Klasszikus

A gólyakalifa – Gyöngyösi Levente új operája

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
A fiatal magyar zeneszerző-generáció egyik legismertebb képviselője, Gyöngyösi Levente operáját mutatják be május 28-án 19:00 órakor a Magyar Állami Operaházban. A librettót Babits Mihály A gólyakalifa című regénye nyomán Balla Zsófia költő készítette.

A kétfelvonásos operát Harangi Mária rendezésében, Vashegyi György vezényletével láthatja a közönség. Az előadások két szereposztásban kerülnek színre: Tábory Elemért Sólyom-Nagy Máté és Rezsnyák Róbert, az Inast Ambrus Ákos és Réti Attila, Sylviát Szolnoki Apollónia és Bakos Kornélia, Etelkát pedig Herczenik Anna és Wierdl Eszter énekli.

„Engem a személyiség kibomlása és felbomlása vonzott elsősorban, az az átmenet, amely során egy fiatal ember teljesen napsugaras lénye és helyzete a legsötétebb tragédiába fordul” – nyilatkozta a zeneszerző. Elmondása szerint művében mind dramaturgiailag, mind zeneileg Verdi és Mozart hatása a legnyilvánvalóbb. Vashegyi György karmester így nyilatkozott az operáról: „Gyöngyösi művének az esetleges, javarészt tapasztalatlanságból adódó hibái ellenére is állítom: hihetetlenül tehetséges ember az, aki huszonévesen ilyen zenét ír. A gólyakalifa drámai, kifejező, szenvedélyes, a szó legjobb értelmében igazi zene (…), magával ragadó és elemien drámai.”

A gólyakalifa további előadásának időpontjai: június 1., 4., 8. Az alábbi címekre kattintva az érdeklődők elolvashatják Szuromi Fruzsina Gyöngyösi Leventével készített interjúját, megtekinthetik a sajtófotókat, illetve elolvashatják az opera cselekményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.