Klasszikus

A Hattyúk tavával három évre búcsúzik a Bolsoj

2005.06.28. 00:00
Ajánlom
Moszkvában Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjével búcsúzik a közönségtől a felújítás előtt álló nagy hírű Bolsoj. A moszkvai nagyszínház klasszicista épülete három év alatt 800 millió euróból újul meg. A ház az utóbbi években nagyon rossz állapotba került: a mennyezetről hullanak a stukkódíszek és a művészek is áldatlan körülmények között kényszerülnek dolgozni.

A nagy múltú Bolsoj fagykárt szenvedett és építkezési cölöpökkel körülvett oszlopok közt üdvözli utolsó vendégeit. Hosszú sorban várakozik a közönség a mellékbejáró kis ajtaja előtt, hogy azután fémdetektorok ellenőrző kapuján át bejuthasson a az orosz klasszikusok szent csarnokainak egyikébe. Aki előbb még gyorsan beugrana a toalettre, annak a szagról kell tájékozódnia, mert - akárcsak a szovjet uralom idején - csak orosz nyelvű feliratok láthatóak.

Az 1825-ben épült Bolsoj mocsaras területen, cölöpökre épült, alapjait meg kell erősíteni, a színpadi technika pedig elavult. A színpad függönyén még sarló és kalapács látható, akárcsak Sztálin idejében.

A Bolsoj mellett a tervezett felújításra való tekintettel már két éve megnyílt az Új színpad, amely azonban jóval kisebb a Bolsojnál és 900 néző befogadására alkalmas. A Nagyszínház sztár-együttesét azonban a közönség aligha láthatja ott, mert az együttes turnéra indul az Orosz Államszövetség területére és a szomszédos - egykor a Szovjetunióhoz tartozó - államokba.

Azt tervezik, hogy a felújított Nagy Színház színpadján előkelő helyet kapnak majd a modern orosz klasszikusok, köztük olyan zeneszerzők, mint Sosztakovics és Prokofjev. Eddig ugyanis a Bolsoj többnyire a Petipa féle balettművészetet és a hagyományos rendezésben előadott orosz nagyoperát konzerválta eredeti szépségében a közönség számára.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.