Klasszikus

A hét portréja: Ignacy Jan Paderewski

2006.06.26. 00:00
Ajánlom
A lengyel zongoraművész, zeneszerző és politikus 1860. november 6-án vagy 18-án született a podóliai Kurylówka városában.

Édesanyját már kisgyermekként elvesztette. Édesapja részt vett az 1863-as felkelésben, ezért letartóztatták, majd újranősült, és elszakadt korábbi családjától. Az ifjú Paderewski Sowinskinél tanult, s hamarosan nagy hírnevet szerzett kitűnő zongorajátékával és nagyszerű improvizációs képességeivel. Már tizenkét éves korában felvették a varsói konzervatóriumba, ahol 1878-ban fejezte be tanulmányait. 1880-ban megnősült; felesége belehalt a szülésbe, fia, Alfred pedig fogyatékosan született. Ezekben az években komponálásból és tanításból élt. 1883-tól Bécsben vett órákat Leschetzkynél, 1885-től a strassbourgi konzervatóriumban tanított, 1888-ban pedig a párizsi Conservatoire professzora lett. Egyre többet koncertezett Európában és az USA-ban, s korának egyik legnagyobb zongoristájává érett. 1889-ben újra megnősült.

1907-ben idegi kimerültség miatt befejezte zongoraművészi pályafutását. Ettől kezdve szülőhazája politikai életében játszott vezető szerepet. A háborús évek alatt az USA-ban képviselte a lengyelek ügyeit, 1918-19-ben Washingtonban lengyel nagykövet volt. 1919-ben az újonnan megalapított lengyel állam miniszterelnökévé választották, s egyben az ország külügyminisztere is lett. 1922-ben visszatért a koncertéletbe, de a komponálást feladta. Politikai érdeklődését mindvégig megőrizte, 1940-ben a lengyel emigráns kormány elnöke lett. 1941. június 29-én halt meg New Yorkban.

Előadói stílusában a liszti hagyományokat követte, művein leginkább Csajkovszkij hatása érződik. Zongoraműveket és -versenyeket, szimfóniákat, dalokat, kantátákat írt; legjelentősebb operája a Manru. Chopin műveinek összkiadásában társszerkesztő volt, kiadta a komponista leveleit, s könyvet is írt róla. Saját emlékiratai Londonban jelentek meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.