Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

2021.02.22. 12:00
Ajánlom
Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Pénteken a Népszava írta meg, hogy a magyar kormány kiszáll a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából, miután nem újítják meg a decemberben lejárt szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak – amely a brand birtokosa – saját forrásból kell megrendeznie a fesztivált, valamint őszi „kistestvérét”, a CAFe Budapestet.

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Kapcsolódó

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Müpa, amely a BTF és a CAFe főszervezője volt új rendezvényeket indít az állam támogatásával: ez lesz a Bartók Tavasz Művészeti Hetek és a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A Magyar Közlöny december 17-i kiadásában a 1927/2020. kormányhatározatban szerepel, hogy a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep kiemelt jelentőségű kulturális fesztiválok lesznek a kormány „kiszámítható és hosszú távú támogatásával”. 2021-ben a Bartók Tavasz előkészítésére 490 milliót, a teljes fesztiválra 1,1 milliárdot, a Liszt Ünnepre pedig 650 milliót ad az Emmi.

Müpa: A BTF a jövőben a város feladata

Megkerestük Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, és a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Részt vesz-e a Müpa a BTF további életében?
  • Miért nem a fővárossal együtt szervezik a létrejövő új fesztiválokat?
  • Milyen profilja lesz az új fesztiváloknak a BTF-hez és a CAFe-hoz képest? Miért van szükség új fesztiválokra, ha a BTF egy 40 éves branddel rendelkezik?

Káel Csaba írásos válaszában így fogalmazott: „A Müpa számára megtiszteltetés volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez, és eredményeihez. A megteremtett értékekre nagyon büszkék vagyunk.

A Müpa megbízatása ugyanakkor kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ezeknek az értékeknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata.”

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_KaelCsaba_c_PosztosJanos-095027.jpg

Káel Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / CAFe Budapest)

A Müpa vezérigazgatója a Bartók Tavasz Művészeti Hetekről azt írta: „nem pusztán egy városfesztiválról van szó”. „Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára a következő években. Bartók Béla világhírű magyar alkotónk, valódi kulturális világmárka, 2021 tavaszán születésének 140. évfordulóját ünnepeljük: régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy egy nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók nevét viseli majd. A Bartók Tavasz továbbá azért is fontos a Müpa számára, mert hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai szektor. Ehhez a területen működő minden szereplő kreativitásra, tudására, együttműködésére és a sajtó támogatására is szükség van.” A Bartók Tavasz programjáról a Müpa március elején ad tájékoztatást.

Főváros: Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól

Megkerestük a főváros részéről Faix Csabát, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, aki telefonon válaszolt kérdéseinkre.

  • Váratlanul érte őket a kormány kivonulása?
  • Mit kell tenni a brand megmentéséért, és mit enged a város költségvetése?
  • Át fog alakulni a Budapesti Tavaszi Fesztivál a jövőben? Várható-e ezzel kapcsolatban bejelentés, és lesz-e idén fesztivál?

Faix a Fideliónak elmondta, hogy először decemberben, a Magyar Közlönyből értesültek a Bartók Tavasz és a Liszt Ferenc Ünnep létrejöttéről, január közepén pedig Káel Csaba „nagyon korrekten”, személyesen is tájékoztatta a főváros nonprofit cégét, a Budapest Brand Zrt.-t arról, hogy a továbbiakban Müpa nem vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest szervezésében.

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_FaixCsaba_c_PosztosJanos-115906.jpg

Faix Csaba (Fotó/Forrás: CAFe Budapest)

„Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól” – hangsúlyozta az elmúlt hat év közös munkájáról beszélve, aminek lezárása, „elvarrása” most is folyik. Arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak az immár teljes egészében a főváros által rendezett fesztivállal, Faix elmondta:

„Meg szeretnénk és meg fogjuk rendezni mindkét fesztivált, hiszen ezek olyan értékek, amiket meg kell menteni. Ezzel együtt természetesen fájó az állam által biztosított összeg kiesése.

A Budapest Brand Zrt.-nél ugyanakkor megvan az a szaktudás, ami a szervezéshez szükséges.” Emellett türelmet kért, hiszen mindkét esemény előkészítését nehezítik a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások.

 

Tavaszköszöntő promenád a 2019-es BTF-en. Fotó: Csibi Szilvia

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.
Klasszikus ajánló

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.