Klasszikus

A hét portréja: Erich Wolfgang Korngold

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Az osztrák zeneszerző 1897. május 29-én született Brünn városában. Mozarthoz hasonló zsenijét Mahler fedezte fel Korngold kilenc éves korában írt, Gold című kantátája kapcsán, ezért ösztöndíjjal Zemlinskyhez küldte tanulni.

Tizenegy éves korában írt balettje, a Der Schneemann szenzációs sikert aratott a bécsi Udvari Operában. Zongoratriójával és E-dúr zongoraszonátájával sorra nyerte a versenyeket Európa országaiban. Tehetsége Richard Strausst is bámulatba ejtette. Puccini, Bruno Walter, Arthur Nikisch, Humperdinck és Goldmark hasonlóan nyilatkoztak róla.

Tizennégy évesen írta első zenekari darabját Schauspiel Ouverture címmel. Első operáit, a Der Ring des Polykratest és a Violantát 1914-ben fejezte be. A Die tote Stadt című operájának hamburgi és kölni bemutatója (1920) nemzetközi elismerést hozott számára. A Balkezes zongoraverseny megkomponálását követően 1927-ben megírta legnagyobb operáját, a Das Wunder der Helianet. Ez idő tájt kezdett klasszikus operetteket rendezni és vezényelni. A bécsi Zeneakadémián is tanított.

1934-ben Max Reinhardt – akivel operettek rendezésében működött együtt – Hollywoodba hívta, hogy filmet készítsenek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből. A következő négy évben Korngold új művészi formát teremtett, létrehozta a szimfonikus filmzenét, amely a modern filmzene alapját képezi. Az Anschluss meghiúsította ötödik operájának (Die Kathrin) megrendezését, ezért továbbra is Hollywoodban maradt, és megalkotta korának legnagyszerűbb filmzenéit (pl. Robin Hood kalandjai). A filmzenéket énekhang nélküli operának tekintette, minden jellemnek és szereplőnek külön vezérmotívumot adott. Stílusa, hangja leginkább Richard Strausséhoz és Lisztéhez állt közel.

A háború után visszatért az abszolút zenéhez: hegedű- és csellóversenyt komponált, Szimfonikus szerenádjának premierjét Furtwängler vezényelte. 1957. november 29-én halt meg Hollywoodban. Halála után teljesen elfeledték, születésének századik évfordulója táján azonban újra felfedezték. Ma egyre több műve hangzik fel koncerteken, illetve jelenik meg felvételeken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.