Klasszikus

A főváros elégedett, a zenekar nem

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván új zenészeket szerződtetne, de úgy érzi, a jelenlegieket is elszívhatja a jobban fizető állami zenekar.

Hosszú távon komolyabb gondok elé néz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), mint most – mondta lapunknak Fischer Iván zenekarvezető –, ha nem emelkedik az együttes támogatása. Hozzátette: már most égetően fontos volna a hiányzó zenekari tagok helyére nyolc-tíz zenészt felvenni, a hangszerpark több darabját felújítani és cserélni, valamint a zenekari tagok fizetését rendezni. Jelenleg az együttesben dolgozók vállalkozóként veszik fel az őket megillető fizetést, ami jóval kevesebb, mint például a Nemzeti Filharmonikusoknál dolgozók bére. Ugyanakkor a zenekar régi-új projekteket is tervez, szeretné feleleveníteni egykori nyári fesztiválját, és operákat felvenni repertoárjába. A megoldáshoz mintegy 300 millió forintra volna szükség.

Fischer Iván hozzátette: problémáik tovább súlyosbodhatnak, ha a hazai komolyzenei zenekarok, így a BFZ támogatása sem közeledik a jelentősen magas állami dotációban részesülő Nemzeti Filharmonikusok támogatásához. Az, hogy a Kocsis Zoltán vezette zenekar több mint másfél milliárd forintban részesül évente, olyan problémákhoz vezet többek között, hogy elszívja a zenészeket más zenekaroktól, olcsóbb jegyárakat kínálhat a közönségnek.

Fischer úgy véli: együttesét övezi a legnagyobb közönségsiker a fővárosban – egy-egy koncertjét kétszer-háromszor is megismétlik –, Magyarország azonban még nem tart ott, hogy a közönség igénye is szerepet játsszon a támogatások meghatározásánál. A fesztiválzenekar annak ellenére igen népszerű, hogy legolcsóbb koncertjegye kétezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint a Filharmonikusoké.

A Budapest Fesztiválzenekar 2004-ben valamivel több mint 600 millió forintból gazdálkodhat. Tavaly 300 millió forintot kaptak Görgey Gábor kulturális miniszter keretéből. Az elképzelés az volt, hogy néhány év alatt kiegyenlítődne a két zenekar támogatása. Noha az idén először a Hiller István vezette tárca büdzséjében a zenekar már külön soron jelentkezik, a támogatás mértéke csökkent: 285 millió forint.

Hogy Budapest önkormányzata pontosan mennyit oszt a BFZ-nek, várhatóan február végén derül ki, amikor elkészül a főváros költségvetése. Körmendy Ferenc, Budapest kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a BFZ és a főváros közötti szerződésben foglaltakat – miként eddig is – most is teljesíteni fogják: 300 millió forint feletti összegre számíthat Fischer Iván.

A bizottság elnöke elmondta azt is, hogy most az önkormányzat nem tud lépést tartani a jelentős állami támogatásokkal, nem tudja kompenzálni a Nemzeti Filharmonikusok és más zenekarok, de például a Nemzeti Színház és a főváros teátrumai közötti dotációs különbségeket sem. Körmendy ennek ellenére egyelőre különösebb feszültséget nem tapasztal, Budapest intézményei színvonalas művészeti tevékenységet folytatnak.

Fischer Iván viszont úgy vélekedik, az aránytalanság nehézzé teszi a minőségi munkát, és sorvadásra ítéli az alulfinanszírozott intézményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.