Klasszikus

A hét portréja: Alfred Schnittke

2008.07.28. 00:00
Ajánlom
Hatvanhat filmzenéjén kívül számos színpadi zenét, kilenc szimfóniát, versenyműveket és egyéb zenekari műveket komponált, vokális, kamara- és szóló hangszeres darabot írt. Jelentős mennyiségű cikket és könyvet hagyott hátra. Alfred Schnittke tíz éve hunyt el.

Az orosz zeneszerző 1934. november 24-én született Engels-ben. Édesapja Bécsben dolgozott, így Alfred 1946-től két évig itt tanult magánúton, s ez döntő hatással volt műveire, ízlésére s karrierjének alakulására is. Szovjetunióba való visszatérésekor Schnittke beiratkozott a Moszkvai Októberi Forradalom Zeneiskola karvezetés tanszakára, emellett pedig magánúton zeneelmélet órákat vett.

1953-ban felvételt nyert a Moszkvai Konzervatóriumba, ahol Golubev és Rakov voltak a tanárai, majd elvégezte annak kiegészítő szakát is. 1962-től hangszerelést tanított ugyanitt, s ekkortól kezdett szabadúszó zeneszerzőként dolgozni. 1962-84 között hatvanhat filmhez írt kísérőzenét különböző szovjet filmtársaságoknál. Ebben az időszakban fogalmazta meg legtöbb cikkét a kortárs zenéről.

1967-ben Varsóban járt, 1977-ben a Litván Kamarazenekar billentyűseként Németországba és Ausztriába látogatott. A szovjet rezsimmel való bonyolult kapcsolata 1958-ban kezdődött Nagaszaki című oratóriumával. Tevékenységét meglehetősen jól fogadta a hatalom, megtisztelő felkéréseket kapott, de amikor megkérték, hogy alkalmazkodjon a hagyományosabb zenei nyelvhez, kiesett ebből a kegyből. A rezsim alatt a nyugati kultúrából nem csak Stravinsky, Schönberg, Berg és Webern műveit tanulmányozta, mint társai, hanem elővette Stockhausen, Nono és Ligeti műveit is. A Szovjeckaja muzika cikkei állandóan támadták, s ez csak 1985-ben, Gorbacsov irányítása alatt enyhült.

Paradox módon éppen akkor, amikor már utazhatott volna a Szovjetunió határain kívül műveinek népszerűsítése érdekében, súlyos betegség vette le lábáról. 1990-ben Hamburgba költözött, ahol zeneszerzést tanított a Hochschule für Musik und Theater-ben. 1998. augusztus 3-án halt meg Hamburgban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.