Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

2021.02.22. 12:00
Ajánlom
Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Pénteken a Népszava írta meg, hogy a magyar kormány kiszáll a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából, miután nem újítják meg a decemberben lejárt szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak – amely a brand birtokosa – saját forrásból kell megrendeznie a fesztivált, valamint őszi „kistestvérét”, a CAFe Budapestet.

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Kapcsolódó

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Müpa, amely a BTF és a CAFe főszervezője volt új rendezvényeket indít az állam támogatásával: ez lesz a Bartók Tavasz Művészeti Hetek és a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A Magyar Közlöny december 17-i kiadásában a 1927/2020. kormányhatározatban szerepel, hogy a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep kiemelt jelentőségű kulturális fesztiválok lesznek a kormány „kiszámítható és hosszú távú támogatásával”. 2021-ben a Bartók Tavasz előkészítésére 490 milliót, a teljes fesztiválra 1,1 milliárdot, a Liszt Ünnepre pedig 650 milliót ad az Emmi.

Müpa: A BTF a jövőben a város feladata

Megkerestük Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, és a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Részt vesz-e a Müpa a BTF további életében?
  • Miért nem a fővárossal együtt szervezik a létrejövő új fesztiválokat?
  • Milyen profilja lesz az új fesztiváloknak a BTF-hez és a CAFe-hoz képest? Miért van szükség új fesztiválokra, ha a BTF egy 40 éves branddel rendelkezik?

Káel Csaba írásos válaszában így fogalmazott: „A Müpa számára megtiszteltetés volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez, és eredményeihez. A megteremtett értékekre nagyon büszkék vagyunk.

A Müpa megbízatása ugyanakkor kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ezeknek az értékeknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata.”

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_KaelCsaba_c_PosztosJanos-095027.jpg

Káel Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / CAFe Budapest)

A Müpa vezérigazgatója a Bartók Tavasz Művészeti Hetekről azt írta: „nem pusztán egy városfesztiválról van szó”. „Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára a következő években. Bartók Béla világhírű magyar alkotónk, valódi kulturális világmárka, 2021 tavaszán születésének 140. évfordulóját ünnepeljük: régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy egy nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók nevét viseli majd. A Bartók Tavasz továbbá azért is fontos a Müpa számára, mert hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai szektor. Ehhez a területen működő minden szereplő kreativitásra, tudására, együttműködésére és a sajtó támogatására is szükség van.” A Bartók Tavasz programjáról a Müpa március elején ad tájékoztatást.

Főváros: Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól

Megkerestük a főváros részéről Faix Csabát, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, aki telefonon válaszolt kérdéseinkre.

  • Váratlanul érte őket a kormány kivonulása?
  • Mit kell tenni a brand megmentéséért, és mit enged a város költségvetése?
  • Át fog alakulni a Budapesti Tavaszi Fesztivál a jövőben? Várható-e ezzel kapcsolatban bejelentés, és lesz-e idén fesztivál?

Faix a Fideliónak elmondta, hogy először decemberben, a Magyar Közlönyből értesültek a Bartók Tavasz és a Liszt Ferenc Ünnep létrejöttéről, január közepén pedig Káel Csaba „nagyon korrekten”, személyesen is tájékoztatta a főváros nonprofit cégét, a Budapest Brand Zrt.-t arról, hogy a továbbiakban Müpa nem vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest szervezésében.

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_FaixCsaba_c_PosztosJanos-115906.jpg

Faix Csaba (Fotó/Forrás: CAFe Budapest)

„Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól” – hangsúlyozta az elmúlt hat év közös munkájáról beszélve, aminek lezárása, „elvarrása” most is folyik. Arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak az immár teljes egészében a főváros által rendezett fesztivállal, Faix elmondta:

„Meg szeretnénk és meg fogjuk rendezni mindkét fesztivált, hiszen ezek olyan értékek, amiket meg kell menteni. Ezzel együtt természetesen fájó az állam által biztosított összeg kiesése.

A Budapest Brand Zrt.-nél ugyanakkor megvan az a szaktudás, ami a szervezéshez szükséges.” Emellett türelmet kért, hiszen mindkét esemény előkészítését nehezítik a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások.

 

Tavaszköszöntő promenád a 2019-es BTF-en. Fotó: Csibi Szilvia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.
Klasszikus interjú

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.