Klasszikus

A hallható fény

2006.02.22. 00:00
Ajánlom
Kortárs zenei fesztivál meglepetésekkel A ma kezdődő Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztiválon látható lesz majd hegedűvel vezérelt zenei robot, megtudhatjuk, milyen a hallható fény, valamint azt is, hogyan lesz egy táncmozdulatból muzsika.

Egyáltalán: zenei fesztivál lesz ez? Mert bár a végeredmény minden esetben mégiscsak a zene, de a módszer, ahogy egy-egy művész előállítja a hangokat, néha inkább színházi vagy mozgásművészeti előadást, sőt akár tudományos kutatómunkát idéz.

A Trafóban mától 26-áig rendezik a Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztivált, amelyen láthatjuk, miként válik a zeneszerzés eszközévé a digitális csúcstechnika, a különféle érzékelők sokasága, hogyan kelthetők hangok lézersugarak között mozgó táncosok, robotok vagy akár orvosok által használt izomfeszültség-mérők segítségével.

Végül megismerkedhetünk egy olyan zenekarral, amelynek tagjai eddig úgy adtak közös koncerteket, hogy a világ különböző pontjain tartózkodtak.

Szigetvári Andrea, a Magyar Komputerzenei Alapítvány vezetője, a fesztivál szervezője azt mondja, nem kell megijedni mindettől. Inkább egészséges kíváncsisággal kell megközelíteni, mert a tudomány és a művészet szinte valamennyi területén használt digitális technológia, az elképesztően okos számítógépek sosem látott világokat nyitnak meg a művészek előtt is.

Ráadásul az új eszközök, a hang létrehozásának szokatlan lehetőségei, a színházi vagy mozgásművészeti elemekkel, netán a különös eszközök használatával összekombinált kortárs zenei koncertek azok számára is befogadhatóbbak, akik nem értik a számítógép-alapú mai zenét.

Szigetvári Andrea szerint ezek a fesztiválok éppen arra jók, hogy bárki közelebb kerüljön ehhez a művészethez, ezt segíti egyebek mellett a fesztivál ideje alatt rendezett "HangJátszóHáz", benne például a "Zenei robotvezérlés műhely" is, ahol bárki kipróbálhatja a fent említett eszközöket, a számítógépes zenekészítést, saját zenei kreativitását, valamint ezt szolgálják az énekesek és a zeneszerzők számára szervezett workshopok is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.