Klasszikus

A hallható fény

2006.02.22. 00:00
Ajánlom
Kortárs zenei fesztivál meglepetésekkel A ma kezdődő Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztiválon látható lesz majd hegedűvel vezérelt zenei robot, megtudhatjuk, milyen a hallható fény, valamint azt is, hogyan lesz egy táncmozdulatból muzsika.

Egyáltalán: zenei fesztivál lesz ez? Mert bár a végeredmény minden esetben mégiscsak a zene, de a módszer, ahogy egy-egy művész előállítja a hangokat, néha inkább színházi vagy mozgásművészeti előadást, sőt akár tudományos kutatómunkát idéz.

A Trafóban mától 26-áig rendezik a Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztivált, amelyen láthatjuk, miként válik a zeneszerzés eszközévé a digitális csúcstechnika, a különféle érzékelők sokasága, hogyan kelthetők hangok lézersugarak között mozgó táncosok, robotok vagy akár orvosok által használt izomfeszültség-mérők segítségével.

Végül megismerkedhetünk egy olyan zenekarral, amelynek tagjai eddig úgy adtak közös koncerteket, hogy a világ különböző pontjain tartózkodtak.

Szigetvári Andrea, a Magyar Komputerzenei Alapítvány vezetője, a fesztivál szervezője azt mondja, nem kell megijedni mindettől. Inkább egészséges kíváncsisággal kell megközelíteni, mert a tudomány és a művészet szinte valamennyi területén használt digitális technológia, az elképesztően okos számítógépek sosem látott világokat nyitnak meg a művészek előtt is.

Ráadásul az új eszközök, a hang létrehozásának szokatlan lehetőségei, a színházi vagy mozgásművészeti elemekkel, netán a különös eszközök használatával összekombinált kortárs zenei koncertek azok számára is befogadhatóbbak, akik nem értik a számítógép-alapú mai zenét.

Szigetvári Andrea szerint ezek a fesztiválok éppen arra jók, hogy bárki közelebb kerüljön ehhez a művészethez, ezt segíti egyebek mellett a fesztivál ideje alatt rendezett "HangJátszóHáz", benne például a "Zenei robotvezérlés műhely" is, ahol bárki kipróbálhatja a fent említett eszközöket, a számítógépes zenekészítést, saját zenei kreativitását, valamint ezt szolgálják az énekesek és a zeneszerzők számára szervezett workshopok is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.