Klasszikus

A filmzene 100 éve

2008.09.20. 00:00
Ajánlom
A Francia Intézet különleges „tanévindító” zongoraestre készül a filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából. Szeptember 30-án André Calmettes és Charles Le Bargy Guise herceg meggyilkolása (1908) című 17 perces némafilmjét láthatja a közönség, amelyet Camille Saint-Saëns filmzenéje kísér. A zongoránál Marouan Benabdallah ül majd, aki 2008–2009-ben a francia kormány ösztöndíjasa, és az est első felében szólistaként lép pódiumra.

A Guise herceg meggyilkolásához a Francia Akadémia tagja írt forgatókönyvet, a szerepeket a Comédie-Francaise színészei játsszák, zenéjét pedig neves zeneszerző komponálta, nem csoda hát, hogy ez film emelte be a mozit a művészetek közé – s neki köszönheti a világ az első filmzenét. Camille Saint-Saens pályája csúcsán kapta a megrendelést. Ebben a kamarazenekarra – vonósokra (hegedű, brácsa, cselló és nagybőgő), néhány fúvósra (fuvola, klarinét, kürt), zongorára és harmóniumra – írott szvitben (Op. 128) Saint-Saens-nak sikerül mindössze 17 perc alatt, egy bevezetésben és öt képben tökéletesen átadnia a cselekményt.

Camille Saint-Saens két és fél évesen kezdett zongorázni, s nem sokkal később már kis dallamokat rögtönöz. Első darabját ötévesen írja, tizenegy évesen nagyközönség előtt játssza Mozart zongoraversenyét. Virtuóz zongorista és jeles orgonaművész volt. Művei közt szerepelnek operák (Sámson és Delila, 1877), szimfonikus költemények (Danse macabre), az Állatok farsangja, és a barátja, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III. „Orgona” szimfónia.

Benabdallah Marouan 1982-ben született Rabatban, Marokkóban. Édesanyja magyar, zenész; édesapja marokkói, atomfizikus. 4 éves korában kezdett zongorázni. 13 évesen költözött Magyarországra, hogy zenei tanulmányait itt folytathassa. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban Eckhardt Gábor és Csalog Gábor voltak a tanárai. 2007-ben végzett a Zeneakadémián, ahol tanárai Falvai Sándor és Dráfi Kálmán voltak.

2001-ben I. díjat nyert a Békés-Tarhosi Országos Zongoraversenyen. 2003 októberében II. díjjal jutalmazták a Magyar Rádió Zongoraversenyén, majd egy hónappal később, novemberben az Andorrai Nemzetközi Zongoraversenyről I. díjjal tért haza. 2004-ben a Nápolyi Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2005-ben a Földes Andor Zongoraversenyen I., 2006-ban a Goriziai Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2007-ben a párizsi Grand Prix Animato Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa, IV. helyezettje lett.

Koncertezett Franciaország, Anglia, Németország, Spanyolország, Portugália, Andorra, Olaszország, Lichtenstein, Ausztria, Románia, Kína, az Egyesült Államok, és természetesen két hazájának Magyarország és Marokkó nagyobb városaiban. Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Telekom Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az MR Szimfonikusok, az Aradi Filharmonikus Zenekar, a Cannes-i Szimfonikus Zenekar, a Pekingi Szimfonikus Zenekar és az Orchestra Filarmonica del Friuli Venezia Giulia, olyan karmesterek társaságában, mint Héja Domonkos, Kovács László, Jérome Kaltenbach, Claude Villaret és Stefano Romani. 2004-ben Rachmanyinov III. zongoraversenyét játszotta a MÁV Szimfonikus Zenekarral és Gál Tamás vezényletével a Zeneakadémia Nagytermében, amit a Bartók Rádió élőben közvetített. A zenén kívül a legfőbb érdeklési köre a repülés és a matematika.

(2008. szeptember 30. 19:00 Francia Intézet (Budapest) - Marouan Benabdallah (zongora); Saint-Saens–Bizet: g-moll andante, op. 22; Saint-Saens: VI. toccata, Tanulmány op. 111, Valse Mignonne, op. 104, 6. keringőtanulmány, op. 52; Saint-Saens–Benabdallah: Afrika, fantázia szólózongorára, op. 89; Guise herceg meggyilkolása című némafilm Saint-Saëns filmzenéjével)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.