Klasszikus

A flamenco zsenije

2004.07.27. 00:00
Ajánlom
Más táncosok lassan nyugdíjba vonulásról töprengenek, amikor Gades 1970-ben - 34 évesen - először őrjítette meg a budapesti Operaház közönségét a Flamenco-szvittel: az allegriasszal sétálón kezdő, a solearesszel kirobbanó, a burleriasszal felvágó, groteszk kakastánccal folytatódó, az együttesből szólistaként önállósodó farrucca-val, a zene nélküli zapateadóval: cipősarokkal toporzékoló, a cipőkopogás ritmusát saját tapsával ellenpontozó, önmagát hergelő, önmagával versenyző férfikevélységet fitogtató tombolással, végül a keresztlépéses tangóval, ahol hirtelen leáll a táncos, mintha megfagyna a mozdulat, hogy annál szenvedélyesebben folytassa az eksztázisig.

A néző azt hiszi, már vége. Folytathatatlan. Nem csak táncolni, nézni is, úgy visz egyre feljebb a mozdulatok orgazmusáig, de még onnan is magasabbra és zabolátlanabbra emelkedik. Antonio Gades (és együttese) a vad, nyers, megzabolázhatatlan erotikát engedte a színpadon szabadjára. Illetőleg cseppet sem szabadjára, hanem az andalúziai cigánytáncok szigorú fegyelmével, és kakasviadal nézőihez hasonló szigorú tekintetű közönség ellenőrzése alatt.

Antonio Gades egyike volt az elmúlt évszázad legnagyobb táncosainak. Ami Nyizsinszkij és Nurejev volt a klasszikus orosz balettnek, azt a szintet képviselte Antonio, az andalúziai cigánytáncok zsenije.

Abban a kiváltságban részesülhettünk, hogy első operaházi vendégtombolásuk után többször is jártak Pesten megmutatni a kihunyni nem akaró szenvedély előkelő nemi párviadalát, páros küzdelmét.

Láthatták Carlos Saura filmjét Gades Carmenjéről, ahol természetesen a gitanát táncoló Laura del Sol volt a címszereplő, mégis Antonio volt a főszereplő. S bár a film technikai okokból nem volt olyan elsöprő, mint a személyes egy térben levés Antonióval és táncosaival, a Carment láttam Párizsban színházi előadáson. A pesti őrjöngő fogadtatás langyos és kimért tapsnak hatott ahhoz képest, amint a nézőtér (zömében spanyolul beszélő és belekiabáló) közönsége abbahagyhatatlanul ünnepelte nem csupán Gades duendéjét (táncos démonát, megbabonázó előadói erejét, megistenülését, vagy meg-angyalosodását, hogy a duende kifejezés sokoldalú értelmét némileg érzékeltessem), hanem a spanyol büszkeséget, önérzetet, szilaj hazaszeretetet. Föltételezhetően a párizsi előadást nemcsak táncrajongók ünnepelték, volt az előadás végi láznak erős politikai színezete, az idősebb nézők még Franco elől odamenekültek voltak. A metrón hazafelé a szilaj spanyolok hangosan vitatták a kapott élményt. Nem tudtak betelni vele. És így volt Antonióval mindenki, aki csak látta. Közel az ötvenhez is olyan nemes volt, mint egy betörhetetlen vadló, aki toporzékolással és előkelő mozdulatokkal tudta eltáncolni a férfibüszkeséget és a spanyol szabadságvágyat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.