Klasszikus

A hangszerészek is Kaposvárra mennek

2011.08.12. 11:54
Ajánlom
A Magyar Hegedűkészítők Társasága állandó és időszakos programokkal vanna jelen a péntek este induló 2. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon.

Kiállítást és előadásokat szerveznek, ahol a kortárs magyar hegedűkészítők Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Gollob Balázs, Guminár Tamás, Héjja János, Holló Bence, Kemény Zsombor, Kőrösi Ferenc, Mezei János, Nagy András, Péteri Károly, Popara Nikola, Székely Márton, Temesvári Péter munkáiból láthatnak hangszereket az érdeklődők, akik kipróbálhatják azokat az ügyeletes hangszerész kollégák jelenlétében.

A kiállítás a Fesztivál ideje alatt minden nap 10 és 19 óra között tart nyitva.  A rendezvényen Pilát Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester, a modern magyar vonós hangszerészet egyik legjelentősebb egyéniségének hagyatékából is bemutatásra kerülnek tételek.

A Magyar Hegedűkészítők Társasága a Fesztivál teljes ideje alatt berendezett műhellyel hangszer-karbantartási ügyeletet tart a fellépők részére. Az érdeklődők szakmai tanácsokkal, szakértéssel, értékbecsléssel fordulhatnak az Egyesület hangszerészei felé, a fesztivál ideje alatt, a helyszínen díjmentesen vehetik igénybe ezen szolgáltatásokat. 

További programok: 

Augusztus 12. péntek, 16:00

Ünnepélyes megnyitó és mini-hangverseny a kiállítók hangszerein. A kiállítást Domonkos Máté, a Magyar Hangszerkészítő Céhek és

Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg. A hangversenyen közreműködik Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, Érdemes hegedűművész,

a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Augusztus 13. szombat, 16:00

Guminár Tamás hegedűkészítő, igazságügyi hangszerszakértő előadása "Mesterhegedűk az igazságügyi szakértő szemével" címmel.

Augusztus 14. vasárnap, 16:00

Holló Bence hegedűkészítő előadása "Stradivari titka - beszélgetés a hegedű lakkozásáról" címmel.

Augusztus 15. hétfő, 16:00

Héjja János csellókészítő hangszerén mini-koncert és

kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Bartos Csaba csellóművész, az Operaház muzsikusa, valamint Gyökér Gabriella zongoraművész.

Augusztus 16. kedd, 16:00

Mezei János hegedűkészítő, a LFZE Hangszerészképző Iskolája szaktanárának előadása "Kiemelkedő szakmai elődeink, avagy korrajz a magyar hegedűkészítés kezdeteiről" címmel.

Augusztus 17. szerda, 16:00

Popara Nikola előadása és bemutatója a hangszerkészítés folyamatának fontosabb lépéseiről.

Augusztus 18. csütörtök, 16:00

Bárdi Szabolcs hegedűkészítő előadása "Reneszánsz hegedű?" címmel egy ma már különlegesnek számító eljárással készült hegedűjéről.

Augusztus 19. péntek, 16:00

Nagy András hangszerén mini-koncert és kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Ács Ferenc hegedűművész és Martos László zongoraművész, a Debreceni Egyetem

Zeneművészeti Kar docense.

Augusztus 20. szombat, 15:30(!)

Péteri Károly hegedűkészítő előadása "A faanyag szerepe a hangszerek hangjában" címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.