Klasszikus

A hét jazzlemeze – Eivind Opsvik: Overseas

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
E rovat hasábjain már kétszer is volt alkalmam elcsodálkozni a barcelonai Fresh Sound kiadó New Talent sorozatának zenei gazdagságán, a sorozatban megjelent lemezek kompozicionális és hangszerelési bravúrjain. Tiszteletemet az állandó producer ízlése, a fiatal muzsikusok tehetsége és a kiadó rokonszenves műhelyjellege iránt csak fokozta, amikor először meghallgattam az első lemezes norvég bőgős, Eivind Opsvik Overseas-ét.

Az Overseas csak annyiban emlékeztet a korábban recenzált Pablo Ablanedo- és Jérôme Sabbagh-albumokra, hogy legalább annyi benne az eredetiség, mint a másik két muzsikus projektjében. Amúgy teljesen más zene, melyet tíz feltűnően tehetséges fiatal muzsikus ad elő különböző felállásokban. Számomra Opsvik elsősorban szerzőnek érdekes. Kompozícióiban jól ismert zenei műfajok – mainstream jazz, rock, minimal zene, electronica, hagyományos klasszikus zene és populáris tánczene – keverednek teljesen egyedi főzetté. Legtöbbször kategorizálhatatlan a számok műfaja, máskor, a Redford és az Earthly esetében jobb kifejezés híján balladáról beszélhetünk, bár itt se szabad tradicionális műfaji határokban gondolkoznunk. A szerzemények mixtúra-jellegét egy fokkal jobban értjük, ha elolvassuk Opsvik egyik szűkszavú nyilatkozatát, amely szerint komponáláskor olyan zenei világokban vándorol gondolataival, amelyek innen vagy túl vannak a jazz-idiómán. Saját bevallása szerint Björk, a Pink Floyd és a Radiohead volt rá bizonyos hatással. Mindennek nincs sok hallható nyoma a megvalósult előadásokban. Viszont a különleges szerkezetű, groove-os felütésű Foxtrot-ot első hallásra Charlie Hunter-szerzeménynek gondolhatnánk, amit a gitáros nem egy gitárközpontú zenekarra írt (gitár helyett itt Fender-zongora szól) egy olyan napján, amikor kedve volt az extenzívebb hangszereléshez, de a szám a középrészen dekonstruktív, atonális, az európai experimentális zenék hatását mutató szöszmötölésbe megy át, majd következik egy altszaxofon- (Stillman), végül egy bőgőszóló, s Jeff Davis dobos már el is üti a szám végét.

Az Overseas nehéz zene – legalábbis abban az értelemben, hogy a bőgős–komponista bonyolult megoldásokat választ, komplikált szerkezeteket játszat el partnereivel, de úgy, hogy a muzsika közben csak pillanatokra, egy-egy szabadabb szólóban és minimalista közjáték alkalmával kelti az emészthetetlenség benyomását. Viszonylag könnyen érthető zene ez a felszínen, csak ha jobban figyelünk, tárulnak fel a kompozíciós furfangok, titkos összecsengések. (Pl. a már említett Foxtrot-ban néhány másodpercig valami sok-sok évvel ez előttről ismerős olasz filmzene szól, egy másik számnak pedig Italian Movie Theme a címe, de onnan hiányzik az előbbi dal játékossága, inkább az a feltűnő, hogy Tony Malaby tenorjátéka helyenként Jan Garbarekére emlékeztet.) Ugyancsak feltűnő Opsvik vonzódása a korai fusion-zenéhez: az Ivandovich című rövid darab, különösen a Wells Hanley kezelte Fender-zongora és Jeff Davis cinhasználata következtében majdnem olyan, mintha egy ’60-as évek végi Miles Davis-lemezről másolták volna ide.

A titkos előreutalások, rejtett Leitmotivok ellenére hagyományos értelemben nem nevezhető egységesnek a lemez. Opsvik bőgőjátéka nem alkalmas rá, hogy mint habarcs összetartson igen eltérő ritmikájú és hangulatú kompozíciókat. Dinamikailag is igencsak ingadozó a repertoár. Ami az egységet mégiscsak biztosítja, az épp a kompozíciók sokszínűsége. A tizenkét darab tizenkét különböző zenei birodalmat képvisel, s a muzsikusok mindezt csak különböző felállásokban tudják érzékeltetni. Például az Ivandovich-ot trióban, a címadó számot kvartettben és a Redford című furcsa balladát septettben adják elő. Különösen szépek és hatásosak a hangszerkettőzések, amikor Fender-zongora és akusztikus zongora vagy két dob szerepel egy számban (Quickstep, Hertzian Waves, Punchball stb.). Opsvik jórészt még hazájában írt zenéje középúton áll az underground világ és a mainstream hagyomány között. Ő maga nyilatkozta valahol, hogy míg Norvégiában az számít különleges művésznek, aki a jazz tradicionális formáit műveli, Amerikában épp fordítva áll a dolog.

A fiatal norvég bőgős 1998 óta él New Yorkban, ahol a Manhattan School of Music növendéke volt. Itt ismerkedett meg az Overseas nem egy előadójával. Sikerült olyan tehetségeket maga köré gyűjtenie, akik egyaránt otthonosan mozognak az amerikai és az európai jazz-formanyelvben, s így Opsvik legmerészebb elképzeléseit is meg tudta valósítani segédletükkel. Különösen talán a két nagyszerű billentyűs játékos munkája tűnik fel a hallgatónak. Wells Hanley-ről alighanem még sokat fogunk hallani, ő korábban nem sok helyen csillogtathatta meg a tehetségét. Viszont Craig Tabornról már régen tudható, hogy az egyik legjobb kortárs zongorista–orgonista. Elég, ha James Carterrel felvett lemezeibe hallgatunk bele.

Az Overseas egy kivételes művészkollektíva közös látomása, s mint ilyen, ritka és értékes lelet a sok mai hamis drágakő között.

(Eivind Opsvik: Overseas; Eivind Opsvik (bőgő), Tony Malaby (tenorszaxofon), Loren Stillman (altszaxofon), Jason Rigby (szopránszaxofon, basszusklarinét), Jacob Sacks (zongora), Craig Taborn (Hammond C3 orgona), Wells Hanley (elektromos zongora, zongora), Gerald Cleaver (dob), Jeff Davis (dob), Dan Weiss (tabla, kanjira, keretdob); Fresh Sound, 2002)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.