Klasszikus

A hegedű mesterei

2016.10.01. 09:39
Ajánlom
Világklasszis magyar hegedűművészek közreműködésével rendez sorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar a MOM Kulturális Központban a 2016/17. évadban.

Szerepcsere felsőfokon. Művészek egy időben, több szerepben. A hegedű mesterei című, négy alkalomból álló bérletben világklasszis hegedűművészek lépnek fel különböző szerepekben:

Pusker Júlia szólistaként, Kelemen Barnabás és Szabadi Vilmos az együttes szólistájaként, koncertmestereként, Baráti Kristóf szólistaként, a zenekar koncertmestereként és karmestereként is.

Az Anima Musicae Kamarazenekar elsődleges célja, hogy az európai és magyar klasszikus zenei tradíciókon alapulva, fiatalos frissességgel fűszerezve, új színt hozzon a hazai koncertéletbe. Az együttes a 2016/17. évadban is érdekes koncertsorozattal, színes műsorötletekkel, rendhagyó vagy éppen hagyománytisztelő programokkal várja közönségét.

A magyar hegedűs társadalom a világon egyedülálló módon olyan legendás művész professzorokkal büszkélkedhet, akik nemzetközi hírű, csodálatra méltó tanárai voltak a hegedűsöknek generációkon keresztül. Joachim József, Hubay Jenő, Auer Lipót és Flesch Károly a 19. század közepétől kezdve fantasztikus növendékek százait ontották, akik szólistaként, kamaramuzsikusként vagy koncertmesterként a világ ünnepelt művészei lettek.

Szabadi Vilmos

Szabadi Vilmos

A hegedű mesterei című, négy hangversenyből álló sorozat a hegedűsök bölcsőjének, a világhírű magyar hegedűiskolának állít emléket.

Helyszín: MOMkult 1124 Budapest, Csörsz utca 18. +3613199854 www.momkult.hu

JEGYINFO

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Jegyár | 2900 Ft (teljesárú), 1500 Ft (diák, nyugdíjas), ugyanezekre a helyekre 4 alkalmas bérletárak: 9280 Ft (teljesárú), 4800 Ft (diák, nyugdíjas).

A koncertsorozatra bérletek kaphatók a

http://momkult.jegy.hu/seasonticket.php oldalon.

Kedvezményes jegyet és bérletet csak a kedvezményre jogosító igazolványok bemutatásával (diák-, nyugdíjas) a helyszínen lehet váltani.

Kelemen Barnabás

Kelemen Barnabás

2016/10/14 19:30

Kelemen Barnabás és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Henry Purcell: Pavane és Chaconne Z 752, Z 730

Bartók Béla: Divertimento BB 118

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48

Kelemen Barnabás Kossuth és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Tanulmányait 1984-ben, Baranyai Valériánál kezdte, majd öt év múlva felvételt nyert a Zeneakadémia kiemelt tehetségek tagozatára, Perényi Eszter osztályába. Diplomáját ugyanitt, 2001-ben szerezte meg. 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora, valamint a kölni egyetem professzora. Repertoárja igen sokszínű: szóló és kamaradarabok mellett nagy hegedűversenyek a barokktól napjainkig. Nevéhez fűződik többek között Ligeti, Schnittke, Kurtág és egyéb modern szerzők műveinek magyarországi ill. ősbemutatója, valamint Bartók összes hegedűre írt művének lemezfelvétele Kocsis Zoltán gondozásában. Kelemen Barnabás a zenésztársadalom páratlan egyénisége: szólista mivolta mellett mind hegedűművészként s brácsistaként elhivatott kamarazenész és kvartett muzsikus, karmester, világszerte tart mesterkurzusokat.

Pusker Júlia

Pusker Júlia

2016/11/29 19:30

Pusker Júlia és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Arthur Honegger: Hymne H 33

Johann Sebastian Bach: d-moll hegedűverseny 1052r

Szöllőssy András : Addio (‘Pauk György vonója alá')

Dimitrij Sosztakovics: kamaraszimfónia op. 110a

Pusker Júlia a fiatal generáció kiemelkedően tehetséges hegedűse. Az 1991-ben, zenész családban született ifjú tehetsége már korán megmutatkozott, amikor hét évesen a Koncz János Országos Hegedűverseny első díjasa, 2000-ben pedig nővérével együtt a Bartók Béla duóverseny győztese lett. Több nemzetközi sikeres szereplés – a poznani Telemann Nemzetközi Hegedűverseny, Nemzetközi Flesch Károly Hegedűverseny, Yamaha ösztöndíj – után tizenhat évesen debütált szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletében. Ugyanebben az évben a Zeneakadémia kiemelt tehetségek osztályába nyert felvételt Kertész István növendékeként. 2011-től Pauk György osztályában folytatja tanulmányait a londoni Royal Academy of Music növendékeként, a Liszt Academy Network ösztöndíjasaként.

2017/01/27 19:30

Szabadi Vilmos és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: Serenata notturna Kv 239

Igance Pleyel: D-dúr hegedűverseny Ben 103, 103/A

Wolfgang Amadeus Mozart: Haffner-szerenád Kv 250 (248b)

Szabadi Vilmos hegedűművész, kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas előadóművész, egyetemi docens. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett hegedűverseny győztese. 1983-ban a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa, illetve mindkét versenyen elnyerte a zsűri különdíját is. 1985-ben, Finnországban harmadik lett a Jean Sibeliusról elnevezett nemzetközi hegedűversenyen. Napjainkig 58 CD/LP/CDV jelent meg a nevével fémjelezve. 1999-ben megalakította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttesét. Az elmúlt évek folyamán számtalan mesterkurzust adott világszerte, Európában, a Távol-Keleten, valamint az Egyesült Államokban.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf

2017/03/11 19:30

Baráti Kristóf és az Anima Musicae Kamarazenekar

Műsor:

Felix Mendelssohn: h-moll vonósszimfónia no. 10

Felix Mendelssohn: e-moll hegedűverseny op. 64

Felix Mendelssohn: A-dúr („Olasz”) szimfónia no. 4 op. 90

Baráti Kristóf Kossuth és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja, Kákonyi Borbála volt. Két és tizenkét éves kora között Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első zenekari kíséretes koncertjét. Hazatérve, a Zeneakadémia Kiemelt Tehetségek osztályában Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak tanárai. 1998-tól Párizsban tanult Eduard Wulfson irányítása alatt, aki az orosz hegedűiskola hagyományait Nathan Milsteintől, David Ojsztrahtól és Henryk Szeringtől tanulta. Baráti szédítő technikai teljesítményével és virtuozitásával generációja kiemelkedő művésze. A világ összes fontosabb koncerttermében játszott már, olyan neves karmesterek hívták szólistának, mint Gergiev, Dutoit, Saraste vagy Janowski.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.