Klasszikus

A hét portréja: Henryk Wieniawski

2008.07.07. 00:00
Ajánlom
A lengyel hegedűvirtuóz korabeli beszámolók szerint szerelmével, Isabella Hamptonnal tervezett házasságát a lány szülei ellenezték. Ekkor Wieniawski megírta Legenda című kompozícióját (op. 17), melynek szépsége olyannyira megindította Isabella szüleit, hogy a pár 1860-ban összeházasodhatott.

Henryk Wieniawski lengyel hegedűvirtuóz és zeneszerző 1835. július 10-én született Lublinban, és 1880. március 31-én hunyt el Moszkvában. Rendkívüli tehetségét hamar felfedezték, nyolc éves korában már a Párizsi Conservatoire-ban Massart tanítványa volt. A diploma megszerzése után bátyjával, a zongorista Józeffel évekig koncertezett. 1847-ben jelent meg első műve, a Grand Caprice Fantastique.

Anton Rubinstein meghívására Henryk Wieniawski Szentpétervárra utazott, ahol 1860-tól 1872-ig tanított, ezen kívül az Orosz Zenetársaság zenekarát és vonósnégyesét vezette. 1872-től 1874-ig Rubinsteinnel az Egyesült Államokban turnézott, majd 1875-től Henri Vieuxtemps helyét vette át a Brüsszeli Zeneakadémia hegedűprofesszoraként. A belgiumi tartózkodás alatt megromlott egészsége, emiatt a koncertek gyakran félbeszakadtak. 1879-ben Ogyesszában búcsúkoncertet adott, a következő évben, Moszkvában szívroham következtében meghalt. Síremléke a varsói Powacki temetőben található.

Henryk Wieniawsi két igen nehéz hegedűversenyt komponált. Jól ismert az a két etűd sorozata is, amely nem hiányozhat a hegedülni tanulók repertoárjából. Az egyszerűbb "10 Etudes-Caprices"-t két hegedűre komponálta, a „L'Ecole Moderne pedig speciális technikák fejlesztésére íródott. Ebben az az opusban található az a variáció sorozat, amit az osztrák (ma német) himnusz dallámára írt.

Az opus 16-os Scherzo-Tarantella és a 17-es számú Legenda gyakran hallható a koncertpódiumokon. Népszerű művei közé tartozik a hegedűre és zongorára komponált Mazurkák és Polonézek, amelyek igen nehéz technikai feladatok elé állítják az előadóművészt, mert balkéz pizzicato-t, nagy ugrásokat, üveghangokat, kettős fogásokat tartalmaznak. A néha "orosz vonófogás"-nak nevezett technika, amelyet igazság szerint Wieniawski fejlesztett ki, (majd később Auer és tanitványai, pl: Heifetz és Milstein tökélesítettek) tette lehetővé e rendkívüli technikai feladatok teljesítését - ez egy merevnek tűnő vonókezelés, ami képessé tette az úgynevezett "repülő staccato" (staccato volante) lejátszására.

Wieniawski halála után számtalan kitüntetésben részesült. Lengyelországban arcképével díszített bélyeget adtak ki 1952-ben és 1957-ben, és a 100 zloty-s bankjegy 1979-ben az ő képmásával jelent meg. A Wieniawsi hegedűversenyt 1935-ben rendezték először, és 1952 óta ötévente kerül megrendezésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.