Klasszikus

A főváros elégedett, a zenekar nem

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván új zenészeket szerződtetne, de úgy érzi, a jelenlegieket is elszívhatja a jobban fizető állami zenekar.

Hosszú távon komolyabb gondok elé néz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), mint most – mondta lapunknak Fischer Iván zenekarvezető –, ha nem emelkedik az együttes támogatása. Hozzátette: már most égetően fontos volna a hiányzó zenekari tagok helyére nyolc-tíz zenészt felvenni, a hangszerpark több darabját felújítani és cserélni, valamint a zenekari tagok fizetését rendezni. Jelenleg az együttesben dolgozók vállalkozóként veszik fel az őket megillető fizetést, ami jóval kevesebb, mint például a Nemzeti Filharmonikusoknál dolgozók bére. Ugyanakkor a zenekar régi-új projekteket is tervez, szeretné feleleveníteni egykori nyári fesztiválját, és operákat felvenni repertoárjába. A megoldáshoz mintegy 300 millió forintra volna szükség.

Fischer Iván hozzátette: problémáik tovább súlyosbodhatnak, ha a hazai komolyzenei zenekarok, így a BFZ támogatása sem közeledik a jelentősen magas állami dotációban részesülő Nemzeti Filharmonikusok támogatásához. Az, hogy a Kocsis Zoltán vezette zenekar több mint másfél milliárd forintban részesül évente, olyan problémákhoz vezet többek között, hogy elszívja a zenészeket más zenekaroktól, olcsóbb jegyárakat kínálhat a közönségnek.

Fischer úgy véli: együttesét övezi a legnagyobb közönségsiker a fővárosban – egy-egy koncertjét kétszer-háromszor is megismétlik –, Magyarország azonban még nem tart ott, hogy a közönség igénye is szerepet játsszon a támogatások meghatározásánál. A fesztiválzenekar annak ellenére igen népszerű, hogy legolcsóbb koncertjegye kétezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint a Filharmonikusoké.

A Budapest Fesztiválzenekar 2004-ben valamivel több mint 600 millió forintból gazdálkodhat. Tavaly 300 millió forintot kaptak Görgey Gábor kulturális miniszter keretéből. Az elképzelés az volt, hogy néhány év alatt kiegyenlítődne a két zenekar támogatása. Noha az idén először a Hiller István vezette tárca büdzséjében a zenekar már külön soron jelentkezik, a támogatás mértéke csökkent: 285 millió forint.

Hogy Budapest önkormányzata pontosan mennyit oszt a BFZ-nek, várhatóan február végén derül ki, amikor elkészül a főváros költségvetése. Körmendy Ferenc, Budapest kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a BFZ és a főváros közötti szerződésben foglaltakat – miként eddig is – most is teljesíteni fogják: 300 millió forint feletti összegre számíthat Fischer Iván.

A bizottság elnöke elmondta azt is, hogy most az önkormányzat nem tud lépést tartani a jelentős állami támogatásokkal, nem tudja kompenzálni a Nemzeti Filharmonikusok és más zenekarok, de például a Nemzeti Színház és a főváros teátrumai közötti dotációs különbségeket sem. Körmendy ennek ellenére egyelőre különösebb feszültséget nem tapasztal, Budapest intézményei színvonalas művészeti tevékenységet folytatnak.

Fischer Iván viszont úgy vélekedik, az aránytalanság nehézzé teszi a minőségi munkát, és sorvadásra ítéli az alulfinanszírozott intézményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.