Klasszikus

A hét portréja: Ignacy Jan Paderewski

2006.06.26. 00:00
Ajánlom
A lengyel zongoraművész, zeneszerző és politikus 1860. november 6-án vagy 18-án született a podóliai Kurylówka városában.

Édesanyját már kisgyermekként elvesztette. Édesapja részt vett az 1863-as felkelésben, ezért letartóztatták, majd újranősült, és elszakadt korábbi családjától. Az ifjú Paderewski Sowinskinél tanult, s hamarosan nagy hírnevet szerzett kitűnő zongorajátékával és nagyszerű improvizációs képességeivel. Már tizenkét éves korában felvették a varsói konzervatóriumba, ahol 1878-ban fejezte be tanulmányait. 1880-ban megnősült; felesége belehalt a szülésbe, fia, Alfred pedig fogyatékosan született. Ezekben az években komponálásból és tanításból élt. 1883-tól Bécsben vett órákat Leschetzkynél, 1885-től a strassbourgi konzervatóriumban tanított, 1888-ban pedig a párizsi Conservatoire professzora lett. Egyre többet koncertezett Európában és az USA-ban, s korának egyik legnagyobb zongoristájává érett. 1889-ben újra megnősült.

1907-ben idegi kimerültség miatt befejezte zongoraművészi pályafutását. Ettől kezdve szülőhazája politikai életében játszott vezető szerepet. A háborús évek alatt az USA-ban képviselte a lengyelek ügyeit, 1918-19-ben Washingtonban lengyel nagykövet volt. 1919-ben az újonnan megalapított lengyel állam miniszterelnökévé választották, s egyben az ország külügyminisztere is lett. 1922-ben visszatért a koncertéletbe, de a komponálást feladta. Politikai érdeklődését mindvégig megőrizte, 1940-ben a lengyel emigráns kormány elnöke lett. 1941. június 29-én halt meg New Yorkban.

Előadói stílusában a liszti hagyományokat követte, művein leginkább Csajkovszkij hatása érződik. Zongoraműveket és -versenyeket, szimfóniákat, dalokat, kantátákat írt; legjelentősebb operája a Manru. Chopin műveinek összkiadásában társszerkesztő volt, kiadta a komponista leveleit, s könyvet is írt róla. Saját emlékiratai Londonban jelentek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.