Klasszikus

A hét portréja: Eugene Ysaye

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Korának nagy virtuóza volt, aki technikai tudását mindig a zenei kifejezés szolgálatába állította, és virtuozitásával iskolát teremtett. Olyan zeneszerzők ajánlottak neki és vonósnégyesének darabot, mint Franck és Debussy.

Eugène Ysaÿe belga hegedűművész, karmester és zeneszerző 1858. július 16-án született Liège-ben. Első zenetanára édesapja – szintén hegedűművész és amatőr zenei társaságok karmestere – volt. 1865-től a liège-i konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Rendszertelenül járt órákra, amelyek 1869-től 1872-ig teljesen megszakadtak. Ekkor Massart osztályában továbbtanult. 1874-ben ezüstdíjat nyert egy versenyen, amivel Brüsszelben Wieniawskitól vehetett órákat. 1875-ben a párizsi Conservatoire-ban Vieuxtemps karolta fel. 1879-ben a berlini Bilse zenekar vezetője lett.

Anton Rubinstein segítségével 1882-től szólistaként turnézott, 1886-tól 1898-ig a brüsszeli Conservatoire professzora volt, s az 1886-ban általa létrehozott Ysaÿe-kvartettet vezette. Tevékenységének csúcsán, 1894-től képességét világszerte megismerték, az USA-ban is koncertezett. Kufferath Ysaÿe tiszteletére Szimfonikus Koncerttársaságot alapított, amelynek hangversenyein Ysaÿe művein kívül modern zenét is játszottak. A hely hamarosan a belga zenei élet középpontjává vált. 1918-tól a Cincinnati Szimfonikusok karmestere lett. 1922-ben visszatért Belgiumba, s zenekari, majd 1923-tól kamarazenei koncerteket adott. 1931. május 12-én hunyt el Brüsszelben.

1886-ban az A-dúr hegedűszonátát, Debussy pedig 1893-ban a g-moll vonósnégyest Ysaÿe-nak, illetve vonósnégyesének ajánlotta. 1937-ben tiszteletére alakult meg Brüsszelben a Concours International Ysaÿe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.