Klasszikus

A hét portréja: Charles-Francois Gounod

2008.06.16. 00:00
Ajánlom
Gounod egyetlen nagy sikerű operáján, a Fauston keresztül az új francia lírikus opera a világ minden operaközpontjában ismertté vált. A XIX. század második felében keletkezett francia operák szerzőire (Bizet, Massenet, Delibes) gyakorolt hatása, amelyet a korabeli irodalom is bizonyít, nagy jelentőségű.

A francia zeneszerző 1818. június 17-én született Párizsban. Apja festő, anyja pianista volt, fia is tőle tanult zongorázni. Gounod először Reicha magántanítványa volt, majd 18 évesen felvették a Coservatoire-ba, ahol Halévy és Paer lettek zeneszerzés-tanárai. 1839-től 3 évet töltött Rómában a Villa Mediciben, miután elnyerte a Római nagydíjat. Ezt követően főleg egyházzenét komponált.

1851-ben mutatkozott be operaszerzőként Párizsban, de első színpadi művei – Sapho (1851), La nonne sanglate (1854), Le médicine malgré lui (1858) – nem hoztak számára elismerést. Az igazi sikert, sőt világhírt a Faust alapozta meg, amit 1859-ben mutattak be a Théatre Lyrique-ben. Ezt a művet egy évtizeddel később a Nagyopera is műsorára tűzte. 1852-60 között a párizsi városi Orphéon igazgatójaként működött. További operái – a Romeo et Juliette-et (1867) kivéve – sorra megbuktak. Gounod 1870-75-ig Londonban élt, ahol megalapította a Gounod’s Choir-t, a Royal Choral Society elődjét. Életének ettől a szakaszától kezdve nagyszámú egyházzenei darabot komponált: Stabat mater (1869), Ave verum motetta (1871), Requiem (1873), Messe du Sacré-Coeur (1874), La rédemption oratórium (1881), Pater noster (1892). Párizsban hunyt el 1893. október 18-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.