Klasszikus

A flamenco zsenije

2004.07.27. 00:00
Ajánlom
Más táncosok lassan nyugdíjba vonulásról töprengenek, amikor Gades 1970-ben - 34 évesen - először őrjítette meg a budapesti Operaház közönségét a Flamenco-szvittel: az allegriasszal sétálón kezdő, a solearesszel kirobbanó, a burleriasszal felvágó, groteszk kakastánccal folytatódó, az együttesből szólistaként önállósodó farrucca-val, a zene nélküli zapateadóval: cipősarokkal toporzékoló, a cipőkopogás ritmusát saját tapsával ellenpontozó, önmagát hergelő, önmagával versenyző férfikevélységet fitogtató tombolással, végül a keresztlépéses tangóval, ahol hirtelen leáll a táncos, mintha megfagyna a mozdulat, hogy annál szenvedélyesebben folytassa az eksztázisig.

A néző azt hiszi, már vége. Folytathatatlan. Nem csak táncolni, nézni is, úgy visz egyre feljebb a mozdulatok orgazmusáig, de még onnan is magasabbra és zabolátlanabbra emelkedik. Antonio Gades (és együttese) a vad, nyers, megzabolázhatatlan erotikát engedte a színpadon szabadjára. Illetőleg cseppet sem szabadjára, hanem az andalúziai cigánytáncok szigorú fegyelmével, és kakasviadal nézőihez hasonló szigorú tekintetű közönség ellenőrzése alatt.

Antonio Gades egyike volt az elmúlt évszázad legnagyobb táncosainak. Ami Nyizsinszkij és Nurejev volt a klasszikus orosz balettnek, azt a szintet képviselte Antonio, az andalúziai cigánytáncok zsenije.

Abban a kiváltságban részesülhettünk, hogy első operaházi vendégtombolásuk után többször is jártak Pesten megmutatni a kihunyni nem akaró szenvedély előkelő nemi párviadalát, páros küzdelmét.

Láthatták Carlos Saura filmjét Gades Carmenjéről, ahol természetesen a gitanát táncoló Laura del Sol volt a címszereplő, mégis Antonio volt a főszereplő. S bár a film technikai okokból nem volt olyan elsöprő, mint a személyes egy térben levés Antonióval és táncosaival, a Carment láttam Párizsban színházi előadáson. A pesti őrjöngő fogadtatás langyos és kimért tapsnak hatott ahhoz képest, amint a nézőtér (zömében spanyolul beszélő és belekiabáló) közönsége abbahagyhatatlanul ünnepelte nem csupán Gades duendéjét (táncos démonát, megbabonázó előadói erejét, megistenülését, vagy meg-angyalosodását, hogy a duende kifejezés sokoldalú értelmét némileg érzékeltessem), hanem a spanyol büszkeséget, önérzetet, szilaj hazaszeretetet. Föltételezhetően a párizsi előadást nemcsak táncrajongók ünnepelték, volt az előadás végi láznak erős politikai színezete, az idősebb nézők még Franco elől odamenekültek voltak. A metrón hazafelé a szilaj spanyolok hangosan vitatták a kapott élményt. Nem tudtak betelni vele. És így volt Antonióval mindenki, aki csak látta. Közel az ötvenhez is olyan nemes volt, mint egy betörhetetlen vadló, aki toporzékolással és előkelő mozdulatokkal tudta eltáncolni a férfibüszkeséget és a spanyol szabadságvágyat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.