Klasszikus

A hét portréja: David Ojsztrah

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
Kedden ünnepeljük a világhírű orosz hegedűművész születésének 100. évfordulóját. Ojsztrah 1949-ben járt először Magyarországon, majd többször szerepelt itthon nagy sikerrel. Az 1968-as fellépése után ezt nyilatkozta a Magyar Televíziónak: "Ebben az országban nagyszerű hegedűiskola volt és van ma is, amelyet szerte a világon ismernek. Ezért jelent számomra minden budapesti utazás hallatlan élvezetet és örömet."

David Ojsztrah 1908. szeptember 30-án született Odesszában, Oroszországban. Hegedű-tanulmányait 1913-ban kezdte Piotr Stoliarsky-nál, aki a konzervatóriumi évei alatt is tanára volt. Ojsztrah 1926-ban diplomázott Prokofjev I. hegedűversenyével, 1927-ben mutatkozott be Odesszában és Kijevben, ahol Glazunov hegedűversenyét játszotta, Szentpéterváron pedig 1928-ban debütált Csajkovszkij D-dúr koncertjével. Ezek a sikerek adták meg a lehetőséget, hogy Moszkvába menjen.

Első fellépése az orosz fővárosban 1929 elején nem talált különösebb visszhangra. 1934-ben azonban állást kapott a moszkvai konzervatóriumban, 1939-től pedig az intézmény egyik professzora lett. Mindeközben Ojsztrahot versenygyőztesként ünnepelték ukrán (1930), illetve szovjet (1933) területen, 1935-ben második helyezett lett a Wieniawski versenyen, 1937-ben pedig Brüsszelben nyerte el az Ysaÿe verseny első díját.

Szülőföldjén az 1940-es években sűrűn vett részt koncertkörutakon, nemzetközi karrierje azonban csak az ’50-es években ívelt fel igazán. Ojsztrah szoros barátságot kötött Sosztakoviccsal, aki neki ajánlotta hegedűversenyeit, Hacsaturjánhoz hasonlóan. Az 1960-as években rendszeresen turnézott az Egyesült Államokban. 1974. október 24-én halt meg Amszterdamban egy Brahms-koncertkörút közben, amiben nemcsak mint hegedűművész, hanem mint karmester is közreműködött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.