Klasszikus

A hét portréja: Giuseppe Tartini

2008.04.07. 00:00
Ajánlom
Tartini legendás hírű hegedűpedagógiájának legfőbb titka a vonóvezetés új módszerében rejlett. Quantz elismerte, hogy minden hangmagasságot és minden tempót egyforma könnyedén játszott. Jellegzetesen daloló hegedűhangjáról ugyancsak bámulattal nyilatkoztak a kortársak.

Az isztriai Piranóban született 1692. április 8-án. Jogásznak készült, és egyidejűleg teológiát is tanult a padovai egyetemen. Nyughatatlan vérű, kalandor hajlamú ifjú létére zajos botrányok hőseként elvonult az assisi kolostorba, ahol egy paptól hegedülni tanult. Huszonnégy éves korában lépett első ízben nyilvánosság elé hegedűjátékával, a velencei Mocenigo palotában. Itt hallotta őt Veracini, aki tanítványául fogadta. Néhány évi elmélyült munka után 1721-ben a padovai Szent Antal bazilika elsőhegedűse lett. 1723-ban Prágába utazott Kinsky gróf meghívására, és részt vett VI. Károly császár koronázási ünnepségein. Kinsky gróf zenekarának karnagyaként 1725-ig működött Prágában, majd a következő évben visszatért Padovába, ahol megalapította világhírű hegedűiskoláját. Bár a megtisztelő külföldi meghívások egymást érték, Tartini nem távozott el többé Itáliából, Padovában halt meg, 1770. február 26-án.

Értékes pedagógiai tapasztalatait elméleti munkában tette közzé. Különös figyelmet szentelt a hangszeres ékesítések kivitelezésének, de jelentősek az akusztika terén végzett megfigyelései is. Műveinek (mintegy 135 koncert, hegedűszonáta, triószonáták és néhány vokális darab) nagy része kéziratban maradt az utókorra. Kortársaira különösen témáinak erőteljes, kifejező karaktere gyakorolt mély benyomást. Tartini stílusa már a korai klasszicizmus jegyeit hordozza magán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.