Klasszikus

A fuvola

2013.05.06. 11:06
Ajánlom
Mozart állítólag nem kedvelte különösebben a fuvola hangját, az ember azonban hajlamos azt gondolni, hogy ha hallotta volna Emmanuel Pahud játékát, boldogan revideálta volna az álláspontját.

A genfi születésű művész a párizsi Conservatoire-on végzett 1990-ben. Számos versenygyőzelem után 1992-ben, mindössze 22 évesen nyerte el az akkor Abbado vezette Berlini Filharmonikusok első fuvolistájának pozícióját, melyet azóta is ő tölt be. A berliniekkel közös koncertjein kívül szólistaként és kamarazenészként is gyakori vendége a világ legkülönbözőbb zenei központjainak. Rendszeresen játszik Európa, az Amerikai Egyesült Államok és a Távol-Kelet meghatározó fesztiváljain. Olyan együttesekkel koncertezett már, mint a Londoni Filharmonikusok, a zürichi Tonhalle, a Bayerischer Rundfunk illetve a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarai, a Suisse Romande, a Camerata Salzburg, a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen együttese, a Cincinnati Szimfonikusok, a Washingtoni Nemzeti Szimfonikusok, a tokyoi NHK Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok és a Skót Kamarazenekar. A közönség egyaránt hallhatta játszani Abbado, Rattle, Zinman, Maazel, Boulez, Gergiev, Gardiner, Harding és Järvi irányításával.

A Művészetek Palotájában 2013. május 13-án az „Évad zenekarával", a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép pódiumra. A világhírű művész nem először ad hangversenyt az együttessel: első alkalommal még az 1990-es évek közepén dolgoztak együtt, amikor a zenekar meghívta a karrierjének még a kezdetén járó, de már elismert fuvolistát az általa alapított Zempléni Fesztiválra. Legutóbb pedig 2009 márciusában hallhatták közös játékukat az érdeklődők Budapesten a Zeneakadémián adott, teltházas koncertjükön. A muzsikus és a zenekar az idei, jubileumi 50. évadban is számos hangversenyen lép fel: 2013 márciusában Németországban és Isztambulban, majd a svájci Lutryben és Vaduzban koncerteztek, május 23-án pedig turnéra indulnak Brazíliába, Argentínába és Uruguayba.

A május 13-i, budapesti este műsorán Janáček vonószenekari szvitje, Mercadante e-moll fuvolaversenye (op. 57), Frank Martin fuvolára, vonószenekarra és zongorára komponált 1. balladája, valamint Debussy g-moll vonósnégyese (op. 10) szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.