Klasszikus

A hangok mai építményei – Kedves Csanád a folytatódó FUGA-koncertekről

2023.06.08. 15:20
Ajánlom
Szerencsésen alakult a FUGA – Budapesti Építészeti Központ koncertjeinek a sorsa, a kortárs zenét kedvelő közönség továbbra is ebben a különleges atmoszférában hallgathatja napjaink legizgalmasabb szerzőinek műveit. A programsorozat további alakulásáról a koncertek szervezőjével, Kedves Csanád zeneszerzővel beszélgettünk.

Új arculattal folytatódnak a FUGA-koncertek. Miben követik az eddigi hagyományt, és milyen újítások várhatóak?

Ha egy csapat, egy stáb összetétele majdnem teljesen átalakul, akkor módosul az események kivitelezése, arculata is. Ez teljesen természetes, konzekvens dolog, az élet rendje. A FUGA esetében az alapvető értékrend azonban nem változik. Művészeti és szellemi értelemben a legmagasabb minőség és színvonal bástyái, elkötelezett hívei vagyunk, ahogyan ez korábban is a helyszín védjegye volt. Ebben pénzhiány sem tud minket megingatni. A korábbi csapat tagjaival többen együtt dolgoztunk, illetve dolgozunk, így az elmúlt években volt alkalmunk megismerni a FUGA nagyszerűen kitalált lehetőségeit és mechanizmusát (jómagam számos koncert szervezője, valamint résztvevője voltam), és eme szenzációsan felépített struktúrát igyekszünk megőrizni, méltó módon továbbvinni. Néhány változás ugyanakkor mégis történt: új koncertsorozatok indultak, egyes korábbi sorozatok címei megújultak, valamint egy régen megálmodott programot tervezünk szisztematikusan felépíteni.

Nem elég csak beszélni arról, hogy a fiatal generációkhoz közel kell a kortárs komolyzenét vinni, tenni is kell érte.

Ennek módjáról azonban többet nem árulhatok el, kérem, figyeljék a FUGA jövőbeni eseményeit!

KedvesCsanad-142411.jpg

Kedves Csanád (Fotó/Forrás: Weber Kristóf)

Milyennek látja a kortárs komolyzene jelenlegi, itthoni helyzetét?

Egy ilyen mértékben érdekek mentén színét váltó, szerepjátszó, kényszerlavírozásra utasított világban, mint amilyen a mai magyar valóság, nagyon nehéz helyzetben vannak az új komolyzene iránt elkötelezett előadók, zeneszerzők. Ha tizenegynéhány évvel ezelőtt e probléma enyhítése céljából Rajk Judit őszinte tisztasággal nem nyitotta volna ki a FUGA kapuit, sokan egészen biztosan – tehetségük ellenére is – feladták volna ebbéli tevékenységüket, küzdelmüket. Annak idején pontosan tudtuk, fiatal pályatársakkal, barátokkal és Judittal karöltve: ha nem fektetünk be plusz energiákat,

ha nem áldozzuk be olykor önmagunk, nem sok lehetőség adatik a magas szellemiséget képviselő, tehetséges, kevésbé tolakodó, gyakorta „félretaszított” művészeknek.

(És ez utóbbit lehet a szó legkeményebb értelmében is érteni.) Ezen erő birtokában, szellemiségében karoljuk fel a továbbiakban a kortárs kamaramuzsikát, valamint a klasszikus produkciókat egyaránt.

Hogyan épül fel a koncertstruktúra? A mostanában tartott koncertek között kirajzolódni látszik egy „mester és tanítvány” tematika, illetve szerzői esteket is tartanak.

Valóban, a Fraktál Horizontok / Mester és tanítványai sorozat már most nagy népszerűségnek örvend, ezzel együtt ugyanakkor több sorozat indult, avagy folytatódott: a hagyományos klasszikus zenei sorozatok Prämodern gyűjtőnévvel, Asztromuzsika címmel szerzői estek, mely sorozatban tematikus műválasztásra kérjük fel a szerzőket, egy, a programot megkoronázó új mű bemutatásával. Ezenkívül van még egy elektroakusztikus komolyzenei koncertsorozat, az FModulations, hamarosan következik az imént említett pedagógiai program, valamint kortárs táncelőadások, egyedi apropóból történő koncertek és nem utolsó sorban a hangszeres alapokra támaszkodó kortárs kamarazene, a CentriFUGA.

Milyen terveik vannak a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhellyel?

A CentriFUGA-t szeretnénk a jól kikristályosodott formájában, produkciós műhelynek megőrizni; nyitott kapukkal, természetesen a műsorszerkesztési jogot fenntartva, évente legalább 4-5 koncerttel, ahogyan ez korábban történt. Nagyszerű közösség a CentriFUGA, talán korunk egyik csúcstechnológiájú, zeneművészeti lenyomata, mely némi indító szikrával valójában önmagát hozta létre, kapkodás nélkül, önzetlen, mélyről jövő szeretettel.

Hogyan kapcsolódnak a koncertek a FUGA egyéb tevékenységéhez, illetve a helyszín adottságaihoz? Össze kívánják kapcsolni a zenei és a további programokat?

A FUGA páratlanul érdekes és kiemelkedő hely fővárosunkban, ahol a koncertek „háttérdíszlete” mindig egyedi, és a hangversenyektől független módon változik.

Az éppen aktuális kiállítás ölelésében szólalhatnak meg hangok mai építményei, a kortárs bemutatók, illetve a klasszikus nagyok, és ez már önmagában oly izgalmas, hogy kutatási téma lehetne.

De hogy egy-két konkrétummal is válaszoljak, tervezünk hidat képezni kortárs táncosok és a zenészek között, táncelőadások formájában, valamint alkalomadtán a zenei programok az egyes kiállításokkal óhajtanak majd együtt lélegezni. Ez utóbbi inkább projektfüggő, ciklikusság nem várható. A FUGA zenei életének színessége önmagában sok-sok kuriózumot, meglepetést és szellemi tartalmat kínál majd az érdeklődőknek, mindezt a lehető legmagasabb színvonalon. Mindenkit szeretettel várunk!

A FUGA – Budapesti Építészeti Központ koncertjeiről további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Koncert a FUGA-ban (forrás: CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.
Klasszikus ajánló

Orgonaünnep a székesfehérvári evangélikus templomban

2023. szeptember 29. és október 13. között három hangversennyel várják az érdeklődőket az I. Székesfehérvári Orgonaünnepen. A 2019-ben elkészült gyönyörű hangszert három kiváló orgonaművész szólaltatja meg.