Klasszikus

A Hang Budapestre érkezett

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Bobby McFerrin szólóénekes, karmester (pályafutása során első ízben) két koncertet ad egymás után, ma délután és este az Erkel Színházban. A műsor első részében a Matáv Szimfonikusokat vezényli. A program: Vivaldi g-moll concerto két csellóra és Mozart D-dúr Prágai szimfónia. A második részben szóló improvizációkat hallhatnak tőle azok, akik legalább két hónapja megvásárolták a jegyüket.

Izgatottan szorítom Ferihegyen jegyzeteim mellett Bobby McFerrin The Voice (A Hang) című cédéjét. Amikor a sajtótájékoztató felénél megcsörren valakinek a mobiltelefonja, a művész épp a zenéről beszél. És még el sem ül a mobilzaj, amikor Bobby McFerrin ugyanabban a hangmagasságban, ugyanabban a tempóban továbbénekli a csöngést. Majd finoman visszatér mondanivalójához.

Beszél arról, hogy otthon Count Basie-n és Beethovenen nőtt fel, hogy számára a különböző zenei stílusok olyanok, mintha egy gyerek egy olyan családba születik, ahol az apja angolul szól hozzá, az anyja franciául, a bátyja spanyolul és a nagynénje németül. Annak a gyereknek teljesen természetes lesz, hogy ahogyan szólnak hozzá, ő úgy válaszol, és ebben semmi különöset nem talál. Mesél a klasszikus zenéhez fűződő kapcsolatáról, hogy van Beethoven meg Ravel, de Mozartot csupa nagybetűvel ejti.

Kérdésemre – hogy miután a róla szóló írásokban vokálakrobataként, lebilincselő zenebohócként vagy épp isteni Bobbyként aposztrofálják, ő hogyan határozza meg saját magát – kicsit elmosolyodik, és egy szót mond: musician – muzsikus.

Két kérdés közötti szünetben földi halandó férfi számára ki nem énekelhető magasságokban dúdol apró dallamokat, úgy megütve minden egyes hangot, mintha csak egy vibrafonon szólna, ámulatba ejtő pontossággal.

Semmi kétség. Ez az ember maga a zene. Az a különleges világsztár, aki jószerivel mindmáig egy nótával ismert az emberek 90 százaléka számára. "Don’t worry be happy." Nem vizet prédikáló borissza. Minden apró reagálásában megannyi kedvesség, lazaság és profizmus lakik. Megnyilvánulásaiban nyoma sincs a sok millió eladott lemeznek, a tíz Grammy-díjnak.

Mit szól az új honlapjához? – kérdezi valaki. Sohasem látogatom – okoz derültséget. Van egy mobiltelefonom. És ennyi elég a technológiából.

Mennyit gyakorol? – hangzik a kérdés. Nem gyakorolok. Csak énekelek.

Nincs mikrofon, se kompresszor, se hangszintetizátor. Csak a Hang. The Voice.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.