Klasszikus

A hadnagy kamaszokat dirigál

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Amerikában gimnazisták tízezrei játszanak dzsesszt termetes fekete asszonyság letette a nejlonszatyrokat, megvárta a trombitaszólót, lelkesen tapsolt, majd megtörölte homlokát, és ment tovább. A Blues Alley Youth Orchestra (BAYO) tinédzser zenészei a feltámadó szélben lelkesen folytatták a Duke Ellington-darabot. Szombat délelőtt Washington belvárosában, a színpad a Fehér Ház kerítésétől talán kétszáz méterre, a washingtoni Nemzeti Színház előtti Szabadság téren, a hallgatóság a szülők és az utcai járókelők. Az első, de ezután évente megrendezendő Big Band Jamet nem véletlenül tartják áprilisban, Amerikában ez a dzsessz hónapja (Jazz Appreciation Month - JAM).

A Blues Alley nevéhez híven egy sikátorban van, nem könynyű megtalálni, pedig ez Washington leghíresebb, egyben az egész ország legrégebben működő dzsesszklubja. (A híres New York-i Birdland vagy Blue Note közben évekig zárva volt). Az idén ünnepli fennállása negyvenedik évfordulóját. A klub, illetve a Blues Alley Zenetársaság által patronált ifjúsági zenekar pont feleennyi idős, 1985-ben alapította Dizzy Gillespie. Azóta éves váltásokban három-négyszázan tanulták itt a nagyzenekari dzsesszt, közülük sokan lettek hivatásos muzsikosok. A zenetársaság a klub látogatóitól szedett, fejenként két és fél dolláros támogatásból tartja fenn magát, igazgatója és a program életben tartója a nemrégiben a Blues Alleyt is megvásároló Harry Schnipper ingatlanbróker.

Az ifjúsági zenekar első, őszi szülői értekezletén várni kellett, amíg a profik a Blues Alley esti programját próbálták. A zongoránál Herbie Hancock ült, a fúvósszekciót Wayne Shorter dirigálta. A gyerekeknek ezt követően kellett felállniuk és bemutatkozniuk - nem csoda, hogy a többség hangja igencsak halk volt. Pedig a 13-17 éves társaságban rutinos zenészek is vannak: csak Washingtonban és közvetlen környékén több tucat gimnáziumnak, sőt sok, a 6-8. osztálynak helyet adó iskolának is van dzsesszegyüttese. Természetesen mindenütt működik fúvószenekar, sok helyen tanítanak komolyzenét - néhol egyetemi kreditpontot érő kurzusokon zeneelméletet is. Amerika-szerte gimnazisták tízezrei játszanak dzsesszt. Ekkora merítésből mindig akad elég kiemelkedő muzsikus, aki a világhírű bostoni Berklee-n vagy a többi rangos művészeti egyetemen folytathatja tanulmányait.

A BAYO kiemelkedik az átlagos középiskolai bigbandek közül. Nem véletlen, hogy már a Fehér Házba is kapott meghívást, az amerikai főváros kulturális központjában, a Kennedy Centerben évente visszatérő vendég. Hangzása a nyolc hónapi, a hétvégeken templomokban tartott próbák után néhol már kifejezetten "felnőttes", miközben maguk a kamaszok szeretetreméltóan szeleburdiak. A rendről és a harmóniáról a 66 éves Jacques "The Saxman" Johnson gondoskodik. A zenekarvezető beszélő nevéhez méltóan ma is aktív, saját zenekarával a washingtoni kluboknak és a nagykövetségi estélyeknek is gyakori vendége. A csendes óriás anélkül tart fegyelmet, hogy megemelné a hangját: egy emberöltőt húzott le egyenruhában, zenészként kétszer három évet szolgált Európában. Közben vezette a szárazföldi hadsereg kitűnő bigbandjét, az Army Bluest, amely most közvetlenül a fiatalok után lépett fel.

- Hát nem remekek? A gyerekek továbbviszik a zenét! - mosolyog a színpadon a nyugállományú hadnagy. Ez a mostani zenekar utolsó fellépése, július elején kezdik szervezni az újat. A Blues Alley hathetes ingyenes zenei tábora várja a környék gyermekeit, a program keretében világhírű zenészek adnak nekik mesterkurzust, és washingtoni tereken koncerteznek. Harry Schnipper már a gondolattól is ragyog: - A fiatalok között rengeteg a jó hangszeres zenész, és mi segítünk megtalálni a hangjukat. Bejuttatjuk őket az egyetemre, aztán jöhetnek játszani a klubba.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.