Klasszikus

A gyógyulás útján?

2012.05.30. 14:43
Ajánlom
A Fidelio 2008. februári számában jelentek meg Kocsis Zoltán alábbi bizakodó szavai.

Annyiszor és annyit keseregtem már az elmúlt időkben a magasabb rendű kultúra állítólagos haldoklásán, hogy elhatároztam: most optimista leszek. Mert akármilyen irányba is tart világunk, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy eljöhet egy jóléti kor, amelyben például Bach már csak egy adat lesz bizonyos lexikonokban. Nem hiszem el azt sem, hogy valaha megfeledkeznénk arról a hallatlan erőfeszítésről és találékonyságról, amelynek annyi mestermű köszönheti megszületését. Kizárt dolognak tartom egy olyan éra felvirradását, amelyben az embereket már semmi sem inspirálja, csupán túlélésükért vegetálnak.

"Fecseg a felszín, hallgat a mély". Amikor objektív, hitelt érdemlő felmérések nyomán olvasom, hogy a nagy többségnek igencsak kezd elege lenni közismert média-sztárocskákból, pöffeszkedő politikusokból, a megfelelő helyekre magukat mindig valahogy beügyeskedő percemberkékből, határozottan jobban érzem magam. A felszín még valóban félelmetes, a szemét szemetet generál. Aki csupán ezt látja, minden oka megvan a kétségbeesésre. De vannak olyan szférák is, amelyeket nem látunk, jobban mondva nem közvetlenül érzékelünk. És ezekben a szférákban igenis ott van, mindig is ott lesz az örök, csillapíthatatlan vágy új eszmék, új mondanivalók, új formák iránt. Semmiféle, akár központilag irányított népbutítás nem tudja azt elnyomni. 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy korántsem tévedhetetlenek azok, akik a közízlést jelenleg megítélik, s az sem biztos, hogy az általuk egyértelműen bunkó fogyasztónak minősített nép valóban vevő a kínálatukra. Ha a mostani helyzet meglehetősen kaotikus is, azért félni egyáltalán nem kell. Ma még csak ott tartunk, hogy legfeljebb kikapcsolhatjuk a nekünk nem tetsző műsorokat, de holnap talán már tehetünk is valamit a kultúránkat megmérgező tendenciák káros hatása ellen. S ki tudja, már holnapután esetleg hosszabb távon is dönthetünk a jövőnkről. De akkor már miért később, mint előbb?

Kocsis Zoltán
zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.