Klasszikus

A Hang Budapestre érkezett

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Bobby McFerrin szólóénekes, karmester (pályafutása során első ízben) két koncertet ad egymás után, ma délután és este az Erkel Színházban. A műsor első részében a Matáv Szimfonikusokat vezényli. A program: Vivaldi g-moll concerto két csellóra és Mozart D-dúr Prágai szimfónia. A második részben szóló improvizációkat hallhatnak tőle azok, akik legalább két hónapja megvásárolták a jegyüket.

Izgatottan szorítom Ferihegyen jegyzeteim mellett Bobby McFerrin The Voice (A Hang) című cédéjét. Amikor a sajtótájékoztató felénél megcsörren valakinek a mobiltelefonja, a művész épp a zenéről beszél. És még el sem ül a mobilzaj, amikor Bobby McFerrin ugyanabban a hangmagasságban, ugyanabban a tempóban továbbénekli a csöngést. Majd finoman visszatér mondanivalójához.

Beszél arról, hogy otthon Count Basie-n és Beethovenen nőtt fel, hogy számára a különböző zenei stílusok olyanok, mintha egy gyerek egy olyan családba születik, ahol az apja angolul szól hozzá, az anyja franciául, a bátyja spanyolul és a nagynénje németül. Annak a gyereknek teljesen természetes lesz, hogy ahogyan szólnak hozzá, ő úgy válaszol, és ebben semmi különöset nem talál. Mesél a klasszikus zenéhez fűződő kapcsolatáról, hogy van Beethoven meg Ravel, de Mozartot csupa nagybetűvel ejti.

Kérdésemre – hogy miután a róla szóló írásokban vokálakrobataként, lebilincselő zenebohócként vagy épp isteni Bobbyként aposztrofálják, ő hogyan határozza meg saját magát – kicsit elmosolyodik, és egy szót mond: musician – muzsikus.

Két kérdés közötti szünetben földi halandó férfi számára ki nem énekelhető magasságokban dúdol apró dallamokat, úgy megütve minden egyes hangot, mintha csak egy vibrafonon szólna, ámulatba ejtő pontossággal.

Semmi kétség. Ez az ember maga a zene. Az a különleges világsztár, aki jószerivel mindmáig egy nótával ismert az emberek 90 százaléka számára. "Don’t worry be happy." Nem vizet prédikáló borissza. Minden apró reagálásában megannyi kedvesség, lazaság és profizmus lakik. Megnyilvánulásaiban nyoma sincs a sok millió eladott lemeznek, a tíz Grammy-díjnak.

Mit szól az új honlapjához? – kérdezi valaki. Sohasem látogatom – okoz derültséget. Van egy mobiltelefonom. És ennyi elég a technológiából.

Mennyit gyakorol? – hangzik a kérdés. Nem gyakorolok. Csak énekelek.

Nincs mikrofon, se kompresszor, se hangszintetizátor. Csak a Hang. The Voice.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.