Klasszikus

A hét portréja: Henryk Wieniawski

2008.07.07. 00:00
Ajánlom
A lengyel hegedűvirtuóz korabeli beszámolók szerint szerelmével, Isabella Hamptonnal tervezett házasságát a lány szülei ellenezték. Ekkor Wieniawski megírta Legenda című kompozícióját (op. 17), melynek szépsége olyannyira megindította Isabella szüleit, hogy a pár 1860-ban összeházasodhatott.

Henryk Wieniawski lengyel hegedűvirtuóz és zeneszerző 1835. július 10-én született Lublinban, és 1880. március 31-én hunyt el Moszkvában. Rendkívüli tehetségét hamar felfedezték, nyolc éves korában már a Párizsi Conservatoire-ban Massart tanítványa volt. A diploma megszerzése után bátyjával, a zongorista Józeffel évekig koncertezett. 1847-ben jelent meg első műve, a Grand Caprice Fantastique.

Anton Rubinstein meghívására Henryk Wieniawski Szentpétervárra utazott, ahol 1860-tól 1872-ig tanított, ezen kívül az Orosz Zenetársaság zenekarát és vonósnégyesét vezette. 1872-től 1874-ig Rubinsteinnel az Egyesült Államokban turnézott, majd 1875-től Henri Vieuxtemps helyét vette át a Brüsszeli Zeneakadémia hegedűprofesszoraként. A belgiumi tartózkodás alatt megromlott egészsége, emiatt a koncertek gyakran félbeszakadtak. 1879-ben Ogyesszában búcsúkoncertet adott, a következő évben, Moszkvában szívroham következtében meghalt. Síremléke a varsói Powacki temetőben található.

Henryk Wieniawsi két igen nehéz hegedűversenyt komponált. Jól ismert az a két etűd sorozata is, amely nem hiányozhat a hegedülni tanulók repertoárjából. Az egyszerűbb "10 Etudes-Caprices"-t két hegedűre komponálta, a „L'Ecole Moderne pedig speciális technikák fejlesztésére íródott. Ebben az az opusban található az a variáció sorozat, amit az osztrák (ma német) himnusz dallámára írt.

Az opus 16-os Scherzo-Tarantella és a 17-es számú Legenda gyakran hallható a koncertpódiumokon. Népszerű művei közé tartozik a hegedűre és zongorára komponált Mazurkák és Polonézek, amelyek igen nehéz technikai feladatok elé állítják az előadóművészt, mert balkéz pizzicato-t, nagy ugrásokat, üveghangokat, kettős fogásokat tartalmaznak. A néha "orosz vonófogás"-nak nevezett technika, amelyet igazság szerint Wieniawski fejlesztett ki, (majd később Auer és tanitványai, pl: Heifetz és Milstein tökélesítettek) tette lehetővé e rendkívüli technikai feladatok teljesítését - ez egy merevnek tűnő vonókezelés, ami képessé tette az úgynevezett "repülő staccato" (staccato volante) lejátszására.

Wieniawski halála után számtalan kitüntetésben részesült. Lengyelországban arcképével díszített bélyeget adtak ki 1952-ben és 1957-ben, és a 100 zloty-s bankjegy 1979-ben az ő képmásával jelent meg. A Wieniawsi hegedűversenyt 1935-ben rendezték először, és 1952 óta ötévente kerül megrendezésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.