Klasszikus

A Gabrieli Choir énekeseket vár

2007.02.04. 00:00
Ajánlom
Az angol egyházzenére szakosodott kórus tagtoborzót tart. A próbákat heti egy alkalommal, vasárnaponként tartják a Szent István Bazilikában délután öt órától.

Szeretne egy angol egyházzenére szakosodott kórusban énekelni? Sólyom Richárd, aki a Gabrieli Choir 2005 nyarán történt újraalakítása óta vezeti az együttest, a napokban tagtoborzót hirdetett; lelkes énekeseket keres minden szólamba. A Gabrieli Choir az egyetlen kórus Magyarországon, amely az anglikán katedrálisok szakrális repertoárjának tanulmányozására, előadására tette fel karrierjét. Maga a művészeti vezető angol anyanyelvű, s természetesen énekelt hagyományos angol katedrális fiúkórusban. Szívügye az angol szakrális zene megismertetése a magyar zenészek és közönség körében.

Az együttes a budapesti Bazilika mellett számos templomban fellépett már, sőt, a Művészetek Völgye keretében is adott koncertet, valamint énekeltek az esztergomi Bazilikában - a szertartást a Bartók Rádió rögzítette. A kórus repertoárja korábban csak nagyon kis mértékben volt ismert Magyarországon. A kínálat hatalmas, részben angol nyelvű, és több évszázadot ölel át. Az eddig énekelt főbb 20. századi művek közül kiemelésre érdemes Herbert Howells Requiemje és James Whitbourn Son of God Mass című, újszerű hangszerelésben megszólaló latin miséje kórusra, orgonára és szopránszaxofonra (Bacsó Kristóf szaxofonművész közreműködésével). De a kórus énekel régi műveket is, mint például Tallis, Byrd, Gibbons és Purcell műveit, valamint romantikus darabokat, Stanford és Holst szerzeményeit. Reperteoárjukon vannak kortárs magyar zeneszerzők művei is, így Kocsár Miklós több szerzeménye. A kórustagok létszáma kissé ingadozó, de mintegy huszonnégyen énekelnek rendszeresen. Közülük többen képzett zenészek vagy zenét tanulók, de vannak, akik kedvtelésből tanulnak és adnak elő műveket a szabadidejükben. E csapatba keres most a művészeti vezető újabb tagokat. Szeretettel várja az érdeklődő jó kottaolvasókat. Szólista lehetőségek vannak minden szólamban.

További információ: Sólyom Richárd művészeti vezető, tel.: (23) 451-787.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.