Klasszikus

A hét portréja: Járdányi Pál

2006.07.24. 00:00
Ajánlom
Budapesten született 1920. január 30-án. Rendkívüli tehetség volt: gyermekkorában egyidejűleg tanult zongorát Kósa Györgytől, hegedűt Zathureczky Edétől és zeneszerzést Bárdos Lajostól.

1938-ban Kodály Zoltán növendéke lett. 1946-59-ig a Zeneművészeti Főiskolán tanított, 1948-tól haláláig a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjának munkatársa, majd vezetője volt. Első zeneszerzői díját az 1948-as Bartók-fesztivál zeneszerzésversenyén kapta. 1952-ben és 1953-ban Erkel-díjjal, 1954-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1966. július 29-én hunyt el Budapesten.

Főbb művei: Vörösmarty szimfónia (1952), Szonáta két zongorára (1942), Kis szvit (zongorára, 1938), Szonatina (zongorára, 1940), továbbá dalok, kórusművek, színpadi kísérőzenék, több száz hangszeres pedagógiai mű. Számos tanulmánya,cikke és zenekritikája jelent meg különféle folyóiratokban (Forrás, Magyar dal, Valóság, Énekszó, Csillag, Új Zenei Szemle stb.). Nevéhez fűződnek továbbá a következő munkák is: A Magyar Népzene Tára I. és IV. kötetének dallamrendezése és dallamelemzései, 1951, 1959; Hangnemtípusok a magyar népzenében, Zenetudományi Tanulmányok I, 1953; Magyar népdaltípusok I-II., 1961.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.