Klasszikus

A gonosz vízimanó legendája is terítékre kerül Kocsissal és a Zuglói Filharmóniával

2015.11.03. 08:40
Ajánlom
Kocsis Zoltán vezényletével lép fel a Zuglói Filharmónia november 7-én a Zeneakadémián. A hangverseny szólistája a Virtuózokban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz.

A koncert mindhárom darabja - Antonín Dvořák: Vodník (A vízimanó); Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny; Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia) valamilyen drámai mű vagy esemény hatására íródott.

A vízimanó a cseh mesevilág jellegzetes alakja, aki nem éppen a jóindulatáról nevezetes, egy gonosz kobold, a víz alatti világ rettegett és kegyetlen uralkodója. A történetet a cseh komponista érzékletes zenei képekben ábrázolja - olvasható a Zuglói Filharmónia ajánlójában. A mese után a történelmi valóság, az I. világháború drámája az, amely áthatja Edward Elgar angol zeneszerző e-moll csellóversenyét. A mű - kritikusai szerint - "tele van szomorúsággal és sajnálattal".

A darab szólistája a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz, aki jelenleg a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának tanulója. A Gaudeamus bérletbe illeszkedő, 15.30-kor kezdődő hangverseny harmadik darabja Schumann II. (C-dúr) szimfóniája lesz. A német zeneszerzőt a mű komponálása idején, 1845-ben az emberi lét legnagyobb problémái foglalkoztatták: a nagy érzelmek, a fájdalmak, a lét titka, értelme, célja. Mindezt zenében szerette volna kifejezni, ez megmagyarázza a darab szenvedélyes hangvételét is – áll a Zuglói Filharmónia ajánlójában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.