Klasszikus

A hegedű mesterei

2016.10.01. 09:39
Ajánlom
Világklasszis magyar hegedűművészek közreműködésével rendez sorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar a MOM Kulturális Központban a 2016/17. évadban.

Szerepcsere felsőfokon. Művészek egy időben, több szerepben. A hegedű mesterei című, négy alkalomból álló bérletben világklasszis hegedűművészek lépnek fel különböző szerepekben:

Pusker Júlia szólistaként, Kelemen Barnabás és Szabadi Vilmos az együttes szólistájaként, koncertmestereként, Baráti Kristóf szólistaként, a zenekar koncertmestereként és karmestereként is.

Az Anima Musicae Kamarazenekar elsődleges célja, hogy az európai és magyar klasszikus zenei tradíciókon alapulva, fiatalos frissességgel fűszerezve, új színt hozzon a hazai koncertéletbe. Az együttes a 2016/17. évadban is érdekes koncertsorozattal, színes műsorötletekkel, rendhagyó vagy éppen hagyománytisztelő programokkal várja közönségét.

A magyar hegedűs társadalom a világon egyedülálló módon olyan legendás művész professzorokkal büszkélkedhet, akik nemzetközi hírű, csodálatra méltó tanárai voltak a hegedűsöknek generációkon keresztül. Joachim József, Hubay Jenő, Auer Lipót és Flesch Károly a 19. század közepétől kezdve fantasztikus növendékek százait ontották, akik szólistaként, kamaramuzsikusként vagy koncertmesterként a világ ünnepelt művészei lettek.

Szabadi Vilmos

Szabadi Vilmos

A hegedű mesterei című, négy hangversenyből álló sorozat a hegedűsök bölcsőjének, a világhírű magyar hegedűiskolának állít emléket.

Helyszín: MOMkult 1124 Budapest, Csörsz utca 18. +3613199854 www.momkult.hu

JEGYINFO

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Jegyár | 2900 Ft (teljesárú), 1500 Ft (diák, nyugdíjas), ugyanezekre a helyekre 4 alkalmas bérletárak: 9280 Ft (teljesárú), 4800 Ft (diák, nyugdíjas).

A koncertsorozatra bérletek kaphatók a

http://momkult.jegy.hu/seasonticket.php oldalon.

Kedvezményes jegyet és bérletet csak a kedvezményre jogosító igazolványok bemutatásával (diák-, nyugdíjas) a helyszínen lehet váltani.

Kelemen Barnabás

Kelemen Barnabás

2016/10/14 19:30

Kelemen Barnabás és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Henry Purcell: Pavane és Chaconne Z 752, Z 730

Bartók Béla: Divertimento BB 118

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48

Kelemen Barnabás Kossuth és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Tanulmányait 1984-ben, Baranyai Valériánál kezdte, majd öt év múlva felvételt nyert a Zeneakadémia kiemelt tehetségek tagozatára, Perényi Eszter osztályába. Diplomáját ugyanitt, 2001-ben szerezte meg. 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora, valamint a kölni egyetem professzora. Repertoárja igen sokszínű: szóló és kamaradarabok mellett nagy hegedűversenyek a barokktól napjainkig. Nevéhez fűződik többek között Ligeti, Schnittke, Kurtág és egyéb modern szerzők műveinek magyarországi ill. ősbemutatója, valamint Bartók összes hegedűre írt művének lemezfelvétele Kocsis Zoltán gondozásában. Kelemen Barnabás a zenésztársadalom páratlan egyénisége: szólista mivolta mellett mind hegedűművészként s brácsistaként elhivatott kamarazenész és kvartett muzsikus, karmester, világszerte tart mesterkurzusokat.

Pusker Júlia

Pusker Júlia

2016/11/29 19:30

Pusker Júlia és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Arthur Honegger: Hymne H 33

Johann Sebastian Bach: d-moll hegedűverseny 1052r

Szöllőssy András : Addio (‘Pauk György vonója alá')

Dimitrij Sosztakovics: kamaraszimfónia op. 110a

Pusker Júlia a fiatal generáció kiemelkedően tehetséges hegedűse. Az 1991-ben, zenész családban született ifjú tehetsége már korán megmutatkozott, amikor hét évesen a Koncz János Országos Hegedűverseny első díjasa, 2000-ben pedig nővérével együtt a Bartók Béla duóverseny győztese lett. Több nemzetközi sikeres szereplés – a poznani Telemann Nemzetközi Hegedűverseny, Nemzetközi Flesch Károly Hegedűverseny, Yamaha ösztöndíj – után tizenhat évesen debütált szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletében. Ugyanebben az évben a Zeneakadémia kiemelt tehetségek osztályába nyert felvételt Kertész István növendékeként. 2011-től Pauk György osztályában folytatja tanulmányait a londoni Royal Academy of Music növendékeként, a Liszt Academy Network ösztöndíjasaként.

2017/01/27 19:30

Szabadi Vilmos és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: Serenata notturna Kv 239

Igance Pleyel: D-dúr hegedűverseny Ben 103, 103/A

Wolfgang Amadeus Mozart: Haffner-szerenád Kv 250 (248b)

Szabadi Vilmos hegedűművész, kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas előadóművész, egyetemi docens. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett hegedűverseny győztese. 1983-ban a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa, illetve mindkét versenyen elnyerte a zsűri különdíját is. 1985-ben, Finnországban harmadik lett a Jean Sibeliusról elnevezett nemzetközi hegedűversenyen. Napjainkig 58 CD/LP/CDV jelent meg a nevével fémjelezve. 1999-ben megalakította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttesét. Az elmúlt évek folyamán számtalan mesterkurzust adott világszerte, Európában, a Távol-Keleten, valamint az Egyesült Államokban.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf

2017/03/11 19:30

Baráti Kristóf és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Felix Mendelssohn: h-moll vonósszimfónia no. 10

Felix Mendelssohn: e-moll hegedűverseny op. 64

Felix Mendelssohn: A-dúr („Olasz”) szimfónia no. 4 op. 90

Baráti Kristóf Kossuth és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja, Kákonyi Borbála volt. Két és tizenkét éves kora között Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első zenekari kíséretes koncertjét. Hazatérve, a Zeneakadémia Kiemelt Tehetségek osztályában Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak tanárai. 1998-tól Párizsban tanult Eduard Wulfson irányítása alatt, aki az orosz hegedűiskola hagyományait Nathan Milsteintől, David Ojsztrahtól és Henryk Szeringtől tanulta. Baráti szédítő technikai teljesítményével és virtuozitásával generációja kiemelkedő művésze. A világ összes fontosabb koncerttermében játszott már, olyan neves karmesterek hívták szólistának, mint Gergiev, Dutoit, Saraste vagy Janowski.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.