Klasszikus

A hét portréja: Anton Grigorjevics Rubinstein

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
A tizenkilencedik század egyik legnagyobb zongoraművésze, akiről máig számtalan legenda él. Zeneszerzőként, karmesterként és tanárként is meghatározó jelentőségű volt a korabeli orosz zenei életben. Öccse, Nyikolaj szintén zongorista volt.

1829. november 28-án született Ukrajnában, Vikhvatintsïben. Kezdetben édesanyja, majd hét éves korától Villoing tanította zongorázni. Tíz évesen adta első nyilvános koncertjét, 1840-43 között tanára európai koncertkörútra vitte. 1844-ben Berlinben telepedett le. Itt Glinka nagyhatású tanárától, Siegfried Dehntől tanult ellenpontot és összhangzattant. Szoros barátság fűzte Mendelssohnhoz, valamint Meyerbeerhez. Apja halála után családja 1846-ban hazaköltözött, de ő a következő két évet Bécsben töltötte, ahol zongoraórákat adott. 1848-49 telén tért vissza hazájába, ahol Jelena Pavlovna nagyhercegné segítségével hamarosan bekerült a cári udvarba. 1854-ben ismét nagysikerű európai koncertkörutat tett. Az ünnepelt zongorista 1859-ben megalapította az Orosz Zenei Társaságot, amit maga vezetett, 1862-ben pedig a Szentpétervári Konzervatóriumot, amelynek igazgatója volt. 1867-ben mindkét állását otthagyta, s újabb koncertkörútra indult. Karmesterként is nagy hírnévre tett szert. 1887-től ismét a konzervatórimot igazgatta. 1894. november 20-án halt meg Szentpéterváron.

Zenéje leginkább Csajkovszkij és Balakirev stílusához áll közel. Számtalan dalt és zongoradarabot írt. Zenekari, vokális és színpadi művei közül legsikeresebb alkotói periódusában, 1864-71 között alkotta a d-moll concertót, a Don Quixotét és a IV. "Rettegett" Iván című zenekari művet, valamint a Démon c. operát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.