Klasszikus

A hét portréja: André Previn

2009.04.06. 00:00
Ajánlom
A jazztől a musicalen át, a filmzenén keresztül a kalsszikusig ível a német muzsikus repertoárja, akinek zenei tevékenysége a zongorista, karmesteri és zeneszerzői funkciót is felölfeli. A Grammy-díjas zenész éppen ma ünnepli 80. születésnapját.

A kiváló zongoraművész, karmester és zeneszerző – eredeti nevén Andreas Ludwig Priwin – 1929. április 6-án született Berlinben. 1938-ban családja a náci uralom elől az Egyesült Államokba költözött. Később a csodagyermek Previn Los Angelesben játszott jazz-zongoristaként.

Már tizennyolc évesen megjelentek első lemezei az RCA-nál. Eleinte a swing határozta meg stílusát, amíg 1950-ben fel nem fedezte magának a bop hangzásvilágát. Triót is alapított ebben a szellemben. A nagy áttörést az az albuma hozta el, amelyiken a My Fair Lady zenei anyagát jazz stílusban interpretálta. Ennek a mintájára aztán több Broadway-sikert jazzesített. 1962-re azonban teljesen elhagyta a jazz-t, és idejét egészen a komolyzenének szentelte, mint karmester.

1967-ben a Houstoni Szimfonikus Zenekar karmestere lett, a következő évben a Londoni Szimfonikusokat dirigálta, majd vezényelte a Pittsburghi Szimfonikus Zenekart, a Royal Filharmonikusokat és a Los Angelesi Filharmonikus Zenekart is. Komponálással is foglalkozott: filmzenét és musicaleket, egy cselló- és egy gitárversenyt írt.

1988-ban a komolyzene és az opera terén végzett munkájáért megkapta a Kennedy Központ Kitüntetését az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyság Tiszteletbeli Lovagja címet is elnyerte, bár nem használhatja a "Sir André Previn" címet, mert nem brit állampolgár. Los Angeles-i pályafutása során sok filmzenét komponált, többek között a Csókolj meg, Katám!, az Irma, te édes és a My Fair Lady című filmekét. 1969 után a klasszikus zenére összpontosított: következő években csak kivételes alkalomnak számított például Ella Fitzgeralddal és Itzhak Perlmannal való jazz-együttjáték.

1989-ben, röviddel azelőtt, hogy a Los Angelesi Filharmonikusok éléről visszavonult volna, Previn újra visszatért a jazzhez egy trió-albummal, bebizonyítván, hogy mit sem veszített képességeiből. Azóta a karmesterkedés mellett gyakran látogatja a Telarc, az Angel és a Deutsche Gramophon stúdióit, mint jazz-zongorista, de e mellett komolyzenei indíttatású darabokat is komponál.

André Previn házasságai nagy nyilvánosságot kaptak. Ötször nősült, felesége volt Dory Previn, Mia Farrow, Betty Bennett és Heather Sneddon, majd 2002-ben feleségül vette Anne-Sophie Mutter hegedűművészt, aki számára hegedűversenyt komponált. 1999-ben Gil Shahammal együtt Grammy-díjban részesült a "Legjobb kamarazenei előadás" kategóriában. 2005-ben érdemei elismeréseként a Glenn Gould-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.