Klasszikus

A hangszerészek is Kaposvárra mennek

2011.08.12. 11:54
Ajánlom
A Magyar Hegedűkészítők Társasága állandó és időszakos programokkal vanna jelen a péntek este induló 2. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon.

Kiállítást és előadásokat szerveznek, ahol a kortárs magyar hegedűkészítők Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Gollob Balázs, Guminár Tamás, Héjja János, Holló Bence, Kemény Zsombor, Kőrösi Ferenc, Mezei János, Nagy András, Péteri Károly, Popara Nikola, Székely Márton, Temesvári Péter munkáiból láthatnak hangszereket az érdeklődők, akik kipróbálhatják azokat az ügyeletes hangszerész kollégák jelenlétében.

A kiállítás a Fesztivál ideje alatt minden nap 10 és 19 óra között tart nyitva.  A rendezvényen Pilát Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester, a modern magyar vonós hangszerészet egyik legjelentősebb egyéniségének hagyatékából is bemutatásra kerülnek tételek.

A Magyar Hegedűkészítők Társasága a Fesztivál teljes ideje alatt berendezett műhellyel hangszer-karbantartási ügyeletet tart a fellépők részére. Az érdeklődők szakmai tanácsokkal, szakértéssel, értékbecsléssel fordulhatnak az Egyesület hangszerészei felé, a fesztivál ideje alatt, a helyszínen díjmentesen vehetik igénybe ezen szolgáltatásokat. 

További programok: 

Augusztus 12. péntek, 16:00

Ünnepélyes megnyitó és mini-hangverseny a kiállítók hangszerein. A kiállítást Domonkos Máté, a Magyar Hangszerkészítő Céhek és

Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg. A hangversenyen közreműködik Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, Érdemes hegedűművész,

a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Augusztus 13. szombat, 16:00

Guminár Tamás hegedűkészítő, igazságügyi hangszerszakértő előadása "Mesterhegedűk az igazságügyi szakértő szemével" címmel.

Augusztus 14. vasárnap, 16:00

Holló Bence hegedűkészítő előadása "Stradivari titka - beszélgetés a hegedű lakkozásáról" címmel.

Augusztus 15. hétfő, 16:00

Héjja János csellókészítő hangszerén mini-koncert és

kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Bartos Csaba csellóművész, az Operaház muzsikusa, valamint Gyökér Gabriella zongoraművész.

Augusztus 16. kedd, 16:00

Mezei János hegedűkészítő, a LFZE Hangszerészképző Iskolája szaktanárának előadása "Kiemelkedő szakmai elődeink, avagy korrajz a magyar hegedűkészítés kezdeteiről" címmel.

Augusztus 17. szerda, 16:00

Popara Nikola előadása és bemutatója a hangszerkészítés folyamatának fontosabb lépéseiről.

Augusztus 18. csütörtök, 16:00

Bárdi Szabolcs hegedűkészítő előadása "Reneszánsz hegedű?" címmel egy ma már különlegesnek számító eljárással készült hegedűjéről.

Augusztus 19. péntek, 16:00

Nagy András hangszerén mini-koncert és kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Ács Ferenc hegedűművész és Martos László zongoraművész, a Debreceni Egyetem

Zeneművészeti Kar docense.

Augusztus 20. szombat, 15:30(!)

Péteri Károly hegedűkészítő előadása "A faanyag szerepe a hangszerek hangjában" címmel.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.