kamarazenekarra – vonósokra (hegedű, brácsa, cselló és nagybőgő), néhány fúvósra (fuvola, klarinét, kürt), zongorára és harmóniumra – írott szvitben (Op. 128) Saint-Saens-nak sikerül mindössze 17 perc alatt, egy bevezetésben és öt képben tökéletesen átadnia a cselekményt.

Camille Saint-Saens két és fél évesen kezdett zongorázni, s nem sokkal később már kis dallamokat rögtönöz. Első darabját ötévesen írja, tizenegy évesen nagyközönség előtt játssza Mozart zongoraversenyét. Virtuóz zongorista és jeles orgonaművész volt. Művei közt szerepelnek operák (Sámson és Delila, 1877), szimfonikus költemények (Danse macabre), az Állatok farsangja, és a barátja, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III. „Orgona” szimfónia.

Benabdallah Marouan 1982-ben született Rabatban, Marokkóban. Édesanyja magyar, zenész; édesapja marokkói, atomfizikus. 4 éves korában kezdett zongorázni. 13 évesen költözött Magyarországra, hogy zenei tanulmányait itt folytathassa. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban Eckhardt Gábor és Csalog Gábor voltak a tanárai. 2007-ben végzett a Zeneakadémián, ahol tanárai Falvai Sándor és Dráfi Kálmán voltak.

2001-ben I. díjat nyert a Békés-Tarhosi Országos Zongoraversenyen. 2003 októberében II. díjjal jutalmazták a Magyar Rádió Zongoraversenyén, majd egy hónappal később, novemberben az Andorrai Nemzetközi Zongoraversenyről I. díjjal tért haza. 2004-ben a Nápolyi Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2005-ben a Földes Andor Zongoraversenyen I., 2006-ban a Goriziai Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2007-ben a párizsi Grand Prix Animato Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa, IV. helyezettje lett.

Koncertezett Franciaország, Anglia, Németország, Spanyolország, Portugália, Andorra, Olaszország, Lichtenstein, Ausztria, Románia, Kína, az Egyesült Államok, és természetesen két hazájának Magyarország és Marokkó nagyobb városaiban. Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Telekom Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az MR Szimfonikusok, az Aradi Filharmonikus Zenekar, a Cannes-i Szimfonikus Zenekar, a Pekingi Szimfonikus Zenekar és az Orchestra Filarmonica del Friuli Venezia Giulia, olyan karmesterek társaságában, mint Héja Domonkos, Kovács László, Jérome Kaltenbach, Claude Villaret és Stefano Romani. 2004-ben Rachmanyinov III. zongoraversenyét játszotta a MÁV Szimfonikus Zenekarral és Gál Tamás vezényletével a Zeneakadémia Nagytermében, amit a Bartók Rádió élőben közvetített. A zenén kívül a legfőbb érdeklési köre a repülés és a matematika.

(2008. szeptember 30. 19:00 Francia Intézet (Budapest) - Marouan Benabdallah (zongora); Saint-Saens–Bizet: g-moll andante, op. 22; Saint-Saens: VI. toccata, Tanulmány op. 111, Valse Mignonne, op. 104, 6. keringőtanulmány, op. 52; Saint-Saens–Benabdallah: Afrika, fantázia szólózongorára, op. 89; Guise herceg meggyilkolása című némafilm Saint-Saëns filmzenéjével)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.