Klasszikus

A francia zene nem csak Piaf!

2003.11.22. 00:00
Ajánlom
Két, az elektronikus zene dzsesszes ágát képviselő együttes: a francia Mah-Jong és a magyar Toy Division az EuroConnection e havi szereplője szombat este a Trafóban (IX., Liliom u. 41.).

A sorozat a francia producer, Fernando Ladeiro-Marques „találmánya”, aki a kilencvenes évek közepén elhatározta, hogy bebizonyítja Európának: a francia zene nem feltétlen Piaffal, Aznavourral vagy Montand-nal egyenlő. Létrehozta az EuroConnection-hálózatot, melybe Dublin, Lisszabon, Prága és Berlin után 2000-től Budapest is beletartozik, és melynek keretében – a Francia Intézet támogatásával – havonta egy fiatal francia zenekar lép fel nálunk egy-egy hasonló stílusú és kvalitású hazai csapattal.

A szombati vendég a 2003-as bourgesi francia tehetségkutató fesztivál győztese, a Mah-Jong. Zenéjükhöz támpontként Nitin Sawhneyt, a 4Herót, Eric Truffazt és a Bumcellót szokták megjelölni. Öndefiníciójuk szerint ez a manga-musica, nyilván azért, mert a tokiói születésű frontemberük, Sachiko japánul énekel és rappel, a koncertek közbeni vetítés is főleg a manga-univerzumból merít. Debütáló CD-jükre az elektronikus stílusok keveredése a jellemző. Főként a funky basszus és az energikus szintetizátor, illetve a jungle ütemek rajta a meghatározóak.

Az előzenekar Toy Division zenei világa szintén stílusok közötti. Ők azt mondják rá, hogy soul’n’bass, a viszonyítási pont pedig a De-Phazz és a Saint Germain. Az 1999-ben, a maguk szórakoztatására alakult formációban az elmúlt évben folyamatosan változtak a tagok. A szombati fellépésük lemezbemutató is, Budapest Resonance című CD-jüket a nemrég alakult Mama Records adta ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.