Klasszikus

A hét portréja: Ernest Ansermet

2007.02.19. 00:00
Ajánlom
Stravinsky "egyik leghűségesebb és legodaadóbb barátja" Ansermet, aki egyben a Stravinsky balettek premierjének dirigense, s jó ismerőse Gyagilevnek, Prokofjevnek és Ravelnek. A Deccánál készült felvételei ma már kuriózumnak számítanak a gyűjtők körében.

Svájci karmester, aki 1883. november 11-én született Vevey-ben. Gyermekkorában édesapja matematikára, édesanyja zenére tanította. Kezdetben az előbbi iránt mutatott komoly érdeklődést; 1903-ban diplomázott a Lausanne Egyetemen. 1905-09-ig matematika-professzorként dolgozott. A zene azonban egyre inkább a bűvkörébe vonta: figyelemmel kísérte a helyi karmesterek vezénylési technikáit, valamint maga is részt vett Alexandre Denéréaz, Otto Barblan és Ernest Bloch mesterkurzusain. Két utolsó tanára Felix Mottl és Arthur Nikisch volt Berlinben, ezután autodidakta módon képezte magát tovább.

1912-14-ig vezette Montreux-ben a nyári Kursaal-koncerteket, majd Genfben dolgozott szimfonikus koncertek dirigenseként. 1918-ban együttest alapított ugyanitt Suisse Romand névvel. Repertoárjukon elsősorban a kortárs francia és orosz zeneszerzők művei szerepeltek. Ansermet barátságban állt Claude Debussyvel, Maurice Ravellel és Igor Stravinskyval is. Stravinsky mutatta be őt Szergej Gyagilevnek, aki meghívta Ansermetet az Orosz Balett zenekarának élére. Így turnézott velük együtt szerte Európában, valamint Észak- és Dél-Amerikában.

1916-tól lemezfelvételeket is készítettek. Ansermet vezényelhette Prokofjev és Stravinsky balettjeinek bemutatóit is. Ezek közül talán az egyik legkülönlegesebb a háború ideje alatt, 1918-ban Genfben A katona történetének premierje. Saját zenekarát, a Suisse Romandot fél évszázadon keresztül vezette. Az 1950-es és ’60-as években a Deccánál készült felvételeik, amik akkoriban több kritikus megjegyzést is kiváltottak, ma már unikumnak számítanak a gyűjtők körében.

Ansermet zeneszerzéssel is foglalkozott: főbb művei a Le Geste du chef d’orchestre (1943), valamint a dodekafon szerkesztésű Les Fondements de la Musique (1961). Ansermet Genfben hunyt el 1969. február 20-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.