Klasszikus

A hét portréja: Ernest Ansermet

2007.02.19. 00:00
Ajánlom
Stravinsky "egyik leghűségesebb és legodaadóbb barátja" Ansermet, aki egyben a Stravinsky balettek premierjének dirigense, s jó ismerőse Gyagilevnek, Prokofjevnek és Ravelnek. A Deccánál készült felvételei ma már kuriózumnak számítanak a gyűjtők körében.

Svájci karmester, aki 1883. november 11-én született Vevey-ben. Gyermekkorában édesapja matematikára, édesanyja zenére tanította. Kezdetben az előbbi iránt mutatott komoly érdeklődést; 1903-ban diplomázott a Lausanne Egyetemen. 1905-09-ig matematika-professzorként dolgozott. A zene azonban egyre inkább a bűvkörébe vonta: figyelemmel kísérte a helyi karmesterek vezénylési technikáit, valamint maga is részt vett Alexandre Denéréaz, Otto Barblan és Ernest Bloch mesterkurzusain. Két utolsó tanára Felix Mottl és Arthur Nikisch volt Berlinben, ezután autodidakta módon képezte magát tovább.

1912-14-ig vezette Montreux-ben a nyári Kursaal-koncerteket, majd Genfben dolgozott szimfonikus koncertek dirigenseként. 1918-ban együttest alapított ugyanitt Suisse Romand névvel. Repertoárjukon elsősorban a kortárs francia és orosz zeneszerzők művei szerepeltek. Ansermet barátságban állt Claude Debussyvel, Maurice Ravellel és Igor Stravinskyval is. Stravinsky mutatta be őt Szergej Gyagilevnek, aki meghívta Ansermetet az Orosz Balett zenekarának élére. Így turnézott velük együtt szerte Európában, valamint Észak- és Dél-Amerikában.

1916-tól lemezfelvételeket is készítettek. Ansermet vezényelhette Prokofjev és Stravinsky balettjeinek bemutatóit is. Ezek közül talán az egyik legkülönlegesebb a háború ideje alatt, 1918-ban Genfben A katona történetének premierje. Saját zenekarát, a Suisse Romandot fél évszázadon keresztül vezette. Az 1950-es és ’60-as években a Deccánál készült felvételeik, amik akkoriban több kritikus megjegyzést is kiváltottak, ma már unikumnak számítanak a gyűjtők körében.

Ansermet zeneszerzéssel is foglalkozott: főbb művei a Le Geste du chef d’orchestre (1943), valamint a dodekafon szerkesztésű Les Fondements de la Musique (1961). Ansermet Genfben hunyt el 1969. február 20-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.