Klasszikus

„A hangok ömlenek a zongorából, / Mint illatos teából száll a gőz…”

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Beethoven „Vihar” szonátájának kezdő hangjai úgy szólaltak meg Érdi Tamás ujjai alatt, mintha abban a pillanatban születtek volna…. A távoli messzeségből indultak, és a semmiből közeledtek felénk. A vadonatúj Stainway zongora meleg, búgó hangjai lassan betöltötték a termet, s a tökéletes akusztika a legtávolabbi sorokba is eljuttatta a fiatal muzsikus pompás zongorajátékát. Felejthetetlen este volt.

Ez a huszonéves fiatalember ebben az évben már másodszor adott teltházas koncertet a Művészetek Palotájában. Februárban muzsikus barátaival kápráztatta el a közönséget (Érdi Tamás és barátai három földrészről), a zongorázás szinte minden lehetséges formájában megmutatva képességeit. Játszott négykezest, zenekarral kétzongorást, kamarázott egy hegedűs lánnyal, kísért énekest és szólózott. A közönség pedig tombolt. Az eseményről a napokban megjelent DVD-je a Palota első komolyzenei lemeze.

Most, karácsonyi szólókoncertjén „csupán” egy magányos zongora volt a társa, Érdi Tamás mégsem volt egyedül. Mintha évek óta ezen a hangszeren gyakorolt volna reggeltől estig. A kapcsolat tökéletes volt közöttük. „A hangok ömlenek a zongorából, mint illatos teából száll a gőz…” – ez a József Attila-sor jutott eszembe a Pathetique szonáta második tétele alatt. Felejthetetlen volt a hangok sokszínűsége, amit elővarázsolt hosszú, pókszerű ujjaival.

A szünet után, ahogy a zongorához ült, azon tűnődtem – gondolom, nem egyedül a zsúfolásig megtöltött Palotában –, hogy ez a nádszálvékony fiatalember hogy fog megbirkózni a zongorairodalom egyik legnehezebb darabjával, Liszt h-moll szonátájával. Ráadásul még lázas is, ahogy ismerősei a szünetben suttogták. A kezdő hangok itt is a semmiből indultak, majd hirtelen dübörögni kezdtek, aztán újra ellágyultak, de nem akárhogyan… A teremben megállt a levegő… Érezni lehetett, ahogy a szonáta lassú, meditatív áramlása elnémítja a közönséget, mintha köhögni is elfelejtenének az emberek…S ezekben a pillanatokban megtörtént a csoda. Azon tűnődtem, vajon a gyors, vad futamokkal, vagy a hihetetlenül sokszínű finomságokkal nehezebb megküzdenie egy zongoristának? Mindenesetre ezen az estén Érdi Tamásnak mindegyik sikerült.

A közönség szűnni nem akaró vastapssal honorálta fantasztikus teljesítményét. S a mosolygó, felszabadult arc kedvesen hajolt a közönség, majd kísérője felé, akinek tapintatos, kedves lénye már a koncert elején feltűnt, amikor Tamást a zongorához vezette. Most mintha közvetítené az eseményeket, sustorogva az orgonaülés felé fordítja, aztán rövid szünet után elegánsan ismét a zongorához vezeti. Ez a lány, Szép Fruzsina, mintha világéletében azt tanulta volna, hogyan kell a vakokkal bánni. Tamás ismét zongorázik. Liszt Desz-dúr Consolationja. Nem hiszem, hogy ezt a darabot el lehet szebben játszani! De ezzel nem vagyok egyedül. A vastaps ereje újabb ráadást kíván.

„Liszt 6. rapszódiája következik” – fordul a közönség felé a zongorista, s ekkor a kapcsolat már a párbeszéd szintjén működik, felzúg a tömeg, újabb tapssal köszönti a következő szám bejelentését… s a tetőpont itt következik be. A rapszódia minden fájdalmát halljuk, hihetetlen finomságokkal társítva. A tökéletes záró futamsorozat aztán hangos üdvrivalgásra ragadtatja a majd’ másfélezer embert.

Amikor Érdi Tamás boldog, mosolygós tekintetére gondolok, akaratlanul is felötlik bennem, hogy az emberi bátorságnak és lelkierőnek nincs határa. A lehetetlen pedig, mint mindnyájan tapasztaltuk, legyőzhető. Kedves Érdi Tamás, jövő karácsonykor visszavárunk!

(2005. december 11. Nemzeti Hangversenyterem 19:30; Érdi Tamás zongoraestje; Beethoven: d-moll szonáta, op. 31 No. 2; 32 variáció; c-moll "Pathetique" szonáta, op. 13; Liszt: h-moll szonáta)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.