Klasszikus

A hagyomány folytatódik

2011.04.28. 19:51
Ajánlom
Április 30-án koncertsorozat indul a megújult homlokzatú Mátyás-templomban, a magyar zenei élet kiválóságaival.

Budavár főtemploma, a Nagyboldogasszony-templom nemcsak az egyik legjelentősebb egyházi központja és világszerte ismert jelképe Budapestnek, de már a kora középkortól kezdve fontos hangversenyhelyszíne is. Ez a hagyomány erősödik most az egész évet átölelő koncertsorozattal, amely magyar előadóművészeket, hangszeres- és énekes szólistákat, zenekarokat és énekkarokat vonultat fel. 

Április 30-án Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és az általa alapított Magyar Virtuózok Kamarazenekar Bach, Vivaldi, Bizet, Gounod, Mozart és Liszt muzsikájával köszönti a tavaszt és a virágba borult várost, és természetesen a Mátyás-templom új és felújított harangjait, melyek éppen egy héttel a hangverseny előtt foglalják el helyüket a kupolában. 

A kiváló művészekből álló, gazdag repertoárral és kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal bíró Magyar Virtuózok Kamarazenekar partnereként fellép Faludi Judit Liszt-díjas gordonkaművész, Ella István orgonaművész és Fellegi Balázs operaénekes.

Magyar Virtuózok Kamarazenekar 

2011. április 30. 20:00 Mátyás-templom

Km.: Fellegi Balázs (basszbariton), Ella István (orgona), Faludi Judit (cselló),
Hegedül és vezényel: Szenthelyi Miklós


Bach: c-moll prelúdium és fuga
Vivaldi: B-dúr versenymű hegedűre és csellóra; A négy évszak - A tavasz
Bizet: Agnus Dei
Gounod: Ave verum
Mozart: Két templomi szonáta
Fauré: Requiem - Libera me
Liszt: Angelus
Vivaldi: Gloria

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.