Klasszikus

A hét portréja: Gidon Kremer

2009.02.23. 00:00
Ajánlom
A lett hegedűművész és karmester művészetét több mint 80 lemez őrzi, a kortárs zene elkötelezett előadója, egy fesztivál és a Kremerata Baltica kamarazenekar alapítója. Kremer érzékeny figyelemmel jellemezhető játéka még túl a hatvanon sem veszített természetes eleganciájából.

Gidon Kremer (Gidons Kremers) lett hegedűművész és karmester 1947. február 27-én született Rigában. Szülei német származásúak voltak, édesapja túlélte a Holokausztot. Kremer négy éves korában kezdett hegedülni, hegedűművész nagyapja és édesapja voltak első tanítói. Először a rigai zeneiskolában tanult, és tizenhat évesen egy országos (lett köztársaságbeli) versenyen első díjat nyert. A Moszkvai Zeneakadémián David Ojsztrah tanítványa volt. Első nemzetközi díját a brüsszeli Queen Elisabeth Zenei Versenyen nyerte 1967-ben, itt harmadik lett. 1969-ben megnyerte a genovai Paganini-versenyt, majd 1970-ben a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyt Moszkvában.

Első nyugat-európai koncertjét 1975-ben Németországban adta, 1976-ban fellépett a Salzburgi Fesztiválon és 1977-ben New Yorkban is. 1981-ben megalapított egy kamarazene-fesztivált Lockenhausban, Ausztriában, melynek programja teret ad az új zenei törekvéseknek is. Ezt a fesztivált 1992-től Kremerata Musica-nak nevezik. Gidon Kremer 1996-ban létrehozta a Kremerata Baltica kamarazenekart, mely a Baltikum legtehetségesebb fiatal zenészeiből válogatja tagjait. Kremer volt a művészeti vezetője az Art Projekt 92 fesztiválnak, és 1996-ban átvette Yehudi Menuhintól a gstaadi Nyári Zenei Fesztivált is.

Gidon Kremer repertoárja rendkívül széles körű, Vivalditól Bachon keresztül kortárs zeneszerzőkig terjed. Szívesen mutat be kortárs műveket, többek között Piazzolla, Enescu, Philip Glass, Alfred Schnittke, Arvo Part szerzeményeit. Több zeneszerző ajánlotta neki kompozícióját, például Sofia Gubaidulina (Offertorium), Luigi Nono (La lontananza nostalgica utopica futura). Partnerei közé tartozik Valerij Afanaszjev, Martha Argerich, Vadim Szaharov, Schiff András, Keith Jarrett és Yo-Yo Ma.

Számos művet rögzített a Deutsche Grammophonnál, továbbá a Philips és a Decca lemezkiadónál. Egy 1730-ból származó Guarneri del Gesú hegedű tulajdonosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.