Klasszikus

A Fonó Zenekar önálló estje Párizsban

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Első önálló párizsi fellépésén telt ház előtt aratott hatalmas sikert a Fonó Zenekar az ezerfős párizsi Théatre de la Ville-ben. A Kárpát-medence népzenei gazdagságát hiteles tolmácsolásban, professzionális színvonalon bemutató együttes másfél óra alatt meghódította a párizsi színház közönségét.

Az előadás után a héttagú társulat repertoárjából készült Mixtura Cultivalis című CD-ből – amely a legrangosabb francia zenei szaklap idei lemezlistáján az "Év szenzációja" minősítést nyerte el – a szokásosnál négyszer több kelt el. Az 1997-ben alakult zenekar nem első ízben szerepelt a francia fővárosban. 2000 tavaszán ugyancsak a Théatre de la Ville színpadán a Honvéd-együttes kísérőzenekaraként mutatkozott be. A 2001-es franciaországi magyar kulturális évadot lezáró kétezer fős bálon három másik hazai népzenei együttes társaságában átütő sikerű, hamisítatlan magyar táncház-programot produkáltak a Chaillot-színházban.

A hétfői önálló esten a francia publikum lelkesen fogadta az együttes saját gyűjtéséből származó magyar, szlovák, erdélyi és cigány dalokat magas színvonalon megszólaltató Agócs Gergely éneklését, különleges kvalitásokat felmutató dudajátékát, tárogatószólóját. A társulat légies megjelenésű fiatal énekesnője, Herczku Ágnes erőteljes hangzású, kifinomult interpretációjú előadása már az első dalnál magával ragadta a hallgatóságot.

A Fonó zenekar klasszikus iskolán nevelkedett négy vonósa, Gombai Tamás, Szabó Gábor, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt és Unger Balázs cimbalomművész boszorkányos hangszerkezelése többször ragadta hangos tetszésnyilvánításra, füttyögésre, ütemes tapsra a hallgatóságot. A párizsi közönségnek készült, első alkalommal bemutatott magyar-cigány-ófrancia dallamokat ötvöző, meglepetésként bekonferált összeállítást a színház közönsége az előadók ritmikus csettintgetéseire felelgetve viszontcsettintgetésekkel kísérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.