Klasszikus

A hét portréja: Jascha Heifetz

2007.12.10. 00:00
Ajánlom
Jascha Heifetz hegedűművész csodagyerekként indult és hosszú pályafutása során több mint nyolcvan albumot készített, számtalan Grammy-díjjal tüntették ki, és halála után 1999-ben bekerült a Grammy Hírességek Csarnokába is.

Jascha Heifetz (1901. február 2. Vilniusz - 1987. december 10. Los Angeles) litván származású amerikai hegedűművész volt. három éves korától tanult hegedülni, először hegedűtanár édesapja irányításával. Hét éves korában Kaunaszban debütált Mendelssohn Hegedűversenyével, kilenc évesen pedig Szentpétervárra került Leopold Auer hírneves iskolájába. Ebben az időszakban már Németországban, Ausztriában és Skandináviában koncertezett, Fritz Kreislernek is játszott, aki a fáma szerint ezt nyilatkozta közös zenélésük után: "Ezek után mi többiek akár össze is törhetjük hegedűnket."

A család az oroszországi forradalom előtt nagy nehézségek árán az USÁ-ba utazott. Heifetz 1917. október 27-én mutatkozott be a Carnegie Hallban, és oly virtuozitással és muzikalitással játszott, hogy a kritika a legmagasabb elismeréssel nyilatkozott róla. Szinte egy éjszaka alatt Amerika bálványa lett. Ott-tartózkodása első évében csak New Yorkban harminc hangversenyt adott. 1925-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, majd később, az 1940-es években New York után Los Angelesbe, Beverly Hillsbe költözött.

Jascha Heifetz az RCA Victor lemezkiadóval készítette első felvételét még 1917-ben, és ezután is szinte kizárólag velük dolgozott. Játékára a hibátlan technika és a széles vibrátó volt jellemző. Konzervatív színpadi viselkedése és a tökéletest megközelítő technikai tudása alapján időről időre az a vád érte, hogy túl mechanikus és hideg. Ám a kritikusok és a pályatársak zöme ezzel nem ért egyet. Különösen a portamento rá oly jellegzetes használatával rendkívüli érzelmi hatást tudott elérni. "Hangszíne olyan, mint az izzó láva." - mondta róla egyszer Itzhak Perlman.

Jascha Heifetzet harmadik izraeli turnéján 1953-ban megtámadták a koncertjein előadott Richard Strauss Hegedűszonáta miatt, mivel Strausst náci zeneszerzőnek tartották. Sajnos a támadás során Heifetz jobb karja megsérült, utolsó koncertjét le is kellett mondania. Ennek ellenére 1972-ig tovább folytatta a koncertezést. 1972-ben egy csak részleges sikerű vállműtétet követően a vonót már nem tudta olyan magasra tartani, mint azelőtt. Ezután nyilvánosan már nem szerepelt, felvételeket sem készített, a tanításnak szentelte életét. Tanított a los angelesi egyetemen, a dél-kaliforniai egyetemen, és otthonában is tartott kurzusokat.

Birtokában volt az 1714-es "Delfin" Stradivari, és az 1740-ben készült "ex David" Guarneri. Ez utóbbi most egy san franciscoi múzeumban található. Heifetz végakarata szerint az "arra érdemes" hegedűművészek különleges alkalmakkor játszhatnak rajta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.