Klasszikus

A fuvolázás szeretete

2007.04.25. 00:00
Ajánlom
Hatvanadik születésnapja alkalmából rendezett gálakoncerten köszöntötték Dr. Becsky Gáborné Gacsó Annamária fuvolatanárt a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában. A születésnapi hangverseny 2007. április 28-án, szombaton este hat órakor kezdődött neves hazai előadóművészek közreműködésével.

„Nem hinném, hogy különleges módszerrel dolgoznék, de azt sem, hogy erre szükség van. A legfontosabb a zene, a fuvola és a fuvolázás szeretete.” – nyilatkozta Dr. Becsky Gáborné 1995-ben a Fuvolaszó című szaklapnak adott interjúban. Frissdiplomás kora óta töretlen buzgalommal, példaadó hittel tanít a debreceni Simonffy Emil Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, nagy elhivatottsággal neveli a jövő nemzedékét emberségre, szeretetre, művészetre, a fuvolázás gyönyörűségére és szeretetére. Országos szinten elismert, köztiszteletben álló fuvolatanárnő. Ennek a pályának és születési évfordulónak a megünneplésére hívnak minden kedves érdeklődőt.

Növendékei a regionális és országos fuvolaversenyek állandó szereplői, díjnyertesei. Zenei versenyeken felkészítő tanári díjakat, magyar művek megtanításáért több ízben különdíjat, kiemelt nívódíjat, valamint a Magyar Zeneművészek Társaságának Különdíját kapta.

Dr. Becsky Gáborné Fehérgyarmaton született. Édesapja történelemtanár és népművelő, édesanyja pedagógus volt. Szülei a tisztes polgári család elvárásainak megfelelően zenetaníttatásban részesítették gyerekeiket, és a Nyíregyházi Állami Zeneiskolába íratták őket. László öccse csellózott, Gabriella húga szintén fuvolázott, ő is fuvolatanár lett. Dr. Becsky Gáborné egy évig zongorázott, majd egy évvel később – kilenc éves korában – elkezdett fuvolát tanulni. Tanárai Mészáros Aladár, Ujj Viktor Géza és Csősz Sándorné voltak. Ezután a Debreceni Zenei Gimnázium és Zeneművészeti Szakiskolába járt, ahol ismét Mészáros Aladár, majd Vizkeleti Piroska voltak tanárai. Végül a Liszt Ferenc Zeneakadémia Debreceni Tagozatán, a főiskolán is tanító Vizkeleti Piroskánál szerezte meg a fuvolatanári diplomát 1968-ban.

Pedagógiai munkásságára hamar felfigyelt a Debreceni Egyetem fuvolatanára, Matuz István (tanszékvezető egyetemi tanár) fuvolaművész. Az ekkortájt Brüsszelből hazatérő Matuz István Dr. Becsky Gábornéra kifejtett hatása irányadó lett a tanárnő életében. Érdekeségképpen megemlítendő az is, hogy egykorúságuk lévén – Matuz is idén hatvan éves – életútjuk még inkább állandó kölcsönhatásban áll. Matuz István javaslatára lett tehát 1972-ben Dr. Becsky Gáborné a felsőfokú oktatási intézmény, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karában tanuló valamennyi hallgatójának gyakorlatvezető tanára, és ezt a munkáját mai napig betölti. Személyisége a kollegiális kapcsolatápolás ékes példája, miként viszonyul a Debreceni Egyetem Partneriskolájában dolgozó tanár az anyaintézmény elvárásaihoz, vívmányaihoz.

1991-től a Budapesti Fuvolaegyüttes tagja. Ez évtől és attól kezdve a minden nyáron megrendezett Hódmezővásárhelyi Országos Fuvolás Tábor egyik alapító tagja és tanára. Tudni illik, hogy az ilyen jellegű táborok nemcsak élményt adó zenei kikapcsolódásra hívják meg a nyári szünetben pihenni vágyó fiatalokat, hanem egyúttal más, hétköznapi-iskolai munkától teljesen eltérő, mégis komoly és intenzív továbbképzést nyújtanak. Ily módon nyílik lehetőség beiratkozni a legelismertebb szaktekintélyek nyári foglalkozásaira, aminek hatása a tanulók számára olykor-olykor egy egész tanéven át meghatározó lehet, de akár egy életre szóló örök élmény, emlék. Dr. Becsky Gáborné kurzusainak eredményeképpen nemcsak saját növendékei körében, hanem más iskolákban tanulók körében is így vált keresett és népszerű tanárrá. A kialakult személyes kapcsolatok pedig maradandóak – a hozzá visszajáró volt növendékek (ma már felnőtt művésztanárok a világ számos pontján) rendszeresen felkeresik tanácsaiért.

1999-ben a Magyar Fuvolás Társaság a fuvolaoktatás terén végzett kiváló pedagógiai munkájáért Jeney Zoltán-díjban részesítette. Ugyanebben az évben alakult fuvolanégyesnek, a Flautando kvartettnek alapító tagja. 2004-ben jelent meg első lemezük Zenélő doboz címmel.

