Klasszikus

A Grammy klasszikusai 2010

2010.02.01. 14:43
Ajánlom
Átadták az Amerikai Hanglemez-akadémia (Recording Academy) éves díjait Los Angelesben. Az év legjobb klasszikus zenei albuma a Michael Tilson Thomas dirigálta Mahler-lemez lett.

Mahler VIII. szimfóniáját és az Adagio zenekarra című művét, a San Francisco-i Szimfonikusok és a San Francisco-i Ének- és Gyerekkar előadásában tartalmazó lemez a legjobb hangmérnöknek járó díjat is elnyerte - így Peter Laenger részesült az elismerésben -, továbbá a zsűri szerint a legjobb énekkari teljesítmény is ezen a felvételen hangzik el. Az év producere Steven Epstein lett, aki többek között a legjobb crossover albumnak kikiáltott Yo-Yo Ma és barátai című CD-t jegyzi.

A legjobb zenekari előadás díját James Levine és a Bostoni Szimfonikus Zenekar, valamint Daniel Harding és a Londoni Szimfonikusok kapták. A legjobb zenekar élén játszó hangszeres szólista Vladimir Ashkenazy, a legjobb szólista Sharon Isbin lett. Kamarazene kategóriában az Emerson Quartet és a Paul Hiller vezényelte Ars Nova Copenhagen & Theatre of Voices lett az első. Az énekesek közül Renée Fleming, a kortárszenei kompozíciók közül pedig Jennifer Higdon Ütőhangszeres concertója bizonyult a legjobbnak.

www.grammy.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.