Klasszikus

A francia zene nem csak Piaf!

2003.11.22. 00:00
Ajánlom
Két, az elektronikus zene dzsesszes ágát képviselő együttes: a francia Mah-Jong és a magyar Toy Division az EuroConnection e havi szereplője szombat este a Trafóban (IX., Liliom u. 41.).

A sorozat a francia producer, Fernando Ladeiro-Marques „találmánya”, aki a kilencvenes évek közepén elhatározta, hogy bebizonyítja Európának: a francia zene nem feltétlen Piaffal, Aznavourral vagy Montand-nal egyenlő. Létrehozta az EuroConnection-hálózatot, melybe Dublin, Lisszabon, Prága és Berlin után 2000-től Budapest is beletartozik, és melynek keretében – a Francia Intézet támogatásával – havonta egy fiatal francia zenekar lép fel nálunk egy-egy hasonló stílusú és kvalitású hazai csapattal.

A szombati vendég a 2003-as bourgesi francia tehetségkutató fesztivál győztese, a Mah-Jong. Zenéjükhöz támpontként Nitin Sawhneyt, a 4Herót, Eric Truffazt és a Bumcellót szokták megjelölni. Öndefiníciójuk szerint ez a manga-musica, nyilván azért, mert a tokiói születésű frontemberük, Sachiko japánul énekel és rappel, a koncertek közbeni vetítés is főleg a manga-univerzumból merít. Debütáló CD-jükre az elektronikus stílusok keveredése a jellemző. Főként a funky basszus és az energikus szintetizátor, illetve a jungle ütemek rajta a meghatározóak.

Az előzenekar Toy Division zenei világa szintén stílusok közötti. Ők azt mondják rá, hogy soul’n’bass, a viszonyítási pont pedig a De-Phazz és a Saint Germain. Az 1999-ben, a maguk szórakoztatására alakult formációban az elmúlt évben folyamatosan változtak a tagok. A szombati fellépésük lemezbemutató is, Budapest Resonance című CD-jüket a nemrég alakult Mama Records adta ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.