Klasszikus

A Hang Budapestre érkezett

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Bobby McFerrin szólóénekes, karmester (pályafutása során első ízben) két koncertet ad egymás után, ma délután és este az Erkel Színházban. A műsor első részében a Matáv Szimfonikusokat vezényli. A program: Vivaldi g-moll concerto két csellóra és Mozart D-dúr Prágai szimfónia. A második részben szóló improvizációkat hallhatnak tőle azok, akik legalább két hónapja megvásárolták a jegyüket.

Izgatottan szorítom Ferihegyen jegyzeteim mellett Bobby McFerrin The Voice (A Hang) című cédéjét. Amikor a sajtótájékoztató felénél megcsörren valakinek a mobiltelefonja, a művész épp a zenéről beszél. És még el sem ül a mobilzaj, amikor Bobby McFerrin ugyanabban a hangmagasságban, ugyanabban a tempóban továbbénekli a csöngést. Majd finoman visszatér mondanivalójához.

Beszél arról, hogy otthon Count Basie-n és Beethovenen nőtt fel, hogy számára a különböző zenei stílusok olyanok, mintha egy gyerek egy olyan családba születik, ahol az apja angolul szól hozzá, az anyja franciául, a bátyja spanyolul és a nagynénje németül. Annak a gyereknek teljesen természetes lesz, hogy ahogyan szólnak hozzá, ő úgy válaszol, és ebben semmi különöset nem talál. Mesél a klasszikus zenéhez fűződő kapcsolatáról, hogy van Beethoven meg Ravel, de Mozartot csupa nagybetűvel ejti.

Kérdésemre – hogy miután a róla szóló írásokban vokálakrobataként, lebilincselő zenebohócként vagy épp isteni Bobbyként aposztrofálják, ő hogyan határozza meg saját magát – kicsit elmosolyodik, és egy szót mond: musician – muzsikus.

Két kérdés közötti szünetben földi halandó férfi számára ki nem énekelhető magasságokban dúdol apró dallamokat, úgy megütve minden egyes hangot, mintha csak egy vibrafonon szólna, ámulatba ejtő pontossággal.

Semmi kétség. Ez az ember maga a zene. Az a különleges világsztár, aki jószerivel mindmáig egy nótával ismert az emberek 90 százaléka számára. "Don’t worry be happy." Nem vizet prédikáló borissza. Minden apró reagálásában megannyi kedvesség, lazaság és profizmus lakik. Megnyilvánulásaiban nyoma sincs a sok millió eladott lemeznek, a tíz Grammy-díjnak.

Mit szól az új honlapjához? – kérdezi valaki. Sohasem látogatom – okoz derültséget. Van egy mobiltelefonom. És ennyi elég a technológiából.

Mennyit gyakorol? – hangzik a kérdés. Nem gyakorolok. Csak énekelek.

Nincs mikrofon, se kompresszor, se hangszintetizátor. Csak a Hang. The Voice.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Amikor Bernstein a szemöldökével vezényelt

Hogy mennyire befolyásos ember volt az augusztus 25-én 101 éve született zeneszerző-karmester, arra bizonyíték a videó, amiben még karmesterpálcára sincs szüksége egy szimfonikus zenekar irányításához.
Klasszikus eötvös péter

Mozarttal beszélget és a migrációra reflektál Eötvös Péter új lemezén

A szeptember 13-án megjelenő Gliding című új album a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült a BMC Records gondozásában.
Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.