Klasszikus

A Grammy klasszikusai

2009.02.10. 00:00
Ajánlom
Idén 51. alkalommal, 31 terület 110 kategóriájában adták át a Recording Academy elismerését, a Grammy-díjat a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között legjobb kiadott lemezeknek.

Bernard Haitink (fotó: Bill Cooper)

A klasszikus albumok között Cecilia Bartoli Mariája, Regan O’Tarik Threshold Of Night című darabjának felvétele, Sibelius Hegedűversenyei (vezényel: Esa-Pekka Salonen, szólista: Hilary Hahn), egy Mária-himnuszokat tartalmazó lemez (Spotless Rose: Hymns To The Virgin Mary), valamint Bertolt Brecht és Kurt Weill Mahagonnyja volt jelölve. A győztes nagy meglepetésre ez utóbbi, a Los Angeles-i Opera előadásának felvétele lett. Sosztakovics 4. szimfóniájának felvétele, amelyen Bernard Haitink vezényli a Chicagói Szimfonikus Zenekart, érdemelte ki a zenekari felvételek Grammyjét. A kategória többi jelöltje: D'Indy: Orchestral Works, Vol. 1 – Izlandi Szimfonikus Zenekar, vez.: Rumon Gamba; Glazunov: Symphony No. 6, La Mer, Introduction And Dance From Salome – km.: Royal Scottish National Orchestra, vez.: José Serebrier; Prokofiev: Scythian Suite, Op. 20 – km.: Chicagói Szimfonikus Zenekar, vez.: Alan Gilbert; Chris Walden: Symphony No. 1, The Four Elements – km.: Hollywood Studio Symphony Orchestra, vez.: Chris Walden.

A legjobb hangmérnök David Frost, Tom Lazarus és Christopher Willis lett, akik a Miguel Harth-Bedoya, Alan Gilbert, Silk Road Ensemble, Wu Man, Yo-Yo Ma és a Chicagói Szimfonikus Zenekar készítette Traditions And Transformations: Sounds Of Silk Road Chicago című lemezért kapták az elismerést. Ennek a lemeznek volt a producere David Frost, akit szintén a legjobbnak szavaztak, és akinek a nevéhez további három album fűződik (Berlioz: Fantaszikus szimfónia – Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok; Right Through The Bone – Julius Röntgen Chamber Music – közreműködik az ARC Ensemble; Schubert: D-dúr szonáta és Liszt: Don Juan-fantázia – közreműködik: Min Kwon).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.