Klasszikus

A gonosz vízimanó legendája is terítékre kerül Kocsissal és a Zuglói Filharmóniával

2015.11.03. 08:40
Ajánlom
Kocsis Zoltán vezényletével lép fel a Zuglói Filharmónia november 7-én a Zeneakadémián. A hangverseny szólistája a Virtuózokban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz.

A koncert mindhárom darabja - Antonín Dvořák: Vodník (A vízimanó); Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny; Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia) valamilyen drámai mű vagy esemény hatására íródott.

A vízimanó a cseh mesevilág jellegzetes alakja, aki nem éppen a jóindulatáról nevezetes, egy gonosz kobold, a víz alatti világ rettegett és kegyetlen uralkodója. A történetet a cseh komponista érzékletes zenei képekben ábrázolja - olvasható a Zuglói Filharmónia ajánlójában. A mese után a történelmi valóság, az I. világháború drámája az, amely áthatja Edward Elgar angol zeneszerző e-moll csellóversenyét. A mű - kritikusai szerint - "tele van szomorúsággal és sajnálattal".

A darab szólistája a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz, aki jelenleg a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának tanulója. A Gaudeamus bérletbe illeszkedő, 15.30-kor kezdődő hangverseny harmadik darabja Schumann II. (C-dúr) szimfóniája lesz. A német zeneszerzőt a mű komponálása idején, 1845-ben az emberi lét legnagyobb problémái foglalkoztatták: a nagy érzelmek, a fájdalmak, a lét titka, értelme, célja. Mindezt zenében szerette volna kifejezni, ez megmagyarázza a darab szenvedélyes hangvételét is – áll a Zuglói Filharmónia ajánlójában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.