Klasszikus

A hét portréja: Charles-Francois Gounod

2008.06.16. 00:00
Ajánlom
Gounod egyetlen nagy sikerű operáján, a Fauston keresztül az új francia lírikus opera a világ minden operaközpontjában ismertté vált. A XIX. század második felében keletkezett francia operák szerzőire (Bizet, Massenet, Delibes) gyakorolt hatása, amelyet a korabeli irodalom is bizonyít, nagy jelentőségű.

A francia zeneszerző 1818. június 17-én született Párizsban. Apja festő, anyja pianista volt, fia is tőle tanult zongorázni. Gounod először Reicha magántanítványa volt, majd 18 évesen felvették a Coservatoire-ba, ahol Halévy és Paer lettek zeneszerzés-tanárai. 1839-től 3 évet töltött Rómában a Villa Mediciben, miután elnyerte a Római nagydíjat. Ezt követően főleg egyházzenét komponált.

1851-ben mutatkozott be operaszerzőként Párizsban, de első színpadi művei – Sapho (1851), La nonne sanglate (1854), Le médicine malgré lui (1858) – nem hoztak számára elismerést. Az igazi sikert, sőt világhírt a Faust alapozta meg, amit 1859-ben mutattak be a Théatre Lyrique-ben. Ezt a művet egy évtizeddel később a Nagyopera is műsorára tűzte. 1852-60 között a párizsi városi Orphéon igazgatójaként működött. További operái – a Romeo et Juliette-et (1867) kivéve – sorra megbuktak. Gounod 1870-75-ig Londonban élt, ahol megalapította a Gounod’s Choir-t, a Royal Choral Society elődjét. Életének ettől a szakaszától kezdve nagyszámú egyházzenei darabot komponált: Stabat mater (1869), Ave verum motetta (1871), Requiem (1873), Messe du Sacré-Coeur (1874), La rédemption oratórium (1881), Pater noster (1892). Párizsban hunyt el 1893. október 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.