Klasszikus

A Hattyúk tavával három évre búcsúzik a Bolsoj

2005.06.28. 00:00
Ajánlom
Moszkvában Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjével búcsúzik a közönségtől a felújítás előtt álló nagy hírű Bolsoj. A moszkvai nagyszínház klasszicista épülete három év alatt 800 millió euróból újul meg. A ház az utóbbi években nagyon rossz állapotba került: a mennyezetről hullanak a stukkódíszek és a művészek is áldatlan körülmények között kényszerülnek dolgozni.

A nagy múltú Bolsoj fagykárt szenvedett és építkezési cölöpökkel körülvett oszlopok közt üdvözli utolsó vendégeit. Hosszú sorban várakozik a közönség a mellékbejáró kis ajtaja előtt, hogy azután fémdetektorok ellenőrző kapuján át bejuthasson a az orosz klasszikusok szent csarnokainak egyikébe. Aki előbb még gyorsan beugrana a toalettre, annak a szagról kell tájékozódnia, mert - akárcsak a szovjet uralom idején - csak orosz nyelvű feliratok láthatóak.

Az 1825-ben épült Bolsoj mocsaras területen, cölöpökre épült, alapjait meg kell erősíteni, a színpadi technika pedig elavult. A színpad függönyén még sarló és kalapács látható, akárcsak Sztálin idejében.

A Bolsoj mellett a tervezett felújításra való tekintettel már két éve megnyílt az Új színpad, amely azonban jóval kisebb a Bolsojnál és 900 néző befogadására alkalmas. A Nagyszínház sztár-együttesét azonban a közönség aligha láthatja ott, mert az együttes turnéra indul az Orosz Államszövetség területére és a szomszédos - egykor a Szovjetunióhoz tartozó - államokba.

Azt tervezik, hogy a felújított Nagy Színház színpadján előkelő helyet kapnak majd a modern orosz klasszikusok, köztük olyan zeneszerzők, mint Sosztakovics és Prokofjev. Eddig ugyanis a Bolsoj többnyire a Petipa féle balettművészetet és a hagyományos rendezésben előadott orosz nagyoperát konzerválta eredeti szépségében a közönség számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.