Klasszikus

A hét portréja: Erich Wolfgang Korngold

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Az osztrák zeneszerző 1897. május 29-én született Brünn városában. Mozarthoz hasonló zsenijét Mahler fedezte fel Korngold kilenc éves korában írt, Gold című kantátája kapcsán, ezért ösztöndíjjal Zemlinskyhez küldte tanulni.

Tizenegy éves korában írt balettje, a Der Schneemann szenzációs sikert aratott a bécsi Udvari Operában. Zongoratriójával és E-dúr zongoraszonátájával sorra nyerte a versenyeket Európa országaiban. Tehetsége Richard Strausst is bámulatba ejtette. Puccini, Bruno Walter, Arthur Nikisch, Humperdinck és Goldmark hasonlóan nyilatkoztak róla.

Tizennégy évesen írta első zenekari darabját Schauspiel Ouverture címmel. Első operáit, a Der Ring des Polykratest és a Violantát 1914-ben fejezte be. A Die tote Stadt című operájának hamburgi és kölni bemutatója (1920) nemzetközi elismerést hozott számára. A Balkezes zongoraverseny megkomponálását követően 1927-ben megírta legnagyobb operáját, a Das Wunder der Helianet. Ez idő tájt kezdett klasszikus operetteket rendezni és vezényelni. A bécsi Zeneakadémián is tanított.

1934-ben Max Reinhardt – akivel operettek rendezésében működött együtt – Hollywoodba hívta, hogy filmet készítsenek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből. A következő négy évben Korngold új művészi formát teremtett, létrehozta a szimfonikus filmzenét, amely a modern filmzene alapját képezi. Az Anschluss meghiúsította ötödik operájának (Die Kathrin) megrendezését, ezért továbbra is Hollywoodban maradt, és megalkotta korának legnagyszerűbb filmzenéit (pl. Robin Hood kalandjai). A filmzenéket énekhang nélküli operának tekintette, minden jellemnek és szereplőnek külön vezérmotívumot adott. Stílusa, hangja leginkább Richard Strausséhoz és Lisztéhez állt közel.

A háború után visszatért az abszolút zenéhez: hegedű- és csellóversenyt komponált, Szimfonikus szerenádjának premierjét Furtwängler vezényelte. 1957. november 29-én halt meg Hollywoodban. Halála után teljesen elfeledték, születésének századik évfordulója táján azonban újra felfedezték. Ma egyre több műve hangzik fel koncerteken, illetve jelenik meg felvételeken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.