Klasszikus

A hét portréja: Ignaz Bösendorfer

2009.04.14. 00:00
Ajánlom
Az 1820-as években Liszt Ferenc Európa-szerte hangversenyezett, és a meglévő zongoramárkák nem bizonyultak elég ellenállónak szenvedélyes játékával szemben. Barátai tanácsára kipróbált egy Bösendorfert, amely tökéletesen simult keze alá. Ezzel a Bösendorfer hangversenyzongora egycsapásra elindult a hírnév útján.

Ignaz Bösendorfer 1794-ben született Bécsben. Édesapja, Jakob Bösendorfer asztalosmester volt. Ignaz tizenkilenc éves korában beállt tanulónak Josef Brodmann bécsi orgona- és zongoraépítő mesterhez. Tanulóéveiről keveset tudunk, 1828 a következő fontos dátum életében. Ebben az esztendőben folyamodott kereskedelmi engedélyért, miután átvette tanára, Brodmann műhelyét, és saját maga kezdett zongorát gyártani.

1830-ban Ignaz Bösendorfernek az osztrák császár a „Császári és Királyi Udvari Zongorakészítő” címet adományozta. Ezután számos aranyérmet és első díjat nyert remekeivel.

Zongorái népszerűsége és egyben a kereslet irántuk is növekedett. Ignaz Bösendorfer fontolóra vette egy új gyár építését, de sajnos már nem érhette meg ennek megnyitását. 1859. április 14-én, azaz 150 éve, hogy elhunyt. Fia, Ludwig vette át a gyár irányítását.

Az ekkor huszonnégy esztendős Ludwig Bösendorfer örökül kapta édesapjától a hangversenyzongora készítésének titkát. A tehetséges zenész rendkívül jó hallással rendelkezett, és a zongorán olyan változtatásokat javasolt, ami hamarosan azt eredményezte, hogy a Bösendorfer márka egyet jelentett a tökéletes zenei hangzással.

1860-ban a gyár átköltözött Új-Bécsbe (ma Bécsújhely). Ez az épület egy 200 fős hangversenytermmel is rendelkezett. Hamarosan ez a gyár is kicsinek bizonyult, ekkor költöztek a Graf-Starhemberg-Gasse 14-be, Bécs negyedik kerületébe. 1870-ben az irodák és a bemutatóterem beköltözött a belvárosba, a Liechtenstein-palotába. Az épületben egy lovasiskola is volt, melyről kiderült, hogy akusztikája kiváló. Ludwig Bösendorfernek sikerült rávennie Liechtenstein herceget, hogy alakítsa át hangversenycsarnokká. Miután az átalakítás véget ért, Hans von Bülow adta az avató hangversenyt a koncertteremben 1872-ben. Ez a rendkívüli adottságokkal rendelkező terem az ezt követő negyven évben a leglátogatottabb zenei helyszínné vált. Több mint 4500 koncertet tartottak itt, olyan előadókkal, mint Anton Rubinstein, Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Edvard Grieg, Richard Strauss.

A 19. század végefelé Bösendorfer hangversenyzongorát építettek a császári család tagjainak is, például Erzsébet császárnénak, Eugenie francia császárnénak, továbbá a japán császárnak és az orosz cárnak is.

Ludwig Bösendorfernek nem volt leszármazottja, így az üzletet barátjának, Carl Hutterstrassernek adta el 1909-ben. A gyár 1913-ban újból költözött, ezúttal a külterületre, a Musikverein épületébe. Ludwig Bösendorfer 1919-ben halt meg. Hutterstrasser társai 1931-ben fiai, Alexander és Wolfgang lettek.

1966-ban a Bösendorfer cég új tulajdonosa az amerikai Kimball International Inc. Cég elnöke, Arnold F. Habig lett. Róla nevezték el a Habig Csarnokot a Bösendorfer székhelyén. 2002 óta e neves cég tulajdonosa a BAWAG P. S. K. bankcsoport. Ma körülbelül évente 450 zongora épül, ennek 90 %-át exportálják. Nemrég nyílt meg a Bösendorfer Hall Bécs 4. kerületében, mely igen népszerű koncerthelyszín.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.