Klasszikus

A hét portréja: Edvard Grieg

2007.06.11. 00:00
Ajánlom
Edvard Grieg halálának 100. évfordulójára emlékezünk a 2007-es évben. Grieg, akit a norvég nemzeti zeneszerzés megteremtőjeként tartunk számon, a klasszikus zene számos műfajában alkotott maradandót: legismertebbé talán Ibsen Peer Gynt-jéhez írott kísérőzenéje vált.

Skót származású norvég zeneszerző, 1843. június 15-én született Bergenben. Tehetségére korán felfigyeltek, 1858-tól Lipcsében folytatta tanulmányait. Mestere volt Moscheles, Hauptmann, Richter és Reinecke. 1863-ban Koppenhágába költözött. Itt hívta fel figyelmét a norvég népzenére Nordraak.

Stílusára az európai irányzatok közül a Liszt-féle újnémet iskola és a klasszicizáló brahmsi stílus egyenlő mértékben hatott. Érett korszakát visszafogott, érzékeny, lírai stílus jellemzi. 1871-ben, Oslóban Zenei Egyesületet alapított. 1880-ban, szülővárosában telepedett le, itt is halt meg 1907. szeptember 4-én.

Baráti kapcsolatban állt korának jelentős norvég íróival, költőivel, például Henrik Ibsennel. A Peer Gynt című drámához 1874-75-ben kísérőzenét komponált, a belőle készült két szvit (1888 és 1891) máig egyik legnépszerűbb kompozíciója. A versenymű irodalom szívesen játszott darabja a-moll zongoraversenye. Stílusának legjellegzetesebb képviselői lírai hangulatú zongoraművei (Lírai darabok) és dalai (közel 150). A norvég nemzeti kultúra megteremtésének legjelentősebb alkotója. Halálakor Björnson a legnagyobb norvég költőnek nevezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.