Klasszikus

A hét portréja: Ferencsik János

2007.01.12. 00:00
Ajánlom
Az Operaház egykori főzeneigazgatója, a felejthetetlen karmester, zenekultúránk kiemelkedő alakja éppen száz éve, 1907. január 18-án született. Különösen a bécsi klasszikusok műveit vezényelte előszeretettel, de az új és a mindenkori kortárs zene elkötelezett és kitűnő tolmácsolója is volt.

Ferencsik János Nemzeti Zenedében tanult zeneszerzést Lajthánál, vezénylést pedig Fleischernél. 1927-ben a Magyar Állami Operaház korrepetitora lett, majd 1930-ban annak karmesterévé nevezték ki. Rövid szünetektől eltekintve életét Budapesten élte le. 1930-31-ben a Bayreuthi Fesztivál zenei asszisztense, 1948-50-ben és 1964-ben a bécsi opera vendégkarmestere volt.

1953-ban az Állami Opera főzeneigazgatójává és az Állami Hangversenyzenekar (jelenleg Nemzeti Filharmonikus Zenekar) első karmesterévé választották. 1957-ben debütált Londonban az ottani filharmonikus zenekarral. 1963-ban Bartók színpadi műveit vezényelte az Edinburghi Fesztiválon. 1962-ben az USA-ba is fellépett, s gyakori vendége volt a salzburgi és bécsi zenei fesztiváloknak. 1984. június 12-én halt meg Budapesten.

Ferencsik legtöbb felvételét magyar, néhányat dán és angol zenekarokkal készítette. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzorát kétszer tüntették ki Kossuth-díjjal (1951, 1961).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.