Klasszikus

A Fonó Zenekar önálló estje Párizsban

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Első önálló párizsi fellépésén telt ház előtt aratott hatalmas sikert a Fonó Zenekar az ezerfős párizsi Théatre de la Ville-ben. A Kárpát-medence népzenei gazdagságát hiteles tolmácsolásban, professzionális színvonalon bemutató együttes másfél óra alatt meghódította a párizsi színház közönségét.

Az előadás után a héttagú társulat repertoárjából készült Mixtura Cultivalis című CD-ből – amely a legrangosabb francia zenei szaklap idei lemezlistáján az "Év szenzációja" minősítést nyerte el – a szokásosnál négyszer több kelt el. Az 1997-ben alakult zenekar nem első ízben szerepelt a francia fővárosban. 2000 tavaszán ugyancsak a Théatre de la Ville színpadán a Honvéd-együttes kísérőzenekaraként mutatkozott be. A 2001-es franciaországi magyar kulturális évadot lezáró kétezer fős bálon három másik hazai népzenei együttes társaságában átütő sikerű, hamisítatlan magyar táncház-programot produkáltak a Chaillot-színházban.

A hétfői önálló esten a francia publikum lelkesen fogadta az együttes saját gyűjtéséből származó magyar, szlovák, erdélyi és cigány dalokat magas színvonalon megszólaltató Agócs Gergely éneklését, különleges kvalitásokat felmutató dudajátékát, tárogatószólóját. A társulat légies megjelenésű fiatal énekesnője, Herczku Ágnes erőteljes hangzású, kifinomult interpretációjú előadása már az első dalnál magával ragadta a hallgatóságot.

A Fonó zenekar klasszikus iskolán nevelkedett négy vonósa, Gombai Tamás, Szabó Gábor, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt és Unger Balázs cimbalomművész boszorkányos hangszerkezelése többször ragadta hangos tetszésnyilvánításra, füttyögésre, ütemes tapsra a hallgatóságot. A párizsi közönségnek készült, első alkalommal bemutatott magyar-cigány-ófrancia dallamokat ötvöző, meglepetésként bekonferált összeállítást a színház közönsége az előadók ritmikus csettintgetéseire felelgetve viszontcsettintgetésekkel kísérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.