Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

2021.02.22. 12:00
Ajánlom
Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Pénteken a Népszava írta meg, hogy a magyar kormány kiszáll a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából, miután nem újítják meg a decemberben lejárt szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak – amely a brand birtokosa – saját forrásból kell megrendeznie a fesztivált, valamint őszi „kistestvérét”, a CAFe Budapestet.

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Kapcsolódó

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Müpa, amely a BTF és a CAFe főszervezője volt új rendezvényeket indít az állam támogatásával: ez lesz a Bartók Tavasz Művészeti Hetek és a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A Magyar Közlöny december 17-i kiadásában a 1927/2020. kormányhatározatban szerepel, hogy a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep kiemelt jelentőségű kulturális fesztiválok lesznek a kormány „kiszámítható és hosszú távú támogatásával”. 2021-ben a Bartók Tavasz előkészítésére 490 milliót, a teljes fesztiválra 1,1 milliárdot, a Liszt Ünnepre pedig 650 milliót ad az Emmi.

Müpa: A BTF a jövőben a város feladata

Megkerestük Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, és a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Részt vesz-e a Müpa a BTF további életében?
  • Miért nem a fővárossal együtt szervezik a létrejövő új fesztiválokat?
  • Milyen profilja lesz az új fesztiváloknak a BTF-hez és a CAFe-hoz képest? Miért van szükség új fesztiválokra, ha a BTF egy 40 éves branddel rendelkezik?

Káel Csaba írásos válaszában így fogalmazott: „A Müpa számára megtiszteltetés volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez, és eredményeihez. A megteremtett értékekre nagyon büszkék vagyunk.

A Müpa megbízatása ugyanakkor kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ezeknek az értékeknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata.”

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_KaelCsaba_c_PosztosJanos-095027.jpg

Káel Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / CAFe Budapest)

A Müpa vezérigazgatója a Bartók Tavasz Művészeti Hetekről azt írta: „nem pusztán egy városfesztiválról van szó”. „Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára a következő években. Bartók Béla világhírű magyar alkotónk, valódi kulturális világmárka, 2021 tavaszán születésének 140. évfordulóját ünnepeljük: régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy egy nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók nevét viseli majd. A Bartók Tavasz továbbá azért is fontos a Müpa számára, mert hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai szektor. Ehhez a területen működő minden szereplő kreativitásra, tudására, együttműködésére és a sajtó támogatására is szükség van.” A Bartók Tavasz programjáról a Müpa március elején ad tájékoztatást.

Főváros: Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól

Megkerestük a főváros részéről Faix Csabát, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, aki telefonon válaszolt kérdéseinkre.

  • Váratlanul érte őket a kormány kivonulása?
  • Mit kell tenni a brand megmentéséért, és mit enged a város költségvetése?
  • Át fog alakulni a Budapesti Tavaszi Fesztivál a jövőben? Várható-e ezzel kapcsolatban bejelentés, és lesz-e idén fesztivál?

Faix a Fideliónak elmondta, hogy először decemberben, a Magyar Közlönyből értesültek a Bartók Tavasz és a Liszt Ferenc Ünnep létrejöttéről, január közepén pedig Káel Csaba „nagyon korrekten”, személyesen is tájékoztatta a főváros nonprofit cégét, a Budapest Brand Zrt.-t arról, hogy a továbbiakban Müpa nem vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest szervezésében.

CAFeBudapest2020_sajtotajekoztato_0909_FaixCsaba_c_PosztosJanos-115906.jpg

Faix Csaba (Fotó/Forrás: CAFe Budapest)

„Nem szeretnénk haraggal elválni egymástól” – hangsúlyozta az elmúlt hat év közös munkájáról beszélve, aminek lezárása, „elvarrása” most is folyik. Arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak az immár teljes egészében a főváros által rendezett fesztivállal, Faix elmondta:

„Meg szeretnénk és meg fogjuk rendezni mindkét fesztivált, hiszen ezek olyan értékek, amiket meg kell menteni. Ezzel együtt természetesen fájó az állam által biztosított összeg kiesése.

A Budapest Brand Zrt.-nél ugyanakkor megvan az a szaktudás, ami a szervezéshez szükséges.” Emellett türelmet kért, hiszen mindkét esemény előkészítését nehezítik a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások.

 

Tavaszköszöntő promenád a 2019-es BTF-en. Fotó: Csibi Szilvia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.
Klasszikus ajánló

Betiltott művek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Június 7-én A megrendülés hangjai címmel a Budapest Music Centerben ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, az együttest Amaury du Closel dirigálja, az esten közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.