2005-ben Debrecen Város Kiváló Pedagógusa kitüntető díjban részesült, amit azon kevés pedagógus kap, aki kimagasló oktatói, nevelői, vezetői munkát végez és éveken keresztül kiemelkedő, maradandó értékteremtő tevékenységet folytat az oktatásügy területén.

1982-ben Matuz István világhírű fuvolaművésszel (többszörös díjas előadó) megszervezte az Országos Fuvolás Találkozót Debrecenben, amelyet azután évről-évre még számos találkozó követett. A többnapos fesztiválok – amelyek a zeneiskolai tanárok továbbképzését voltak kezdetben hivatottak szolgálni –, hamarosan óriási hírnévre tettek szert a világ fuvolaművészei és zenei szakemberei előtt. A hazai előadóművészeti és zenepedagógiai látómező kiszélesítése, valamint a neves művészekkel létesített gyümölcsöző kapcsolatok a magyarországi fuvolázás nemzetközi rangú elismerését vívták ki, és – Matuz Istvánnak köszönhetően – a modern zene fellegvárává tették Debrecent. E fórumok meghozták számára életének egyik legmeghatározóbb élményét: Matuz István fuvolaművész személyiségének hatására Dr. Becsky Gáborné a legmodernebb technikákat (fuvolatechnikai és akusztikai kísérleteket) elkezdte alkalmazni alapfokon.

A legújabb kutatások naprakész információkkal gazdagítják tanári munkáját. A megtapasztalásokat további kísérletek, majd szakmai plénum előtti pedagógiai előadások követik. "A légzés anatómiájáról" című előadásokban társa, aki időközben az életének is társa lett, Dr. Becsky Gábor diplomás zongoratanár, orvos. Két fiuk született, akik ma már maguk is többdiplomás családos emberek – Gábor kezdetben nyelv- és sport, Áron szintén fuvolaművész-tanár diplomát szerzett –, ma mégis leginkább több debreceni rendelőben, a BecskyDent Fogászat "Fog- és szájbetegségek szakorvosa" szakvizsgával rendelkező orvosai. A művészet és az ember egyaránt központi témája a Becsky családnak, amely mindannyiuk hétköznapi munkájára hatással van. A családi kör pedig nemcsak szellemiségben gazdag, hanem boldogságban is, hiszen gyerekei eddig három unokával ajándékozták meg.

Koncertek, találkozók, emlékestek, iskolai előadások, egyéb fellépések megszervezése, rendezése, lebonyolítása a tanárnő azon tevékenységei, amelyek mindig a szakma fejlődését segítették, népművelő hatásuk örök értékeket hordoz gyerekeknek, felnőtteknek, kollégáknak és közönségnek egyaránt. Munkásságára a tőle oly távol élő művészek, tanárok is felfigyelnek, kíváncsiak a műhelymunkára, amely körbeveszi őt. A születésnapi hangversenyen ezért a volt tanítványok, pályatársak, kollégák, neves fuvolaművészek egyaránt közreműködnek, és játékukkal nemcsak színesítik a koncertet, hanem tiszteletüket is kifejezik a fuvolapedagógia e neves mestere, Dr. Becsky Gáborné előtt. A színes gálaműsorban férjével szólaltat meg egy Schubert-dalt és játszik a Flautando kvartettben is.

"Öröm számomra az aktív muzsikálás!" – mondta, amikor a koncert előtti előkészületekről kérdeztem. "Kollégáimmal – Fábryné Kurdy Klára, Balogh József, Horváth Erzsébet – már nyolc éve próbálunk elmélyedni a kamarazenélés szépségeiben. Igen gazdag repertoárt gyűjtöttünk össze, túl vagyunk a századik fellépésen. Mi a titkunk? A zene, a fuvolázás szeretete, egymás emberi és szakmai segítése és megbecsülése és a rendszeres, jó hangulatú próbák."

Kívánjuk, hogy tapasztalják meg minél többen a zenében rejlő örömöt, és a felcsendülő hangok köszöntsék az ünnepelt Dr. Becsky Gáborné Gacsó Annamáriát: Isten éltesse sokáig!

(2007. április 28. 18:00 Simonffy Emil Zeneiskola (Debrecen) - Ünnepi hangverseny Becsky Panni 60. születésnapja alkalmából; Schubert, Ph. E. Bach, Weber, Matuz István, Saint-Saens, Sáry László, Piazzolla, Kazuo Fukushima, Mendelssohn, W. F. Bach, Giovanni Acciai, Schumann, Pierre Max Dubois és Mozart művei; km.: Berényi Bea, Dratsay Ákos, Gyöngyössy Zoltán, Madai Zsuzsanna, Matuz István, Pápista Andrea, Szatmáriné Herczegh Zsuzsa, Szűcs Marietta (fuvola), Gesztelyi Nagy Judit (fuvola, shakuhachi), Kancsár Vera, Mogyorósi Éva, Füzesséry Zoltán (zongora), Gál Béla (cselló), Szatmári Zsolt (klarinét) Flautando kvartett, Dr. Becsky Gáborné Gacsó Annamária, Dr. Becsky Gábor, Dr. Becsky Áron; műsorvez.: Balogh József)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.