Klasszikus

A Fonó Zenekar önálló estje Párizsban

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Első önálló párizsi fellépésén telt ház előtt aratott hatalmas sikert a Fonó Zenekar az ezerfős párizsi Théatre de la Ville-ben. A Kárpát-medence népzenei gazdagságát hiteles tolmácsolásban, professzionális színvonalon bemutató együttes másfél óra alatt meghódította a párizsi színház közönségét.

Az előadás után a héttagú társulat repertoárjából készült Mixtura Cultivalis című CD-ből – amely a legrangosabb francia zenei szaklap idei lemezlistáján az "Év szenzációja" minősítést nyerte el – a szokásosnál négyszer több kelt el. Az 1997-ben alakult zenekar nem első ízben szerepelt a francia fővárosban. 2000 tavaszán ugyancsak a Théatre de la Ville színpadán a Honvéd-együttes kísérőzenekaraként mutatkozott be. A 2001-es franciaországi magyar kulturális évadot lezáró kétezer fős bálon három másik hazai népzenei együttes társaságában átütő sikerű, hamisítatlan magyar táncház-programot produkáltak a Chaillot-színházban.

A hétfői önálló esten a francia publikum lelkesen fogadta az együttes saját gyűjtéséből származó magyar, szlovák, erdélyi és cigány dalokat magas színvonalon megszólaltató Agócs Gergely éneklését, különleges kvalitásokat felmutató dudajátékát, tárogatószólóját. A társulat légies megjelenésű fiatal énekesnője, Herczku Ágnes erőteljes hangzású, kifinomult interpretációjú előadása már az első dalnál magával ragadta a hallgatóságot.

A Fonó zenekar klasszikus iskolán nevelkedett négy vonósa, Gombai Tamás, Szabó Gábor, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt és Unger Balázs cimbalomművész boszorkányos hangszerkezelése többször ragadta hangos tetszésnyilvánításra, füttyögésre, ütemes tapsra a hallgatóságot. A párizsi közönségnek készült, első alkalommal bemutatott magyar-cigány-ófrancia dallamokat ötvöző, meglepetésként bekonferált összeállítást a színház közönsége az előadók ritmikus csettintgetéseire felelgetve viszontcsettintgetésekkel kísérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.