Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

2021.02.22. 12:00
Ajánlom
Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Pénteken a Népszava írta meg, hogy a magyar kormány kiszáll a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából, miután nem újítják meg a decemberben lejárt szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak – amely a brand birtokosa – saját forrásból kell megrendeznie a fesztivált, valamint őszi „kistestvérét”, a CAFe Budapestet.

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Kapcsolódó

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Müpa, amely a BTF és a CAFe főszervezője volt új rendezvényeket indít az állam támogatásával: ez lesz a Bartók Tavasz Művészeti Hetek és a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A Magyar Közlöny december 17-i kiadásában a 1927/2020. kormányhatározatban szerepel, hogy a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep kiemelt jelentőségű kulturális fesztiválok lesznek a kormány „kiszámítható és hosszú távú támogatásával”. 2021-ben a Bartók Tavasz előkészítésére 490 milliót, a teljes fesztiválra 1,1 milliárdot, a Liszt Ünnepre pedig 650 milliót ad az Emmi.

Müpa: A BTF a jövőben a város feladata

Megkerestük Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, és a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Részt vesz-e a Müpa a BTF további életében?
  • Miért nem a fővárossal együtt szervezik a létrejövő új fesztiválokat?
  • Milyen profilja lesz az új fesztiváloknak a BTF-hez és a CAFe-hoz képest? Miért van szükség új fesztiválokra, ha a BTF egy 40 éves branddel rendelkezik?

Káel Csaba írásos válaszában így fogalmazott: „A Müpa számára megtiszteltetés volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez, és eredményeihez. A megteremtett értékekre nagyon büszkék vagyunk.

A Müpa megbízatása ugyanakkor kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ezeknek az értékeknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata.”

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_KaelCsaba_c_PosztosJanos-095027.jpg

Káel Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / CAFe Budapest)

A Müpa vezérigazgatója a Bartók Tavasz Művészeti Hetekről azt írta: „nem pusztán egy városfesztiválról van szó”. „Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára a következő években. Bartók Béla világhírű magyar alkotónk, valódi kulturális világmárka, 2021 tavaszán születésének 140. évfordulóját ünnepeljük: régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy egy nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók nevét viseli majd. A Bartók Tavasz továbbá azért is fontos a Müpa számára, mert hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai szektor. Ehhez a területen működő minden szereplő kreativitásra, tudására, együttműködésére és a sajtó támogatására is szükség van.” A Bartók Tavasz programjáról a Müpa március elején ad tájékoztatást.

Főváros: Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól

Megkerestük a főváros részéről Faix Csabát, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, aki telefonon válaszolt kérdéseinkre.

  • Váratlanul érte őket a kormány kivonulása?
  • Mit kell tenni a brand megmentéséért, és mit enged a város költségvetése?
  • Át fog alakulni a Budapesti Tavaszi Fesztivál a jövőben? Várható-e ezzel kapcsolatban bejelentés, és lesz-e idén fesztivál?

Faix a Fideliónak elmondta, hogy először decemberben, a Magyar Közlönyből értesültek a Bartók Tavasz és a Liszt Ferenc Ünnep létrejöttéről, január közepén pedig Káel Csaba „nagyon korrekten”, személyesen is tájékoztatta a főváros nonprofit cégét, a Budapest Brand Zrt.-t arról, hogy a továbbiakban Müpa nem vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest szervezésében.

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_FaixCsaba_c_PosztosJanos-115906.jpg

Faix Csaba (Fotó/Forrás: CAFe Budapest)

„Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól” – hangsúlyozta az elmúlt hat év közös munkájáról beszélve, aminek lezárása, „elvarrása” most is folyik. Arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak az immár teljes egészében a főváros által rendezett fesztivállal, Faix elmondta:

„Meg szeretnénk és meg fogjuk rendezni mindkét fesztivált, hiszen ezek olyan értékek, amiket meg kell menteni. Ezzel együtt természetesen fájó az állam által biztosított összeg kiesése.

A Budapest Brand Zrt.-nél ugyanakkor megvan az a szaktudás, ami a szervezéshez szükséges.” Emellett türelmet kért, hiszen mindkét esemény előkészítését nehezítik a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások.

 

Tavaszköszöntő promenád a 2019-es BTF-en. Fotó: Csibi Szilvia

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.