Klasszikus

„A hangok ömlenek a zongorából, / Mint illatos teából száll a gőz…”

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Beethoven „Vihar” szonátájának kezdő hangjai úgy szólaltak meg Érdi Tamás ujjai alatt, mintha abban a pillanatban születtek volna…. A távoli messzeségből indultak, és a semmiből közeledtek felénk. A vadonatúj Stainway zongora meleg, búgó hangjai lassan betöltötték a termet, s a tökéletes akusztika a legtávolabbi sorokba is eljuttatta a fiatal muzsikus pompás zongorajátékát. Felejthetetlen este volt.

Ez a huszonéves fiatalember ebben az évben már másodszor adott teltházas koncertet a Művészetek Palotájában. Februárban muzsikus barátaival kápráztatta el a közönséget (Érdi Tamás és barátai három földrészről), a zongorázás szinte minden lehetséges formájában megmutatva képességeit. Játszott négykezest, zenekarral kétzongorást, kamarázott egy hegedűs lánnyal, kísért énekest és szólózott. A közönség pedig tombolt. Az eseményről a napokban megjelent DVD-je a Palota első komolyzenei lemeze.

Most, karácsonyi szólókoncertjén „csupán” egy magányos zongora volt a társa, Érdi Tamás mégsem volt egyedül. Mintha évek óta ezen a hangszeren gyakorolt volna reggeltől estig. A kapcsolat tökéletes volt közöttük. „A hangok ömlenek a zongorából, mint illatos teából száll a gőz…” – ez a József Attila-sor jutott eszembe a Pathetique szonáta második tétele alatt. Felejthetetlen volt a hangok sokszínűsége, amit elővarázsolt hosszú, pókszerű ujjaival.

A szünet után, ahogy a zongorához ült, azon tűnődtem – gondolom, nem egyedül a zsúfolásig megtöltött Palotában –, hogy ez a nádszálvékony fiatalember hogy fog megbirkózni a zongorairodalom egyik legnehezebb darabjával, Liszt h-moll szonátájával. Ráadásul még lázas is, ahogy ismerősei a szünetben suttogták. A kezdő hangok itt is a semmiből indultak, majd hirtelen dübörögni kezdtek, aztán újra ellágyultak, de nem akárhogyan… A teremben megállt a levegő… Érezni lehetett, ahogy a szonáta lassú, meditatív áramlása elnémítja a közönséget, mintha köhögni is elfelejtenének az emberek…S ezekben a pillanatokban megtörtént a csoda. Azon tűnődtem, vajon a gyors, vad futamokkal, vagy a hihetetlenül sokszínű finomságokkal nehezebb megküzdenie egy zongoristának? Mindenesetre ezen az estén Érdi Tamásnak mindegyik sikerült.

A közönség szűnni nem akaró vastapssal honorálta fantasztikus teljesítményét. S a mosolygó, felszabadult arc kedvesen hajolt a közönség, majd kísérője felé, akinek tapintatos, kedves lénye már a koncert elején feltűnt, amikor Tamást a zongorához vezette. Most mintha közvetítené az eseményeket, sustorogva az orgonaülés felé fordítja, aztán rövid szünet után elegánsan ismét a zongorához vezeti. Ez a lány, Szép Fruzsina, mintha világéletében azt tanulta volna, hogyan kell a vakokkal bánni. Tamás ismét zongorázik. Liszt Desz-dúr Consolationja. Nem hiszem, hogy ezt a darabot el lehet szebben játszani! De ezzel nem vagyok egyedül. A vastaps ereje újabb ráadást kíván.

„Liszt 6. rapszódiája következik” – fordul a közönség felé a zongorista, s ekkor a kapcsolat már a párbeszéd szintjén működik, felzúg a tömeg, újabb tapssal köszönti a következő szám bejelentését… s a tetőpont itt következik be. A rapszódia minden fájdalmát halljuk, hihetetlen finomságokkal társítva. A tökéletes záró futamsorozat aztán hangos üdvrivalgásra ragadtatja a majd’ másfélezer embert.

Amikor Érdi Tamás boldog, mosolygós tekintetére gondolok, akaratlanul is felötlik bennem, hogy az emberi bátorságnak és lelkierőnek nincs határa. A lehetetlen pedig, mint mindnyájan tapasztaltuk, legyőzhető. Kedves Érdi Tamás, jövő karácsonykor visszavárunk!

(2005. december 11. Nemzeti Hangversenyterem 19:30; Érdi Tamás zongoraestje; Beethoven: d-moll szonáta, op. 31 No. 2; 32 variáció; c-moll "Pathetique" szonáta, op. 13; Liszt: h-moll szonáta)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.