Klasszikus

A hét portréja: Decsényi János

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
Ezen a héten ünnepli 80. születésnapját Decsényi János zeneszerző, a Magyar Rádió munkatársa, az Erkel-, valamint Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett Érdemes művész.

1927. március 24-én született Budapesten. Zeneszerzést 1948-tól 1952-ig a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskolában Sugár Rezsőnél, majd a budapesti Zeneakadémián Szervánszky Endrénél tanult. 1957-ben diplomázott. Műveivel már ez idő tájt sikereket ért el a Varsói Ifjúsági Fesztiválon (1955) és a Vercelli Zeneszerző Versenyen (1956). 1951 óta a Magyar Rádió munkatársa, ahol kezdetben zenei szerkesztőként, majd a komolyzenei osztály vezetőjeként dolgozott. 1975-től 1992-ig az Elektroakusztikus Stúdió művészeti vezetését is ellátta; jelenleg a Bartók Főszerkesztőség zenei lektora. Zeneszerzőként elsősorban a vokális műfajok foglalkoztatják: írt oratorikus műveket, kórusokat és dalokat is. Zenekari művei és kamarazenéje mellett az elektroakusztikus kompozíciók is fontos helyet foglalnak el életművében. 1975-ben Erkel-díjat kapott, 1986 óta Érdemes művész, 1999-ben pedig Bartók-Pásztory-díjban részesült.

Zenéjén elsősorban Kodály hatása figyelhető meg, s gyakran más művészeti ágak alkotásai inspirálták művei megírására. Kórusműveket, filmzenéket, elektroakusztiks műveket is komponált, stílusát azonban leginkább kamarazenéjéből ismerhetjük meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.