Klasszikus

A hét portréja: André Previn

2009.04.06. 00:00
Ajánlom
A jazztől a musicalen át, a filmzenén keresztül a kalsszikusig ível a német muzsikus repertoárja, akinek zenei tevékenysége a zongorista, karmesteri és zeneszerzői funkciót is felölfeli. A Grammy-díjas zenész éppen ma ünnepli 80. születésnapját.

A kiváló zongoraművész, karmester és zeneszerző – eredeti nevén Andreas Ludwig Priwin – 1929. április 6-án született Berlinben. 1938-ban családja a náci uralom elől az Egyesült Államokba költözött. Később a csodagyermek Previn Los Angelesben játszott jazz-zongoristaként.

Már tizennyolc évesen megjelentek első lemezei az RCA-nál. Eleinte a swing határozta meg stílusát, amíg 1950-ben fel nem fedezte magának a bop hangzásvilágát. Triót is alapított ebben a szellemben. A nagy áttörést az az albuma hozta el, amelyiken a My Fair Lady zenei anyagát jazz stílusban interpretálta. Ennek a mintájára aztán több Broadway-sikert jazzesített. 1962-re azonban teljesen elhagyta a jazz-t, és idejét egészen a komolyzenének szentelte, mint karmester.

1967-ben a Houstoni Szimfonikus Zenekar karmestere lett, a következő évben a Londoni Szimfonikusokat dirigálta, majd vezényelte a Pittsburghi Szimfonikus Zenekart, a Royal Filharmonikusokat és a Los Angelesi Filharmonikus Zenekart is. Komponálással is foglalkozott: filmzenét és musicaleket, egy cselló- és egy gitárversenyt írt.

1988-ban a komolyzene és az opera terén végzett munkájáért megkapta a Kennedy Központ Kitüntetését az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyság Tiszteletbeli Lovagja címet is elnyerte, bár nem használhatja a "Sir André Previn" címet, mert nem brit állampolgár. Los Angeles-i pályafutása során sok filmzenét komponált, többek között a Csókolj meg, Katám!, az Irma, te édes és a My Fair Lady című filmekét. 1969 után a klasszikus zenére összpontosított: következő években csak kivételes alkalomnak számított például Ella Fitzgeralddal és Itzhak Perlmannal való jazz-együttjáték.

1989-ben, röviddel azelőtt, hogy a Los Angelesi Filharmonikusok éléről visszavonult volna, Previn újra visszatért a jazzhez egy trió-albummal, bebizonyítván, hogy mit sem veszített képességeiből. Azóta a karmesterkedés mellett gyakran látogatja a Telarc, az Angel és a Deutsche Gramophon stúdióit, mint jazz-zongorista, de e mellett komolyzenei indíttatású darabokat is komponál.

André Previn házasságai nagy nyilvánosságot kaptak. Ötször nősült, felesége volt Dory Previn, Mia Farrow, Betty Bennett és Heather Sneddon, majd 2002-ben feleségül vette Anne-Sophie Mutter hegedűművészt, aki számára hegedűversenyt komponált. 1999-ben Gil Shahammal együtt Grammy-díjban részesült a "Legjobb kamarazenei előadás" kategóriában. 2005-ben érdemei elismeréseként a Glenn Gould-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.