Klasszikus

A főváros elégedett, a zenekar nem

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván új zenészeket szerződtetne, de úgy érzi, a jelenlegieket is elszívhatja a jobban fizető állami zenekar.

Hosszú távon komolyabb gondok elé néz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), mint most – mondta lapunknak Fischer Iván zenekarvezető –, ha nem emelkedik az együttes támogatása. Hozzátette: már most égetően fontos volna a hiányzó zenekari tagok helyére nyolc-tíz zenészt felvenni, a hangszerpark több darabját felújítani és cserélni, valamint a zenekari tagok fizetését rendezni. Jelenleg az együttesben dolgozók vállalkozóként veszik fel az őket megillető fizetést, ami jóval kevesebb, mint például a Nemzeti Filharmonikusoknál dolgozók bére. Ugyanakkor a zenekar régi-új projekteket is tervez, szeretné feleleveníteni egykori nyári fesztiválját, és operákat felvenni repertoárjába. A megoldáshoz mintegy 300 millió forintra volna szükség.

Fischer Iván hozzátette: problémáik tovább súlyosbodhatnak, ha a hazai komolyzenei zenekarok, így a BFZ támogatása sem közeledik a jelentősen magas állami dotációban részesülő Nemzeti Filharmonikusok támogatásához. Az, hogy a Kocsis Zoltán vezette zenekar több mint másfél milliárd forintban részesül évente, olyan problémákhoz vezet többek között, hogy elszívja a zenészeket más zenekaroktól, olcsóbb jegyárakat kínálhat a közönségnek.

Fischer úgy véli: együttesét övezi a legnagyobb közönségsiker a fővárosban – egy-egy koncertjét kétszer-háromszor is megismétlik –, Magyarország azonban még nem tart ott, hogy a közönség igénye is szerepet játsszon a támogatások meghatározásánál. A fesztiválzenekar annak ellenére igen népszerű, hogy legolcsóbb koncertjegye kétezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint a Filharmonikusoké.

A Budapest Fesztiválzenekar 2004-ben valamivel több mint 600 millió forintból gazdálkodhat. Tavaly 300 millió forintot kaptak Görgey Gábor kulturális miniszter keretéből. Az elképzelés az volt, hogy néhány év alatt kiegyenlítődne a két zenekar támogatása. Noha az idén először a Hiller István vezette tárca büdzséjében a zenekar már külön soron jelentkezik, a támogatás mértéke csökkent: 285 millió forint.

Hogy Budapest önkormányzata pontosan mennyit oszt a BFZ-nek, várhatóan február végén derül ki, amikor elkészül a főváros költségvetése. Körmendy Ferenc, Budapest kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a BFZ és a főváros közötti szerződésben foglaltakat – miként eddig is – most is teljesíteni fogják: 300 millió forint feletti összegre számíthat Fischer Iván.

A bizottság elnöke elmondta azt is, hogy most az önkormányzat nem tud lépést tartani a jelentős állami támogatásokkal, nem tudja kompenzálni a Nemzeti Filharmonikusok és más zenekarok, de például a Nemzeti Színház és a főváros teátrumai közötti dotációs különbségeket sem. Körmendy ennek ellenére egyelőre különösebb feszültséget nem tapasztal, Budapest intézményei színvonalas művészeti tevékenységet folytatnak.

Fischer Iván viszont úgy vélekedik, az aránytalanság nehézzé teszi a minőségi munkát, és sorvadásra ítéli az alulfinanszírozott intézményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.