Klasszikus

A Grammy klasszikusai 2011

2011.02.14. 11:18
Ajánlom
Az év legjobb klasszikus zenei albuma és a legjobb kórus előadás is a Riccardo Muti vezényelte Verdi Requiem lett, a Chicago Szimfonikus Zenekar és Énekkar előadásában, Ildar Abdrazakov, Olga Borodina, Barbara Frittoli és Mario Zeffiri közreműködésével. A lemezt a CSO Resound adta ki.

A legjobb zenekari előadás a Terrence Wilson vezényelte Nashville Szimfonikusoké lett, Michael Daugherty zeneszerző Metropolis szimfóniájának és a Deus Ex Machina, a Naxosnál készített felvételéért. Utóbbi kompozíció a legjobb kortárs zenei műnek bizonyult. A legjobb, zenekar élén megszólaló, hangszeres szólista előadás Mitsuko Uchidáé lett, aki a Cleveland Orchestrával Mozart no. 23-as és 24-es zongoraversenyét játssza a Decca felvételén, míg a legjobb szólista címet Paul Jacobs érdemelte ki Messiaen Livre Du Saint-Sacrement felvételéért (Naxos). A kamarezenei előadások között a Parker Quartet végzett elsőként, akik Ligeti első és második vonósnégyesét rögzítették, szintén a Naxos kiadónál. A legjobb kisegyüttes a Jordi Savall vezette Hespérion XXI., Dinastia Borja című lemeze lett (Alia Vox), a legjobb énekes előadást pedig Cecilia Bartoli nyújtotta Sacrificum című, Decca CD-jén, amelyen az Il Giardino Armonico működik közre Giovanni Antonini vezényletével.

Az operák között Kaija Saariaho finn zeneszerző L'Amour De Loin című operájának felvétele kapta a díjat. A mű ősbemutatója 2000-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében, Peter Sellars rendezésében. A darab librettóját Amin Maalouf írta, az opera 2003-ban meghozta a zeneszerzőnőnek a Grawemeyer-díjat. A Grammy-díjas felvételen Kent Nagano vezényli a berlini Deutsches Symphonie-Orchestert és a Rádiókórust, a főbb szerepekben Daniel Belcher, Ekaterina Jekatyerina és Marie-Ange Todorovitch hallhatók. A CD-t a Harmonia Mundi adta ki.

http://www.grammy.com

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.