Klasszikus

A hét portréja: Jacquelin du Pré

2005.10.17. 00:00
Ajánlom
A brit gordonkaművész 1945. január 26-án született az angliai Oxfordban. Édesanyja, Iris zongoraművész és -tanár volt – Jacqueline az ő révén találkozott először a zenével. Rendkívüli zenei képességei nagyon korán megmutatkoztak. Négyévesen kapta első csellóját, s néhány hónappal később Alison Dalrymple irányításával megkezdte gordonkatanulmányait a londoni Guildhall School of Musicban.

Tízévesen ugyanebben az intézményben William Pleeth tanítványa lett. Sorra nyerte a különböző versenyeket. Svájcban Pablo Casalstól, Párizsban Paul Tortelier-től vett órákat. Miután 1960-ban befejezte tanulmányait a Guildhallban, elindult nemzetközi karrierje. 1961-ben a BBC zenekarával adta elő Elgar Csellóversenyét a londoni Wigmore Hallban. Ebben az évben egy névtelen támogató egy 1672-ben épített Antonio Stradivarius hangszerrel ajándékozta meg, 1964-ben pedig egy Davidoff Stradivarius csellót kapott, amellyel 1965. május 14-én debütált New Yorkban, a Carnegie Hallban.

Ezt követően Mstislav Rostropovich irányításával a moszkvai Konzervatóriumban tanult tovább. 1966-ban ismerkedett meg Daniel Barenboimmal, az ismert izraeli zongoraművész-karmesterrel, akivel 1967 júniusában házasságot kötött. Közös koncertjeik és felvételeik új fejezetet nyitottak a kamarazenélés történetében. Jacqueline du Pré együtt dolgozott Pinchas Zukermannal és Itzhak Perlmannal is. Tündöklő karrierjét szinte egyik napról a másikra vágta el súlyos betegsége, a szklerózis multiplex. 1972-ben felhagyott a koncertezéssel, de még évekig tanított. 1987. október 19-én, mindössze negyvenkét évesen hunyt el Londonban. Legemlékezetesebb felvételei közé tartoznak Schumann, Dvorák és Elgar csellóversenyei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.