Klasszikus

„A hangok ömlenek a zongorából, / Mint illatos teából száll a gőz…”

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Beethoven „Vihar” szonátájának kezdő hangjai úgy szólaltak meg Érdi Tamás ujjai alatt, mintha abban a pillanatban születtek volna…. A távoli messzeségből indultak, és a semmiből közeledtek felénk. A vadonatúj Stainway zongora meleg, búgó hangjai lassan betöltötték a termet, s a tökéletes akusztika a legtávolabbi sorokba is eljuttatta a fiatal muzsikus pompás zongorajátékát. Felejthetetlen este volt.

Ez a huszonéves fiatalember ebben az évben már másodszor adott teltházas koncertet a Művészetek Palotájában. Februárban muzsikus barátaival kápráztatta el a közönséget (Érdi Tamás és barátai három földrészről), a zongorázás szinte minden lehetséges formájában megmutatva képességeit. Játszott négykezest, zenekarral kétzongorást, kamarázott egy hegedűs lánnyal, kísért énekest és szólózott. A közönség pedig tombolt. Az eseményről a napokban megjelent DVD-je a Palota első komolyzenei lemeze.

Most, karácsonyi szólókoncertjén „csupán” egy magányos zongora volt a társa, Érdi Tamás mégsem volt egyedül. Mintha évek óta ezen a hangszeren gyakorolt volna reggeltől estig. A kapcsolat tökéletes volt közöttük. „A hangok ömlenek a zongorából, mint illatos teából száll a gőz…” – ez a József Attila-sor jutott eszembe a Pathetique szonáta második tétele alatt. Felejthetetlen volt a hangok sokszínűsége, amit elővarázsolt hosszú, pókszerű ujjaival.

A szünet után, ahogy a zongorához ült, azon tűnődtem – gondolom, nem egyedül a zsúfolásig megtöltött Palotában –, hogy ez a nádszálvékony fiatalember hogy fog megbirkózni a zongorairodalom egyik legnehezebb darabjával, Liszt h-moll szonátájával. Ráadásul még lázas is, ahogy ismerősei a szünetben suttogták. A kezdő hangok itt is a semmiből indultak, majd hirtelen dübörögni kezdtek, aztán újra ellágyultak, de nem akárhogyan… A teremben megállt a levegő… Érezni lehetett, ahogy a szonáta lassú, meditatív áramlása elnémítja a közönséget, mintha köhögni is elfelejtenének az emberek…S ezekben a pillanatokban megtörtént a csoda. Azon tűnődtem, vajon a gyors, vad futamokkal, vagy a hihetetlenül sokszínű finomságokkal nehezebb megküzdenie egy zongoristának? Mindenesetre ezen az estén Érdi Tamásnak mindegyik sikerült.

A közönség szűnni nem akaró vastapssal honorálta fantasztikus teljesítményét. S a mosolygó, felszabadult arc kedvesen hajolt a közönség, majd kísérője felé, akinek tapintatos, kedves lénye már a koncert elején feltűnt, amikor Tamást a zongorához vezette. Most mintha közvetítené az eseményeket, sustorogva az orgonaülés felé fordítja, aztán rövid szünet után elegánsan ismét a zongorához vezeti. Ez a lány, Szép Fruzsina, mintha világéletében azt tanulta volna, hogyan kell a vakokkal bánni. Tamás ismét zongorázik. Liszt Desz-dúr Consolationja. Nem hiszem, hogy ezt a darabot el lehet szebben játszani! De ezzel nem vagyok egyedül. A vastaps ereje újabb ráadást kíván.

„Liszt 6. rapszódiája következik” – fordul a közönség felé a zongorista, s ekkor a kapcsolat már a párbeszéd szintjén működik, felzúg a tömeg, újabb tapssal köszönti a következő szám bejelentését… s a tetőpont itt következik be. A rapszódia minden fájdalmát halljuk, hihetetlen finomságokkal társítva. A tökéletes záró futamsorozat aztán hangos üdvrivalgásra ragadtatja a majd’ másfélezer embert.

Amikor Érdi Tamás boldog, mosolygós tekintetére gondolok, akaratlanul is felötlik bennem, hogy az emberi bátorságnak és lelkierőnek nincs határa. A lehetetlen pedig, mint mindnyájan tapasztaltuk, legyőzhető. Kedves Érdi Tamás, jövő karácsonykor visszavárunk!

(2005. december 11. Nemzeti Hangversenyterem 19:30; Érdi Tamás zongoraestje; Beethoven: d-moll szonáta, op. 31 No. 2; 32 variáció; c-moll "Pathetique" szonáta, op. 13; Liszt: h-moll szonáta)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.