Klasszikus

A flamand virágok királynője Budapesten

2010.10.11. 18:10
Ajánlom
A Capilla Flamenca október 14-én a Szent István Bazilikában ad koncertet Alexandre Agricola világi műveiből a Futurspektiv2 Fesztivál keretében.

Őrült és különös. Ekként jellemezte egy kortársi feljegyzés azt a zenét, amit Alexander Agricola, a 15. század végének egyik legjelentősebb zeneszerzője írt. Képzeljünk el egy korabarokk komponistát, teleportáljuk az 1490-es évekbe, hagyjuk, hogy magába szívja a korszak zenei nyelvét, közben őrizze meg saját korának érzelmi intenzitását. A genti születésű Agricola elképesztő és végtelenül változékony képzeletvilága ezzel a csetlő-botló hasonlattal ragadható meg. Világi művei az udvari kultúra, illetve a születőfélben lévő polgári világ lenyomatai, s egyszerre jellemzi őket a korszak stílusának némiképp manierista túlhajtása illetve rafinált humor, hasonlóan idősebb Pieter Brueghel képeihez. Ezekből a világi kompozíciókból válogat a flamand Capilla Flamenca - napjaink egyik legjelentősebb régizenei formációja -, amely nevét V. Károly udvari kórusától vette, repertoárja pedig elsősorban a 14-16. század Flandriájának zenei világát fedi le. A szólamonként egy-egy énekes által megszólaltatott zenei anyagot virtuóz hangszeres improvizációk támasztják meg, a fél évezreddel ezelőtti zenei gyakorlatnak megfelelően, hiszen Agricola nemcsak nagyszerű énekes volt, de kitűnő hangszerjátékos is.

Capilla Flamenca: „Royne des Flours" - „Virágok királynője" 

2010. október 14. 19:30 Szent István Bazilika

Az együttes tagjai: Marnix De Cat, Tore Denys, Lieven Termont, Dirk Snellings (ének), Jan Van Outryve (lant), Liam Fennelly, Thomas Baeté, Piet Stryckers (viola da gamba), Patrick Denecker (blockflöte)
Műv. vez.: Dirk Snellings

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.